Går knallhardt ut mot matbaroner «som tjener seg søkkrike på norske kunder»

Det er amper stemning to dager før Rema-Reitan skal inn til «avhør» hos landbruks- og matministeren.

Sylvi Listhaug varslet onsdag at hun vil jobbe aktivt med øke konkurransen og få ned prisene på norske matvarer. Ole Robert Reitan fra Rema, Senterpartiets Marit Arnstad og Bondelagets Lars Petter Bartnes deltok også i debatten.
  • Eirik Winsnes

Ingen vil ta skylden for at matvareprisene fra juni til juli økte overraskende mye — hele 3,2 prosent. Det var ventet en prisøkning etter vårens landbruksoppgjør, men landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP) hevder oppgjøret bare tilsier en prisøkning på 0,25 prosent. Hun har nå derforkalt inn dagligvarekjedenetil et møte hvor de førstkommende fredag må forklare prisøkningen.

— Vi skal gå dette etter i sømmene, for norske forbrukere betaler for mye for matvarene. Det er grunn til å stille spørsmål ved at noen av Norges rikeste personer driver i dagligvarebransjen. Ikke nok med at dere på toppen tjener penger, i tillegg sitter det massevis av kjøpmenn rundt omkring som tjener seg søkkrike på norske forbrukere, sa Listhaug, henvendt til Rema-sjef Ole Robert Reitan i det som onsdag ble en noksåheftig debattom matvarepriser og norsk landbruk under Arendalsuka.

Listhaug åpnet for øvrig debatten med å trekke frem en pakke med to avokadoer som skal ha kostet 25 kroner, og deretter fyre av følgende kraftsalve:

— Hvor mye sitter dere igjen med i lommeboken etter at norske forbrukere har betalt blodpris for dette produktet?

Reitan mener Rema ikke kan lastes

Rema-sjef Ole Robert Reitan, som muntert betegnet det kommende møte fredag som «et avhør», henviste til dagligvaregigantens prisøkning i 2014 som han hevdet hadde vært én prosent. Reitan hevdet også at påslaget kjeden tar på alle varer har vært akkurat det samme siden kjeden åpnet i 1979, og at kjeden stort sett hvert år har hatt et resultat på tre prosent.

Offentlig tilgjengelige regnskapstall viser at konsernet de siste tre årene har hatt et resultat på mellom fire og fem prosent.

De fire store aktørene i norsk dagligvarebransje, Norgesgruppen, Reitangruppen, Coop Norge og Ica-gruppen, er alle innkalt på teppet hos matministeren fredag.

Markedets største aktør, Norgesgruppen, sier til Nationen i dag at de kun har videreført de økte prisene de selv har måttet betale til sine kjøttleverandører. Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF) hevder imidlertid prisene i butikk har økt mer enn prisøkningen fra leverandørene skulle tilsi.

Frukt og grønt ble mye dyrere

Bakgrunnstallene fra Statistisk Sentralbyrå viser at prisen på egg økte mest, med hele 7,3 prosent. Også friske bær, frisk frukt, sjokolade og barnemat hadde en økning på over fem prosent. Friske grønnsaker hadde en prisøkning på 4,4 prosent. Disse varegruppene utgjør imidlertid en langt mindre del av matvareprisen totalt sett enn for eksempel kjøtt, som SSB tillegger mest vekt i beregningen av matvareprisene. Prisen på kjøtt økte 3,4 prosent fra juni til juli.

Den totale prisnivået i juli var 2,6 prosent høyere enn samme måned i fjor - atskillig høyere enn prognosemakerne hadde ventet på forhånd. Dette førte til at kronen umiddelbart styrket seg mot euro og dollar.