Økonomi

Over 37 millioner passasjerer fløy med Norwegian i fjor

Norwegian økte kapasiteten og satte ny rekord i antall passasjerer i fjor, men selskapet slet med å fylle flyene.

Passasjerveksten holder ikke tritt med kapasitetsveksten for Norwegian. Konsernsjef Bjørn Kjos varsler svakere vekst i 2019 sammenlignet med 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • og NTB

Antall passasjerer steg med over 4 millioner fra 2017, til godt over 37 millioner i fjor. Passasjerøkningen var på 13 prosent for året som helhet. I desember økte antall passasjerer med 15 prosent, fra 2,4 til 2,8 millioner.

Men felles for året og måneden er at fyllingsgraden – andelen flyseter hvor det faktisk sitter passasjerer når flyet er i lufta – gikk markant ned: 6 prosentpoeng til 78,6 prosent i desember og 1,7 prosentpoeng til 85,8 prosent i 2018.

– Konkurransen i luftfarten har vært tøff også i 2018, og kombinert med en høy oljepris og andre operative utfordringer har dette påvirket våre resultater, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

Selskapet har hatt en betydelig kapasitetsvekst også i 2018, med oppstart av 35 nye ruter, leveranse av 25 nye fly og en stor økning i langdistansetrafikken, samt flere avganger på flere populære ruter, som fra London Gatwick. I tillegg sysselsatte konsernet over 2.000 nye medarbeidere, ifølge en pressemelding fra Norwegian.

– Norwegian har gjort betydelige investeringer dette året og går nå inn i en fase med betydelig lavere vekst. Vi har justert ruteporteføljen og kapasiteten fremover og har tilpasset ruteprogrammet til vintersesongen, understreker Kjos.

 1. Les også

  Norwegian har sikret finansiering av fly

 2. Les også

  Norwegian kan spare milliarder på oljeprisfall

 3. Les også

  Passasjerene krever 9500 kroner etter Gatwick-strabasene. Norwegian: – Vi har avsluttet saken.

Les mer om

 1. Flyselskaper
 2. Norwegian
 3. Luftfart