Økonomi

Busstreiken avverget - sjåførene sikret dopauser

Sjåfører på busser til og fra Oslo lufthavn og mellom passasjerfly og terminalene er blant de 1.510 som blir tatt ut i streik i første runde.
  • Ntb
  • Vi har eksempler på at sjåfører må sitte fem-seks timer før de kommer seg på do, sier bussjåførenes forhandlingsleder.

Busstreiken er avverget. Dermed blir det ikke noen streik for 1500 bussjåfører.

Forhandlingsfristen gikk ut ved midnatt, og partene satt i forhandlinger frem til langt ut på morgenen Kristi Himmelfartsdag.

Ved 09-tiden kom meldingen om at partene er blitt enige.

12.000 sjåfører

Bussoppgjøret omfatter de fire fagforbundene Yrkestrafikkforbundet, Norsk Transportarbeiderforbund, Fagforbundet og Jernbaneforbundet, samt de to arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og NHO transport.

Forbundene organiserer over 12.000 bussjåfører, men i første omgang ville altså kun rundt 1.500 av dem bli tatt ut i streik.

-Jeg erfornøyd med at vi klarte å unngå streik — med etbrukbart resultatfor de ansatte i bussbransjen, sier leder av Fagforbundets forhandlingsdelegasjon, Stein Guldbrandsen.

Det økonomiske resultatetgir et tillegg på 4 kroner timen fra 1. april. Det innebærer at ansatte i bussbransjen heves opp til 97% av industriarbeiderlønn.

— Igjen nådde vi ikke helt opp, men med de trange økonomiskerammene vi hadde, er det et resultat vi vil anbefale for våre medlemmer, understreker Guldbrandsen.

Det kan bli mer streiketrøbbel i tiden fremover:

«Dopause» på plass i avtalen

Guldbrandsentrekker spesielt fram bestemmelseneknyttet til pause ved personlige behov, som for eksempel det å kunne gå på do i arbeidstida.

— Vi har eksempler på at sjåfører må sitte fem-seks timer før de kommer seg på do. Det er unødvendig, umenneskelig og går i tilleggut over sikkerheten, sier Guldbrandsen.

I den nye avtalen har det kommet innen formulering omå tahensyn til til personlige behov i planlegging av skift.

— Det var viktig for oss å få til noe på dette, slik at våretillitsvalgte får noe å slå i bordet med, sier Guldbrandsen.

Bedre ulempetillegg

Arbeidstakersida er ogsåfornøyd med å ha fått igjennom forbedret ulempetillegg på lørdag og søndag.

Her er hovedpunktene i resultatet:

  • 40 prosent tillegg fra lørdag klokken 06 til 15.40 prosent tillegg ut skiftdøgnet på søndag.
  • Fire kroner i lønnstillegg fra 1. april 2016.
  • To kroner i lønnstillegg fra 1. juli 2016, som kompensasjon for endring av frikortordningen.
  • Bedre frikortordning for alle nye anbud.
  • 10 kroner i fagbrevtillegg for renhold, verksted, vask, funksjonærer.
  • «Dopause» er på plass.
  • Tre kroner i lønnstillegg fra 1. april 2017.

Kunne rammet flytrafikken

Dersom det blir streik, ville den også fått konsekvenser for flytrafikken.

Sjåfører på busser mellom passasjerfly og terminalene på Oslo lufthavn var blant de 1.510 som ble tatt ut i streik i første runde. I tillegg ville busstrafikk til og fra Oslo lufthavn og flyplassene i Bergen og Trondheim bli rammet.

Ved en streik ville også all rutekjøring i Trondheim sentrum stanset. Det samme gjelder Kystbussens rute Kristiansand - Haugesund - Stavanger - Bergen og rutene til Norgesbuss på Østlandet. I tillegg ville rutene til Unibuss Ekspress bli rammet.

Les også om opptrappingen som skjedde onsdag:

Les også

  1. Ny utvidelse av hotellstreiken