Økonomi

Viftet med oppsigelsesbrev

Ryanair-sjef Michael O'Leary bryter personopplysningsloven og henger ut tidligere ansatte, mener fagforbundet Parat.

 • Ulf Peter Hellstrøm

Den omstridte og frittalende toppsjefen i Europas største lavprisselskap Ryanair var knallhard under sin hastig innkalte pressekonferanse på Rygge torsdag ettermiddag.

O'Leary vek ikke da han omtalte kritikken mot Ryanair torsdag.

Les også

- Stoltenberg kan fly med hvilket selskap han vil

Han fortalte detaljert om de to kvinnene som nå har varslet søksmål i Norge mot sin tidligere arbeidsgiver. De jobbet for et bemanningsbyrå, og ikke direkte for Ryanair, poengterte han.

Begge ble oppsagt fordi de ikke gjorde jobben sin, sa konsernsjefen i selskapet som sysselsetter 8500 ansatte i Europa. Den ene dukket flere ganger ikke opp på jobben, mens den andre bidro til å bryte Ryanairs sikkerhetsforskrifter.

— Slik kan vi vikke ha det, sa O'Leary.

Han nøyde seg ikke med det. O'Leary leste opp fra oppsigelsesbrevene og tilbød kopier til de fremmøtte medierepresentantene i lokalet på Rygge.

Det fikk nestleder Vegard Einan i YS-forbundet Parat til å reagere senere torsdag.

- Slikt er i hvert fall brudd på personopplysningsloven. O'Leary demonstrerer her hvordan han skaper den kulturen av frykt innad i Ryanair som de to tidligere ansatte har beskrevet. Det er nettopp dette poenget som de fortalte oss da de kontaktet Parat for å starte prosessen mot Ryanair, sier Einan.

— Han gjør det klart hva som vil skje med ansatte som våger å gå ut mot Ryanair. De blir forfulgt og uthengt, sa Einan til Aftenposten i går kveld.

- Irsk lov

— Ryanair opererer under irsk lov, gjentok O'Leary en rekke ganger på pressekonferansen da han lekset opp for mediene.

- Du får ikke betaling hvis du ikke jobber, men slik er det i flere bransjer rundt om i verden, inkludert IT, luftfart og ikke minst i mediebransjen, sa O'Leary.

Vi har ingen ansatte som arbeider i Norge. Ryanairs folk jobber i irskregistrerte fly og må forholde seg til irske regler. Du betaler sosiale avgifter og skatt der hvor arbeidsgiveren er basert, sa O'Leary.

Direktør Jan Magnus i rettsavdelingen i Skattedirektoratet forklarer de generelle reglene om skattlegging av enkeltpersoner i en e-post:

- Det er slik at personer som er bosatt i Norge, er skattepliktige til Norge for alle sine inntekter og formue, herunder for lønnsinntekt fra sitt arbeid som flyvende personell. For personer som arbeider for et flyselskap som er hjemmehørende i Irland, kan den samme inntekten også beskattes i Irland, skriver Magnus.

Han minner også om skatteavtalen mellom Norge og Irland som inneholder regler slik at enkeltpersoner ikke blir rammet av dobbeltbeskatning.

Spark til Stoltenberg

Ryanair-sjefen kom også med et spark til statsminister Jens Stoltenberg, som har sagt at han aldri har reist med Ryanair, og heller aldri vil gjøre det. Ryanair skaper jobber i Norge, mente O'Leary.

- Og hvorfor undersøker Stoltenberg ikke hva som er skjedd i SAS, der lønningene er kuttet med 17 prosent og 6000 jobber er borte? sa O'Leary.

Ryanair-sjef Michael O'Leary kom til Norge torsdag for å møte kritikken seskapet har opplev de siste dagene. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  – Norske reisende hadde ikke selv godtatt Ryanairs arbeidsvilkår

 2. NORGE

  Ryanair innrømmer at arbeidsrett, ikke flyseteavgift var årsak til Rygge-nedleggelse

 3. ØKONOMI

  Nicolai Tangens kontrakt som ny oljefondssjef lagt frem. Slik vil Norges Bank løse interessekonflikter.

 4. ØKONOMI

  Hvordan ser hjernen til en verdensmester i sjakk ut?

 5. ØKONOMI

  Norges Bank: Lavere rente og høyere lønn mot 2019

 6. ØKONOMI

  Brexit-panikk i markeder over hele verden. Oslo Børs falt mer enn tre prosent.