Økonomi

En grunn til å stå opp om morgenen

Samarbeid med næringslivet har gitt rusavhengige en jobb å gå til. De lager bøker av tapetrester som ellers ville blitt søppel.

For Steinar (59) er det viktig å ha en grunn til å stå opp om morgenen, og jobben med å brette notatbøker gir ham i tillegg til nevenyttig arbeid, utløp for behovet for sosial kontakt med de andre kollegene.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg
Mona og Odd Walter har jobbet med å lage notatbøker av tapetrester siden i fjor sommer. Rutinen sitter i fingrene.
Jobbene som gateryddere skal fordeles rettferdig hver morgen, derfor bruker Kirkens Bymisjon en Bingo-trommel for å trekke ut dagens arbeidsteam.

Denne onsdagsmorgenen som egentlig er på grensen til vår, er det bitende kaldt og snø. Før dørene til Kirkens Bymisjons arbeidstilbud låses opp kl. 08.20 har det dannet seg en lang kø av 42 ventende som hutrer i snøværet. Dukker de ikke opp mellom 08.20 og 08.40, mister de muligheten til å få en jobb for dagen.

De registrerer seg som klare til arbeid ved inngangsdøren, og strømmer inn til frokost og kaffe. Så skal jobbene fordeles ved loddtrekning til gate— og perrongrydding rundt om i Oslo.

14 av de fremmøtte har faste jobber å gå til, på verkstedet hvor de lager glassengler og kontoret hvor de lager notatbøker. Men alle blir sittende til etter trekningen, i solidaritet med dem som ikke er garantert jobb den dagen.

Én av de ansatte begynner å snurre nummerkuler i en Bingo-trommel.

— «Nummer 22 – Mads, nummer 20 – Tommy, nummer 17 – Simen».

«Yeah!», er det noen som sier etter hvert som navnene blir ropt opp, mens seks andre må komme tilbake neste dag i håp om en dagsjobb.

- Man får selvtillit av å vise at man klarer å fungere, sier Sissel, som bretter konvolutter av tapet. Hun har vært for dårlig til å delta i gaterydding, og har fått ny giv på bedriften Tapeten.

Alternativ til å ruse seg

Kirkens Bymisjon begynte med tilbudet «Lønn som fortjent» for ti år siden. Ved å tilby folk som faller utenfor det ordinære arbeidslivet ryddejobber i Oslos gater eller verkstedsjobb, har målet vært å gi rusavhengige, prostituerte eller andre som av forskjellige grunner sliter med tunge livsutfordringer en opplevelse av mestring og å bidra i samfunnet. Det skal igjen gi et alternativ til rus, prostitusjon og kriminalitet. På de siste tre årene har de nær tredoblet antall jobber de tilbyr i uken.

Les også:

Les også

Her får ansatte ta ferie og jobbe akkurat når de vil

— Mange har ikke hatt ordentlig kontakt med arbeidslivet, eller de har vært lenge utenfor, og mange sliter med rus og psykiske problemer. Vi knuser mytene om at de ikke kan fungere i arbeidslivet, sier Eli Svardal, avdelingsleder i «Lønn som fortjent», som er arbeidstilbudet til Kirkens Bymisjon.

I flere år har de hatt tilbud som gaterydding og et verksted hvor det lages glassengler. I år har de i samarbeid med konsulentselskapet Deloitte etablert bedriften Tapeten. Det var for å gi et lavterskeltilbud til de som ikke klarte de andre oppgavene.

«Grisekoser seg» på jobb

Steinar (59) måler opp tapebiter og bretter møysommelig de ferdigkuttede tapetmalene rundt notisbøkene foran seg. Ved siden av ham henger en bruksanvisning, men den trenger han ikke lenger.

— Nå sitter det her, sier han og peker på hodet.

Etter 35 år som taxi- og bussjåfør liker han å ha folk rundt seg på jobb, og han «grisekoser seg her».

— Jeg har pusset opp, tapetsert og malt gjennom store deler av livet, og er vant til å bruke hendene. Det sosiale er viktig med denne jobben, det å ha noe å gjøre og som gjør at man må stå opp om morra'n. Det er ikke sunt å sitte hjemme hele dagen, sier han.

Han har jobbet med gaterydding gjennom Kirkens Bymisjon i ni år, men helsen sviktet, og krykker er lite forenlig med fysisk arbeid ute.

— Når helsa ikke helt holder følge, er dette et glimrende alternativ. Og så slipper man å lure noen på arbeidsplassen, for her jobber ikke folk uten grunn, her har mange rusproblemer, sier han.

Hver ferdig notatbok kommer med et lite visittkort signert den som har laget den.

Får utbetalt lønn hver dag

Mange sliter også med psykiske problemer, mange bor på gata.

Deloitte har bidratt med bedriftsrådgivning, og forhåndskjøpte et parti på 1600 notatbøker, slik at arbeiderne var garantert lønn i en periode. Hver dag kl. 13 får arbeiderne lønn utbetalt i kontanter.

Designet var del av bacheloroppgaven til produktdesigner Ane Kolberg, som nå leder arbeidsgruppen på Tapeten. Hun er klar på at produktene ikke skal oppfattes som et medlidenhetsprosjekt.

— Vi er kjempestrenge på kvaliteten. Det å «spille litt på sjarmen» ved å tenke at de er fine nok til å være laget av rusavhengige, kommer ikke på tale. Man skal kjøpe produktene fordi de er fine, ikke fordi man synes synd på dem, sier Kolberg.

De åtte som jobber på Tapeten kan fort produsere 100 bøker i løpet av en dag.

Og reglene på jobb er strenge og like for alle; det er ikke lov å ruse seg på jobb, man må møte opp innen 08.40, produsere minst 7 bøker hver dag og ikke ha for stort fravær. Det har fungert over all forventning. Tidligere kom de som nå jobber på Tapeten sjeldnere og sjeldnere til gaterydding, og opplevelsen av mestring ble mindre og mindre. Nå har de blomstret opp på Tapeten og har svært lite fravær. Det til tross for at mange ikke har vært vant med finmotorikk de delikate tapetbøkene krever. Kun én person er tatt ut av gruppen på grunn av høyt fravær siden oppstarten i fjor sommer.

— Det er en tyngre gruppe arbeidstagere å jobbe med, og da er det viktig med strenge regler, faste rammer og at det er likt for alle. Da tar man vekk alle forhandlingsmulighetene folk i rusmiljøene er vant til. Det som ligger i bunnen her er å ha en god relasjon, bli sett og få selvtillit ved å bidra i samfunnet, sier Eli Svardal.

Ser nye forretningsmuligheter

Deloitte har bidratt med bedriftsrådgivning, salgsstrategi, markedsanalyse og virksomhetsplan. Hva er det som gjør at bedriftene ønsker å kjøpe bøkene? Hvem skal de kontakte og hvordan? Samarbeidet har også kommet dem til stor nytte.

— Vi ser at det er en økende trend og etterspørsel etter sosialt entreprenørskap blant våre kunder. Så for oss har dette gitt oss innsikt og erfaring til nye forretningsmuligheter for våre klienter, sier Hanne Solem, som er leder for samfunnsansvar i Deloitte.

De har erfaring fra flere prosjekter der de gir gratis bistand med sin kompetanse (pro bono-arbeid).

— Det er en vinn-vinn-situasjon. Vi har brukt en av våre nyansatte som gjennom prosjektet har fått opplæring i praksis, vi hjelper til med å løse en samfunnsutfordring og får erfaring og ideer til nye forretningsmuligheter der vi kan tenke litt utenfor boksen, sier Solem.

Noen faste medarbeidere lager glassengler som bedrifter kjøper inn til kundegaver etc.

Har åpnet butikk

— Vi kan det sosialfaglige, mens Deloitte har lært oss hvordan vi kan bli en bærekraftig bedrift. Nå vil vi utvide samarbeidet med flere bedrifter for at Tapeten skal bli en permanent bedrift, sier Eli Svardal.

Kolberg føyer til: - Vi må satse på å erstatte utgiftsposter bedriftene allerede har, som at notatbøkene kan være gaver til kunder og ansatte. Det er ikke nok bedrifter som ellers er villige til å betale ekstra for produkter, så opptatt er de ikke av sosialt entreprenørskap, sier hun.

Nå vil de utvide notatbokproduksjonen til flere størrelser og varianter, og et butikkutsalg med produktene ble åpnet i mars.

Sissel (59) klarte så vidt å komme seg på jobb denne morgenen innen fristen, men på jobb ville hun til tross for at hun har slitt med rusproblemer. Det er et viktig holdepunkt for henne. Hun har jobbet som hjemmehjelp, i barnehage, som stuepike og som aktmodell. Hun har ryddet gater siden 2009, men klarte ikke mer på grunn av vond rygg. Nå sitter hun i fred og ro og bretter konvolutter av tapetrester.

— Det er godt å komme seg ut sammen med mennesker, det er et godt sosialt miljø her. Man får selvtillit av å vise at man klarer å fungere, sier hun.

Les også

  1. Fred Øivinds nye arbeidsdag sparer Norge for 11 millioner

  2. Vil ha epleslang på kommunale trær