Økonomi

Opera er fortsatt suspendert fra børs, og utsetter årsresultatet

Både Facebook, Google og Microsoft skal ha vært interessert tidligere. Havner norske Opera nå på utenlandske hender?

Norske Opera Software har hatt flere beilere opp gjennom årene. Blir det en kinesisk som nå får tilslag?
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Opera Software utsetter fremleggelsen av resultatene for fjerde kvartal 2015 fra tirsdag 9. februar til onsdag 10. februar.

Selskapets aksjer har vært stengt for handel siden fredag 5. februar. Onsdag kan vi få vite om den norske teknologisuksessen havner på utenlandske hender.

Opera Softwares kommunikasjonsansvarlig, Karin Greve-Isdahl, vil ikke kommentere utsettelsen overfor Aftenposten.

Fredag meldte TDN Finans at Opera Software-aksjen ble suspendert på Oslo Børs på grunn av oppkjøpsspekulasjoner rundt selskapet. Ifølge nyhetsbyrået hadde meglerhuset Arctic Securities varslet sine kunder om at det kinesiske IT-selskapet Qihoo 360 ønsker å kjøpe det norske software-selskapet.

All handel ble suspendert mens Oslo Børs ventet på en oppkjøpsmelding fra det norske selskapet.

Men det kom aldri noen melding innen Børsen stengte fredag, og handelen har vært stengt også mandag og tirsdag.

Les også

Ny Facebook-funksjon vil gjøre Google overflødig

Stoppet aksjehandelen

Opera-aksjen steg nesten seks prosent på en halvtime fredag før Oslo Børs stengte handelen like før klokken 10.30, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Forrige uke ble Opera den store børsvinneren, etter at et tysk datamagasin kåret selskapets nettleser til den nest beste, etter Mozilla Firefox, skriver Adresseavisen.

Tidoblet antall brukere

Den norske nettlesersuksessen Opera har mer enn tidoblet antall brukere fra 30 millioner i 2009 til rundt 350 millioner brukere i dag. Men de konkurrerer med giganter som Google og Microsoft.

De har spesielt gjort suksess innen markedet for mobilnettlesere de siste årene. De satser også på mobilreklame, gjennom datterselskapet Opera Mediaworks.

Opera-aksjen lå for fem år siden mellom 25 og 30 kroner. Tre år senere hadde den steget til rundt 90 kroner, og lå gjennom 2014 mellom 70 og 100 kroner. De siste tolv månedene har den falt igjen, og avsluttet fredag på rett under 50-lappen.

Det er investeringsselskapet Ludvig Lorentzen AS, Folketrygdfondet og Ferd som er blant de største aksjonærene i selskapet. Se hele listen her.

Les også

EU vil ha mer skatt fra Google

Facebook, Google og Microsoft på interesselisten

Det er ikke første gang oppkjøpsryktene har svirret rundt Opera. Det norske selskapet har vært en het oppkjøpskandidat og har hatt kjente beilere i flere år. I 2006 skulle både Google og Microsoft ha vist sin interesse, noe som senere ble avkreftet.

Våren 2012 gikk det rykter om at Facebook ønsket å sikre seg Opera, fordi de ville ha tilgang til en moderne nettleser for smarttelefoner. Aksjekursen spratt i været – men også denne gangen ble det med ryktene.

På sensommeren i fjor meldte Opera at flere parter hadde meldt «strategisk interesse for selskapet», og de leide inn rådgivere for å vurdere henvendelsene. Dette skjedde samtidig som selskapet varslet om svake resultater.

OPT_sy60a9c7_doc6obkjuqcun717u07ble6-081Np5uVYB.jpg

Til DN lørdag sier Opera-gründer Jon von Tetzchner at han er overrasket over at selskapet ennå ikke er blitt kjøpt opp. Han startet selskapet i 1995 sammen med Geir Ivarsøy, og sluttet som toppsjef i selskapet i 2010, og solgte seg helt ut i 2012.— Man har prøvd å selge Opera siden jeg sluttet. Jeg er egentlig overrasket over at det har tatt så lang tid, sier von Tetzchner til DN.

Det kinesiske nettselskapet Qihoo 360, som nå skal ha vist sin interesse, har rundt 500 millioner PC-brukere og 800 millioner mobilbrukere.

Les også

  1. - Jeg er ikke opptatt av å ansette de flinkeste folkene

  2. Dette er de ti selskapene som er best på sosiale medier

  3. Blir frilansing den nye normalen?