Norge ble dagens Glasgow-fossil

Norge er blitt kåret til «dagens fossil» av Climate Action Network (CAN) på klimatoppmøtet i Glasgow. Japan kom på annenplass og Australia på tredje.

På kort tid har Jonas Gahr Støre (til venstre) belært FN om at gass er en energikilde for fremtiden, samtidig som han har lagt frem konkrete forslag for å bekjempe klimaendringer, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Den lite ettertraktede prisen deles ut daglig til landene som «gjør mest for å bidra minst» under klimaforhandlingene og ble først delt ut under klimaforhandlingene i Bonn i 1999.

Kåringen kommer dagen etter at statsministeren overfor Aftenposten omtalte norsk gass som en del av løsningen på klimakrisen.

CAN mener Norge vil utvikle, ikke avvikle olje- og gassproduksjon og driver lobbyvirksomhet for dette på COP og i utlandet.

– Det er helt på sin plass at Norge blir kåret til «Dagens fossil» og at dobbeltrollen vår som klimaforkjemper og olje- og gassprodusent får oppmerksomhet på klimatoppmøtet i Glasgow. På kort tid har Støre belært FN om at gass er en energikilde for fremtiden, samtidig som han har lagt frem konkrete forslag for å bekjempe klimaendringer, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Også Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mener det er på sin plass at Norge fikk prisen.

– Det er en skam at Støre bruker tiden på COP til å fremsnakke fossil energi, noe som bli misbrukt av kull- og oljeinteresser over hele verden, når det som trengs er å vise enighet om at vi alle må gjøre alt vi kan for å begrense klimakrisen, sier han.

Statssekretær Tale Jordbakke ved Statsministerens kontor vil overfor NTB ikke kommentere selve tildelingen, men påpeker at det viktigste nå, er å kutte utslippene.

– Regjeringen har som mål å kutte klimautslippene med 55 prosent innen 2030, skriver hun.

Jordbakke legger til at Norge skal doble klimafinansieringen, slik at også fattige land kan utvikle ny teknologi og gå over til fornybar energi. I tillegg sier hun at Norge leder an i utviklingen av ny og grønn teknologi, blant annet med karbonfangst og lagring.