Økonomi

USAs kredittverdighet nedgradert

Standard & Poor's har nedgradert USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+. Resultatet kan bli høyere rente for den gjeldstyngede amerikanske staten.

Aksjekursene har falt kraftig på Wall Street denne uka. Nå har kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's dessuten nedgradert USAs kredittverdighet.

Det er manglende politisk vilje til å ta grep om USAs svulmende budsjettunderskudd og statsgjeld som har utløst nedgraderingen av landets kredittverdighet, opplyser Standard & Poor's.

«Nedgraderingen gjenspeiler vår oppfatning om at effektiviteten, stabiliteten og forutsigbarheten i amerikanske beslutningsprosesser og politiske institusjoner i ei tid med vedvarende økonomiske utfordringer er svekket i større grad enn vi hadde sett for oss», skriver kredittvurderingsbyrået i sin begrunnelse.

Avgjørelsen kommer etter de verste børsfallene på to år i USA og vil neppe virke beroligende på de nervøse finansmarkedene.

Ifølge analytikere kan nedgraderingen føre til økt rente på statsgjelden. En annen konsekvens kan bli devaluering av dollaren.

Det er imidlertid usikkert hvor store konsekvensene vil bli.

— Dette er upløyd mark, sier Owen Fitzpatrick i Deutsche Bank.

Ifølge ham er det vanskelig å si hvordan markedene vil reagere, ettersom noe lignende aldri er skjedd før.

Utilstrekkelig gjeldsforlik

Standard & Poor's begrunner sin avgjørelse om å nedgradere USAs kredittverdighet med at forliket som nylig ble vedtatt i Kongressen om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak, er utilstrekkelig.

I forliket ble Republikanerne og Demokratene enige om å utarbeide tiltak som skal føre til en reduksjon i budsjettunderskuddene på minst 2.100 milliarder dollar i løpet av de kommende ti årene. Samtidig ble USAs selvpålagte gjeldstak hevet med samme sum, slik at den bunnskrapte statskassen kunne ta opp nye lån.

Gjeldsforliket kom på plass i ellevte time etter lange og vanskelige forhandlinger i Kongressen, og USA kunne unngått nedgraderingen om gjeldstaket var blitt hevet tidligere, fastslår Standard & Poor's.

- Da kunne hele spørsmålet vært unngått, sier leder John Chambers i Standard & Poor's kredittvurderingskomité til CNN.

Tallfeil

Kort tid etter at Standard & Poor's kom med sin kunngjøring fredag, forsøkte USAs finansdepartement å minimere skaden ved å forsikre om at det ikke ville endre sin veiing av risikoen ved den amerikanske statsgjelden.

Finansdepartementet slo samtidig tilbake mot Standard & Poor's og hevdet kredittvurderingsbyråets analyse inneholdt en grov tallfeil.

- En vurdering som inneholder en feil på 2.000 milliarder dollar, snakker for seg selv, sa finansdepartementets pressetalsmann.

En tjenestemann i departementet som uttalte seg anonymt om saken, hevdet at tallfeilen var så grov at Standard & Poor's' pålitelighet måtte trekkes i tvil.

Krever mer

Standard & Poor's har i sine vurderinger uttalt at det er nødvendig med underskuddsreduserende tiltak med en ramme på minst 4.000 milliarder dollar for å få USAs statsfinanser i tilstrekkelig god stand.

Standard & Poor's kategoriserer imidlertid utsiktene for USAs økonomiske utvikling som negative, noe som betyr at en ny nedgradering kan være i vente i løpet av 12–18 måneder.

Det er første gang noensinne USAs kredittverdighet er blitt nedgradert.

Andre kredittvurderingsbyråer som Moody's og Fitch har inntil videre valgt å holde USAs kredittverdighet på toppnivået AAA.