Økonomi

Widerøe varsler inntil 200 permitteringer grunnet SAS-streiken

Widerøe permitterer ansatte ved 14 flyplasser på grunn av mindre behov for bakkemannskap, melder NRK.

Bakkemannskap fra Widerøe har ansvaret for bakkehåndtering av både SAS- og Widerøeflyvninger ved en rekke norske flyplasser. Kansellerte avganger som følge av pilotstreiken gjør at arbeidsmengden er redusert.
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • NTB

Det er SAS-streiken som gjør at behovet for bakkemannskap på flyplassene er sterkt redusert, melder NRK.

– Vi har ikke noe eksakt tall, men mellom 100 og 200 personer vil bli permittert fram til torsdag i første omgang, sier informasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NRK.

Widerøe overtok i 2015 den såkalte bakkehåndteringen for SAS-flyvninger ved 14 norske flyplasser. Dette dreier seg om tjenester som håndtering av innsjekkring, bagasje og avising av flyene.

Frykter at vanlig drift kan bli rammet

I første omgang er det kun bakkemannskapene i selskapet som rammes, men Solli frykter at det også kan gå ut over den ordinære driften dersom streiken i søsterselskapet drar ut.

– Dette ligger hundre prosent utenfor vår kontroll. Dette er et oppgjør SAS har, men når vi håndterer disse flyene på bakken på såpass mange flyplasser, så er det klart det blir en del totalt sett, sier hun.

Selskapet ser på muligheten for at de ansatte som er rammet skal kunne ta ut ferie eller avspasering i påvente av en løsning på streiken.

Rundt 1500 piloter i SAS har streiket siden fredag. Bare mandag blir over 60.000 passasjerer rammet av 667 innstilte SAS-avganger.

Støtter pilotene

Stridens kjerne er forutsigbarhet i pilotenes turnus, arbeidsavtaler og lønnsnivå. Det er foreløpig ingen konkrete utsikter til en løsning på arbeidskonflikten.

De permitterte bakkeansatte sier mandag at de støtter SAS-pilotenes krav.

– Dette handler ikke om lønn, men om arbeidstid. Veldig mange av oss i WGH var i SAS inntil 2016, da WGH kjøpte bakkeansatte på nesten samtlige stasjoner utenom Oslo lufthavn. Vi kjenner derfor til hvilke arbeidstidsordninger de har, sier fagforeningsleder Torild Mjelstad i Junit til FriFagbevegelse.

Les også

 1. Over 60.000 rammes av SAS-streik mandag

 2. Flyeksperter: SAS-streiken vil fortsette i minst to til fire dager

 3. Ingen barn får reise alene med SAS

Les mer om

 1. SAS-streiken
 2. Streik
 3. Flyindustrien
 4. Scandinavian Airlines (SAS)
 5. Widerøe