Økonomi

Norsk ungdom har misligholdt 1,1 mrd.

Norske ungdommer har en samlet forfalt inkassogjeld på over 1,1 milliard kroner. Det er en økning på nesten 25 prosent på et år.

Ungdommer lar være å betale blant annet mobilregningene sine. Foto: Svend Ole Kvilesjø

 • Sverre Stenseng

Stadig flere ungdommer lar være å betale regninger til telefonselskaper, utleiere, strømleverandører og andre de kjøper varer og tjenester fra.

Mange av dem gjør opp for seg når inkassobyråene melder seg og vil ha penger. Men antallet som likevel lar være å gjøre opp for seg øker, og summen de skylder øker enda fortere.

Får betalingsanmerkning

Ved utgangen av 2010 hadde ungdom mellom 18 og 26 år ubetalt inkassogjeld på nær 900 millioner kroner. Ved utgangen av 2011 hadde tallet kommet opp i 1,1 milliard kroner, en økning på nær 25 prosent. De som ikke betaler får også betalingsanmerkning.

— Det har vært en urovekkende økning i antall unge personer med betalingsanmerkninger det siste året. Disse kommer til å slite i et allerede vanskelig boligmarked, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i inkassoselskapet Intrum Justitia.

Les også

Midtlivskriser gir dårligere betalere

På bare ett år har antallet som har latt være å gjøre opp for seg etter at et inkassobyrå har vært satt på saken økt med 4306 personer. Det er en økning på 18 prosent og totalt er det nå nær 28 000 som har forfalt inkassogjeld de må stå for.Korsnes understreker at en betalingsanmerkning er svært alvorlig for den det gjelder. Blant annet vil leverandører av strøm og teletjenester vegre seg for å gi kreditt. Dessuten blir det svært vanskelig å få boliglån når en slik anmerkning foreligger.

Stort behov for opplæring

Generalsekretær Thor Asbjørn Andersen i Norske Inkassobyråers Forening mener opplæringen av hvordan man skal komme seg ut av knipen må skje allerede i tenårene.

— Vi har sett at det er et stort behov for opplæring i privat økonomi og budsjettering. Både på ungdomsskolen og i videregående skole mangler det grunnleggende opplæring om konsekvensene av å ikke betale regningene sine. Mange vet for eksempel ikke at en betalingsanmerkning kan følge dem i mange år og skape trøbbel når de skal ha lån til hus eller bil, sier Andersen.

- Vi er enige om det i inkassobransjen, at vi helst ikke vil ha ungdommer inn med betalingsproblemer, legger han til og påpeker at hver fjerde sak de behandler er en person mellom 18 og 26 år.

Også toppsjef Korsnes i Intrum Justitia understreker alvoret, men at det finnes en vei ut av problemene. Hun oppfordrer skyldnere med betalingsanmerkning om å ta kontakt med kreditor eller inkassobyrået.

— De er innstilt på å finne en løsning som er akseptabel for alle parter. Når kravet er innfridd, vil betalingsanmerkningen bli slettet. Ingen får vite at du en gang har hatt anmerkning, sier hun.

 1. Les også

  Skoleelever sliter med studielån på videregående

 2. Les også

  Flere unge i luksusfellen

 3. Les også

  Slik kan man takle kjøpepresset

Relevante artikler

 1. BOLIG

  49.000 unge har betalingsanmerkning: Dette sliter de mest med å betale

 2. BOLIG

  49.000 unge har betalingsanmerkning: Dette sliter de mest med å betale

 3. ØKONOMI

  Denne kredittfellen gir store konsekvenser

 4. FORELDRELIV

  Her bor noen av Norges dårligste betalere

 5. FORELDRELIV

  Ny analyse viser: Norge har størst inkassovekst i Norden

 6. OSLOBY

  Store forskjeller mellom Oslos bydeler i andel personer med betalingsanmerkning