Økonomi

Nye toner fra Nokia

 • Gunhild M. Haugnes

Nokias toppsjef Stephen Elop (til høyre) var på sjarm-offensiv i Norge, hvor han møtte samarbeidspartner Telenor ved konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Foto: Olav Olsen

 • Det er ingen tvil om at vi nå er en utfordrer. Derfor har vi, hver eneste Nokia-ansatt, vært nødt til å tilpasse oss en utfordrers tankesett, sier Nokia-sjef Stephen Elop.

— Det betyr at vi skal bli mye flinkere til å lytte til forbrukerne og til mobiloperatørene enn vi har vært før, sier han og titter bort på Jon Fredrik Baksaas.

Baksaas er konsernsjef i Telenor, en av verdens største mobiloperatører, og med andre ord en av dem Elop nå vil høre ekstra godt på. Baksaas gir uttrykk for at han liker Nokias holdningsendring og påpeker at selskapet var mer arrogante tidligere.

Følg oss på Facebook!

Begynnelsen på slutten

Nokia var virkelig konge på haugen. Fra 1998 og frem til nylig var Nokia det desidert største mobiltelefonselskapet i verden.

Toppen nådde selskapet i 2007, men det året var også begynnelsen på slutten. iPhone ble introdusert, og kort etter fulgte mange av rivalene opp med Android-telefoner. På rekordtid mistet Nokia hegemoniet på smarttelefoner, altså de avanserte mobiltelefonene med internett, spill mm.

Les også

Lanserer ny melk med dobbelt så lang holdbarhet

Nokia ble tatt fullstendig på sengen. Stephen Elop ble hentet inn som ryddegutt.

På nyåret i fjor sa Elop at Nokia står på «en brennende plattform». Han bestemte seg for å skrote Nokias egne systemer og satse alt på partnerskap med Microsoft og Windows Phone. I fjor høst ble de første Windows-telefonene, Lumia, lansert.

— Windows 8 er avgjørende

Elop er fornøyd med salget av Lumia-serien, men har ikke truet Apple iPhone og de mest populære Android-telefonene. Disse to plattformene har 85 prosent av det lukrative smarttelefonmarkedet.

Men det er til høsten det store skal skje. Da kommer nemlig Microsoft med Windows 8 - for PC, nettbrett, mobiltelefon og Xbox. Det betyr sømløs kommunikasjon mellom de ulike plattformene.

— Windows 8 er avgjørende for oss, sier Elop.

Også Baksaas ser frem til Windows 8. Han tror Nokias mobiltelefoner vil bli interessante i bedriftsmarkedet.

Men Telenor samarbeider også tett med de andre mobiltelefonleverandørene, og kan ikke love Nokia spesialservice.

På markedet er det tøft, konkurransen skjerpes i høst. Det ryktes at Apple lanserer iPhone 5 i september. Trolig kommer det også nye Android-telefoner.

Elop peker på at bedriftsmarkedet ikke er nok.

— Vi ønsker også å vinne forbrukernes hjerter, sier han.

Hodene ruller i Salo

Det haster med å komme på offensiven, for pengene renner ut av kassen. I fjor gikk Nokia med et stort milliardunderskudd. Det ligger an til å bli betydelig høyere i år.

Det kuttes og kuttes. Nylig ble det varslet at 10.000 hoder skulle bort og Nokias eneste produksjonsanlegg i Finland, i Salo, legges ned.

Rekordhøy import

Norsk import steg 16,6 prosent fra juli i fjor til i år. Det strømmet mobiltelefoner for 21 millioner kroner pr. dag inn til landet.

—  I juli 2012 utgjorde vareeksporten 71,7 milliarder kroner, og importen var på 41,4 milliarder. Handelsoverskuddet endte på 30,3 milliarder kroner, 15,2 prosent lavere enn i juli 2011, skriver Statistisk 1 (SSB).

Les også

Fare for stengt butikker fra lørdag

Størst importøkning finner vi i gruppen malmer og avfall av metall. Men det ble også importert mobiltelefoner for 667 millioner kroner i løpet av måneden, en oppgang på 246 millioner, eller 58 prosent, fra juli i fjor.

Det tilsvarer mobiler for mer enn 21 millioner kroner hver dag i løpet av måneden, som er ny rekord.

Smarte og dyre

Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i stiftelsen Elektronikkbransjen, viser til at salget av dyre smarttelefoner kan være en forklaring.

—  Stadig flere kjøper smarttelefoner. Vi regner med at 80 prosent av telefonene som selges i år, vil være en smarttelefon. De ligger gjerne i et høyere prisleie enn enklere telefoner, sier hun til Aftenposten.

-  Dette er en vekst på over 50 prosent. Hva kan det skyldes?

-  Det kan ha noe med hvilke modeller som lanseres og kommer på markedet, hvis det for eksempel er en svært populær modell som kommer i salg, sier Ottesen, men presiserer at hun ikke har sett på tallene.

Uten olje- og gasseksporten ville Norge hatt et handelsunderskudd på 14,7 milliarder kroner.

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Apple-krisen: Kan det utenkelige skje?

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Apples overskudd økte kraftig

 3. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  5 grunner til at den tidligere monopolisten Microsoft gir opp

 4. DIGITAL
  Publisert:

  Nokia-klassiker er tilbake

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Apple rapporterte om beste kvartal noensinne

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Kina-milliardær: Mitt norske selskap skal bli Afrikas svar på Amazon og Alibaba