Aker Solutions skal fange CO₂ fra søppel i Nederland. Gassen skal gi tidligere blomstring i gartneriene.
FORNEBU (AFTENPOSTEN): Etter nesten 20 år med tester, prøving og feiling leverer Aker Solutions det første kommersielle renseanlegget for C0₂. Det skjer ikke i Norge.
– Det ville selvsagt vært hyggelig å bygge det første kommersielle anlegget i Norge. Men det er heller ikke feil å vinne på bortebane, smiler Oscar Graff.
Han er direktør og leder for CO₂-håndtering i Aker Solutions.
Nå skal norsk teknologi hjelpe Nederland til å oppfylle Parisavtalen.
Aker Solutions skal i løpet av 2021 levere et renseanlegg til det nederlandske Twence som eier og drifter et stort avfallssorteringsanlegg. Dette er om lag to ganger større enn avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo, der det etter planen skal komme CO₂ rensing i 2023 om Stortinget sier ja neste år.
CO₂ som Aker Solutions henter ut av røyken fra det nederlandske avfallsanlegget, skal leveres nedkjølt og flytende til gartnerier i nærområdet.
Ifølge Norsk Gartnerforbunds nettsider vil tilføring av CO₂ føre til tidligere blomstring, høyere avlinger, redusert knoppfall, kraftigere stengler og økt blomsterstørrelse.
Bellona: Dette er gøy
Graff vil ikke ut med hvor mye det nederlandske selskapet betaler for renseanlegget med det fancy navnet Just Catch, men investeringer i et slikt anlegg ligger mellom 100 og 500 millioner kroner.
– Dette er veldig gøy. Det skjer noe mens vi venter på at myndighetene skal få på plass CO₂-lagre, sier Bellona-leder Frederic Hauge, som har vært pådriver for karbonfangst i Norge.
12 år etter at tidligere statsminister Jens Stoltenberg kalte CO₂-rensing for Norges «månelanding» i sin nyttårstale, har Norge ennå ikke har fått på plass et anlegg for CO₂-rensing.
Hauge sier at Norges historie ikke er like stolt som nederlendernes.
– Det er nå viktig å få realisert anleggene til Norcem og på Klemetsrud for å få et stort nok volum som forsvarer investering i transport til og lager i Nordsjøen, sier Hauge.
Billigere og mer lønnsomt
Graff har jobbet i Aker med å finne løsninger på CO₂ problemet siden midten av 1990-tallet.
– Aker Solutions har utviklet løsninger for fullskala CO₂-håndtering siden 1996, da selskapet leverte anlegget for fangst og lagring av karbonutslipp for Sleipnerfeltet i Nordsjøen, sier Graff.
I de første årene var det bare snakk om CCS, karbonfangst og lagring i for eksempel tomme olje- eller gassfelt.
Nå er det snakk om CCU, som står for karbonfangst og bruk. Industrien ser en mulighet for å rense utslipp i mindre skala, fordi CO₂-gassen kan brukes i blant annet gartnerier, som råstoff til å lage alger, fiskefor, i mat og drikkevarer.
– Det er tre faktorer som nå gjør dette lønnsomt: Vi har fått kostnadene for rensing ned. Prisen for å slippe ut CO₂ har økt, fordi bedriftene må kjøpe stadig dyrere kvoter. Og det finnes et marked der en kan selge CO₂, for eksempel til et gartneri, forteller Graff.
- Les også: Statkraft vil i ikke satse på vindmøller
I likhet med naturgass kan CO₂ transporteres på to måter. I rør som gass eller nedkjølt og dermed flytende. I flytende form kan den fraktes på tankbil eller tankskip.
I Nederland skal CO₂-gassen fraktes nedkjølt og flytende på bil til gartneriet. Den store utfordringen er når CO₂ skal fraktes over store avstander, da blir det dyrt å rense.
Mer kompakte
I tillegg er disse anleggene blitt mer kompakte.
Aker Solutions, selskapet som er bygget på leveranse til oljenæringen offshore, har det i blodet at tekniske løsninger skal finnes på små flater.
Testanlegget som Aker Solutions leverte på Mongstad renset årlig 80 000 tonn CO₂ og tok en hel fotballbane. Anlegget som leveres til Nederland fanger 100 000 tonn CO₂ og er litt større enn en tennisbane.
– For mange bedrifter er dette helt avgjørende, fordi de ikke har mye ledig plass til å bygge store renseanlegg, forteller Graff.
Men han sier at disse mindre renseanleggene som kan levere CO₂ som råstoff til ulike produkter, ikke kan erstatte deponering av store volumer. Det er grenser for hvor mye CO₂ som kan brukes i for eksempel gartnerier.