Enda en oppdretter skal flytte laks i Lofoten

SVOLVÆR/OSLO (Aftenposten): Fredag ettermiddag bestemte Ellingsen Seafood seg for å flytte ett av sine oppdrettsanlegg.

Line Ellingsen er daglig leder i Ellingsen Seafood. Hun har mistet fisk med en antatt salgsverdi på 250 mill. kroner. Nå skal hun flytte et helt anlegg.

Daglig leder Line Ellingsen i Ellingsen Seafood måtte fredag ta en av sine vanskeligste avgjørelser i karrieren. Flytte eller ikke flytte fisken fra oppdrettsanlegget Skarvhausen ved innløpet til Øksfjorden øst for Svolvær?

«Vi vil forsøke en flytting», skriver hun i en tekstmelding til Aftenposten fredag.

Dermed er det klart for enda en stor flytteoperasjon av levende fisk i Lofoten.

Oppdrettsselskapet Nordlaks er i gang med å flytte fra samme området ved innløpet Øksfjorden. Arbeidet til Nordlaks er ventet å ta over to døgn med sammenhengende arbeid. Brønnbåten må ta seks turer til et annet anlegg i Hadsel i Vesterålen.

Ellingsen Seafoods kontorer like utenfor sentrum av Svolvær er badet i sol fredag formiddag. Været er dårlig nytt for oppdretterne.

Den siste uken har oppdrettere i Troms og Nordland kjempet mot et algebelte som sprer seg og dreper fisken i oppdrettsanleggene.

Aftenposten møter Ellingsen i solskinnet i Svolvær. Men været bedrar: Sol og stille vær får algene til å blomstre opp.

– Jeg syns det har vært en veldig slitsom uke, selvfølgelig. Jeg har gått på tå hev siden 12. mai. Da gikk veldig fort etter at det begynte mandag kveld, sier hun.

Hun liker ikke det fine været.

– Hvis dette været fortsetter, er det ikke bra i det hele tatt. Aller helst vil vi ha skikkelig dårlig vær og masse omrøringer i havet slik at algene får et miljø de ikke liker og dør, sier hun.

Les også

Algene i Lofoten flytter seg vestover. Oppdretter flytter laksen nordover.

Les også

Dødsalgen dreper oppdrettsfisk for milliarder. Kasse på kasse med ubrukelig fisk fraktes til land.

Flytter seg fremdeles vestover

Forsker Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet følger situasjonen i Lofoten tett.

– Det er høye konsentrasjoner av skadelige alger i den indre delen av Vestfjorden mot Ofoten. Området strekker seg fra Lødingen og sørover i havet. Vestover strekker det seg mot Øksfjorden, sier han.

Det siste døgnet har algebeltet beveget seg litt sørover og ytterligere vestover mot Svolvær.

Det betyr at det er på vei til områdene der flytting av fisk er i gang eller besluttet.

Fiskeridirektoratet sendte fredag ettermiddag ut et anslag på i alt 13.000 tonn død fisk som følge av algeoppblomstringen i Nordland og Troms. Det er rundt 7,5 millioner laks.

Siste døgnet frem til fredag ettermiddag er ikke meldt om dødelighet ved nye anlegg.

Henter opp død fisk

Ellingsen måtte fredag ikke bare ta den store avgjørelsen om flytting. Selskapet hennes måtte rydde lenger inn i fjorden. Ved ett av anleggene lenger øst er trolig all fisk tapt. Vekten regnes i tonn.

– Det som er viktig er å ta opp den døde fisken når man har fått massiv dødelighet. Den må tas opp slik at den er ferskest mulig og kan brukes som et godt råstoff videre. Det andre er å hindre at merden havarerer. Blir det for tungt, kan det skje, sier hun.

Det er en krevende jobb som er i gang i anlegget.

– Det er klart en tøff situasjon for de ansatte å se de mengdene med død fisk som ligger merdene. De kan ikke gjøre noe ting, de må bare plukke. De har de gjort siden mandag, og anleggene er fortsatt fulle av døde fisk, sier hun.

– Det er klart en tøff situasjon for de ansatte å se de mengdene med død fisk som ligger merdene.

Store konsekvenser på land

Så langt er det mest sannsynlig at 30 prosent av årets inntekter i Ellingsen Seafood faller bort.

– Det kan doble seg. Hvis også Skarvhausen går, snakker vi om i hvert fall et halvt år til åtte måneder med permitteringer på slakteriene fordi vi ikke har noe fisk å slakte, sier Ellingsen.

Det vil direkte konsekvenser for de ansatte.

– Men det får også ringvirkninger mot dem vi kjøper av: Verftsindustrien og fôrleverandørene. Det er klart at dette er en alvorlig situasjon, sier hun

Dette skal hun nå forsøke å unngå ved å starte flytting av levende fisk fra Skarvhausen.

Fredag morgen ble brønnbåten fylt med last nummer to fra Nordlaks-anlegget Kalvhodet ved innløpet til Øksfjorden. 350.000 laks er på flyttefot nordover.

Midt i flyttingen

Nordlaks var fredag i full gang med å flytte 350.000 laks fra anlegget Kalvhodet ved inngangen til Øksfjorden øst for Svolvær. Det er et forsøk på å komme algene i forkjøpet.

Arbeidet startet midt på dagen torsdag. Laksen blir fraktet til et anlegg ved Bergvikodden i Hadsel i Nordland.

– Dette går etter planen, og vi laster nå opp last nummer tre. Vi er heldige som kan flytte fisken. Ikke alle oppdrettere har denne muligheten, seier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks til Aftenposten fredag ettermiddag.

Han forteller at algeprøvene viser liten konsentrasjon ved selskapets to andre anlegg. De ligger mer beskyttet til lenger inn i Øksfjorden.

– Vi vurderer fortløpende om vi skal begynne å flytte disse anleggene også, sier han.