Traktorer fra hele landet demonstrerte foran Stortinget

Traktorer fra hele landet rullet innover gatene i hovedstaden tirsdag. Foran Stortinget er beskjeden klar: Bøndene krever satsing på det norske landbruket.

Bondeorganisasjonene demonstrerer foran Stortinget tirsdag. Kjøretøy fra hele landet er kjørt inn til hovedstaden.

– Vi har møtt opp her i dag med sikte på å vise alvor. Situasjonen som landbruket nå står i, er et veiskille, sa leder Lars Petter Bartnes i Norsk Bondelag i en appell foran Stortinget.

Iherdige tut fra traktorhornene ljomet mellom byggene rundt Stortingsplassen mens Bartnes talte til de oppmøtte.

Traktorer fra hele landet rullet innover gatene i hovedstaden tirsdag.

– Vi er sterkt bekymret for utviklingen. Norsk landbruk trenger en endring i en annen retning, sier han, som understreker at næringen trenger et betydelig inntektsløft fremover.

Leder Lars Petter Bartnes i Norsk Bondelag holdt appell og understreket at norske bønder er sterkt bekymret for landbrukets utvikling.

Torsdag ble det brudd i årets jordbruksoppgjør. Bøndene har refset statens tilbud i oppgjøret, som var på rundt 900 millioner kroner. Det er langt unna bøndenes krav på 2,1 milliarder kroner.

Avstanden har skapt stor skuffelse i bondeorganisasjonene.

John-Erik Skjellnes Johansen har kjørt lengst for delta i tirsdagens demonstrasjon. Johansen, som er styremedlem i Norges Bondelag, har tilbakelagt 100 mil helt fra Dønna i Nordland.

«Vi dyrker nye politikere» står det på en plakat av landbruksminister Olaug Bollestad (KrF), statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Det var langt, men det har vært helt fantastisk å møte så mye engasjement på veien, sier han.

– Engasjementet gir meg yrkesstolthet. Det gjør at jeg kan stå her rakrygget med bondegenseren på meg her i dag og ta en for laget, sier Johansen.