Økonomi

Norske gründere starter etisk klesmerke

Ville du heller kjøpt en T-skjorte av et selskap som betaler tekstilarbeiderne sine levelønn? Det kan du forhåpentlig snart gjøre.

Håvard Langmoen og Sigmund Hegstad har jobbet med å starte opp klesmerket Fair&Square ved siden av studier og deltidsjobb.
  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist

Sigmund Hegstad (28) har vært i Kina i flere perioder og blitt kjent med kinesere som jobber på fabrikker. Som jobber 12- og 15-timers dager uten at lønnen strekker til. Som må reise fra familien inn til storbyen for å arbeide.

For et år siden bestemte han seg: Han ville starte et klesmerke med produksjon i Kina, et klesmerke som skulle ha full kontroll på verdikjeden, med direkte ansatte tekstilarbeiderne som skulle få en lønn de kan leve av.

Med på laget fikk han Håvard Langmoen (23), som studerer grafisk design på Westerdals. Ett år senere er de i gang, godt hjulpet av lokale myndigheter i Kina og kunder som har forhåndskjøpt T-skjorter via crowdfunding-siden Bidra.no.

– I første omgang samarbeider vi med Wu Zhifang (25), som blir produksjonsleder i Kina, med å komme i gang, og snart skal vi ansette to tekstilarbeidere, forteller Hegstad.

Lite næringsliv i området

De har fått låne et fabrikklokale gratis av lokale myndigheter i byen Fenghuang i provinsen Hunan i to år. Det er lite næringsliv i området, og det norske selskapet er derfor veldig velkomment.

– Vi har bevisst lagt produksjonen til landsbygda, for at arbeiderne skal slippe å reise fra familiene sine for å jobbe, slik de ofte må. Lokalmyndighetene har hjulpet oss med mye administrativt arbeid som var
nødvendig for å starte opp, forteller Langmoen.

  • Han tjente 132 millioner i fjor på å selge deg billigklær. Hun tjente 10.800 kroner på å lage dem.

Levelønn og åtte timers arbeidsdag

Målet er å lage rimelige basisplagg i god kvalitet og samtidig gi tekstilarbeiderne en trygg arbeidsplass, levelønn, åtte timers arbeidsdag, fri i helgene, med pensjon og forsikringer i orden.

Høres det for godt ut til å være sant, synes du? Hegstad mener det ikke er det, fordi de begynner i det små og ansetter tekstilarbeidere direkte.

– Det krever ikke så mye å starte opp. Vi har laget en plan over hva som må på plass, og hittil har vi nådd alle delmålene. Det har så klart hjulpet at jeg kan kinesisk og kjenner landet godt, sier Hegstad.

Forhåndssolgte 1000 T-skjorter

De to gründerne har jobbet ett år med å utforme prototyper av T-skjortene de skal selge, lage egen nettside og få på plass produksjonslokale og administrative dokumenter.

De har jobbet litt i leiligheten til Langmoen, litt på arbeidsplassen til Hegstad og litt i ledige rom på Westerdals. Hvor mange arbeidstimer som har gått med, har de ikke oversikt over.

– Jeg kan ikke huske sist jeg hadde helg, for å si det sånn. I starten nå må vi bare tenke at dette er som en fritidsinteresse som tar veldig mye tid, sier Hegstad.

Pengene til å starte opp har de samlet inn ved å forhåndsselge 1000 T-skjorter. Til sammen ble det over 400.000 kroner.

– Det viser at folk er interessert i å kjøpe klær som er produsert på en rettferdig måte med full åpenhet og kontroll. Et av de store problemene med dagens tekstilbransje er at kleskjedene fraskriver seg ansvaret for tekstilarbeiderne ved å sette vekk produksjonen til eksterne aktører, sier Langmoen.

Skal ikke ta ut overskudd

Selv om ideen begynte med et generelt engasjement for rettferdighet, er de to opptatt av å fokusere på merkevaren og kvaliteten på klærne.

– Klærne skal være så bra at man ville kjøpt dem uansett, ikke bare fordi de er produsert på en etisk måte, sier Hegstad.

I første omgang vil de bare produsere overdeler i en blanding av miljøvennlig bambus og bomull. Prisen på klærne skal være på et rimelig nivå, en T-skjorte skal koste 399 kroner.

– Vi starter med T-skjorter. Hvis alt går etter planen, skal
vi til høsten også lage gensere og overdeler i flere varianter og farger,
forteller Langmoen.

Målet er å vokse, slik at de kan bli en reell konkurrent til de store kleskjedene.

– Vi har satt ned forbud mot at eiere skal kunne ta ut overskudd. Alt overskudd skal brukes til å gi flere arbeid og forbedre produktene, forteller Hegstad.

Les mer om klesbransjen:

De syr klærne dine uten tilstrekkelig brannsikring

H&M og Zara kommer best ut i åpenhetsrangering

...men H&M vil ikke vise frem mønsterfabrikkene

Les mer om

  1. Klesbransjen