Økonomi

Usikker på rentekutt i juni

Sjeføkonom Elisabeth Holvik tror sterk gjeldvekst bidar til å holde renten uendret.

afp000860859-uLU5t8RdUh.jpg Foto: Solum, Stian Lysberg

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad

Ukens spørsmål er en fast spalte i Økonomimagasinet på søndager. Hver uke spør vi en sjeføkonom om de viktigste aktuelle sakene i norsk og internasjonal økonomi.

— Norges Bank lot styringsrenten være uendret 7. mai. Var det en klok beslutning?

— Med negative renter og pengetrykking i Europa, så er det en voldsom interesse for å plassere penger i norske kroner. Det legger press oppover på kronekursen. Norges Bank ønsker nok å holde rentekuttet i beredskap i tilfelle kronen styrker seg. Samtidig er det jo et lite signal til finansminister Siv Jensen om at hun må komme med noen virkemidler for å dempe gjeldsveksten og gjøre noe med de sterke motivene til å investere i boliger. Olsen sa at hvis det kommer tiltak som demper gjeldsveksten, så kan de vurdere å kutte.

- Blir det helt sikkert kutt på neste rentemøte 17. juni?

— Det er ikke sikkert. Norges Bank er ikke komfortabel med den sterke gjeldsveksten i husholdningene. Det drar isolerte sett i retning av å øke renten. Men banken er også bekymret for sterk krone, og det drar isolert sett i retning av å holde renten lav eller enda lavere. Hvis kronen går sterkere og/eller det kommer tiltak mot gjeldsveksten, så blir nok styringsrenten kuttet.

- Sentralbanksjefen sa han "ikke er veldig bekymret for norske økonomi, og heller ikke for arbeidsmarkedet". Er du enig i vurderingen?

— Summen av at det går svakere på mange områder, vil nok komme til syne etter hvert. Det er viktig at kronen ikke blir for sterk, at lønnsoppgjørene blir moderate og at gründere blir skattestimulert. Det bør bli relativt mindre gunstig å investere i boliger og relativt mer gunstig å investere i bedrifter. Jeg synes det er litt rart at han ikke er mer bekymret for arbeidsmarkedet . Det er en skjult ledighet ved at mange er skjøvet ut på trygd. Andelen av befolkningen som jobber har falt. Denne tendensen er bekymringsfull, og vi må følge den nøye.

- Summen av helt ledige og personer på tiltak økte med 2100 i april. Vil dette forsette?

— Mange har fått sluttpakker i nedbemanningen. Det tar tid før de melder seg ledige, og derfor vil vi kunne se at ledigheten stiger videre .

- Oljeprisen har steget og har denne uken holdt seg i området 65–69 dollar per fat. Betyr det noe for utsiktene?

— Det ser ut som om oljeprisen er på en stigende trend. Det er positivt for oljesektoren, men så lenge prisen ikke stiger over 70 dollar lenge, så vil fortsatt mange prosjekter bli liggende i skuffen. Men samtidig kan det bety at kronekursen begynner å styrke seg og dermed svekke det landbaserte næringslivet.

- Hva er det viktigste fra utlandet den siste uken?

— Det er blitt litt uro ved at trenden med fallende lange renter er har snudd. Hvis de lange rentene skulle stige videre fremover, vil det i verste fall kunne bety børsfall og svakere forventninger. Jeg tror Hellas blir enig med kreditorene, men det er likevel en høy risiko for at de ikke betaler gjelden sin og forlater eurosamarbeidet. USA har kommet med svake veksttall. Det kan bety at sentralbanken vil bruke lengre tid på å heve rentene.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

 1. Les også

  Lysere utsikter fra Norges Bank

 2. Les også

  Øystein Olsen: «Jeg er ikke veldig bekymret for norsk økonomi»

 3. Les også

  Spår norsk olje til nye høyder

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Foer tiende gang på rad holder Olsen renten uendret

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Koronavirus, oljekollaps og økonomisk krise. Her er konsekvensene du kan merke.

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Norges Bank holder renten uendret på null prosent

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Norges Bank: Lavere rente og høyere lønn mot 2019

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Anslår rente «nær 0,5 prosent de neste par årene»

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Ingen lysning for nordmenn i utlandet. Norges Bank spår svak krone til 2022.