Økonomi

Kanariøyene knuser alle rekorder, også blant nordmenn

Turister fra hele Europa strømmer til Kanariøyene og sørger for tidenes besøksrekord for de populære ferieøyene. Også antall turister fra Norge øker igjen, etter å ha falt kraftig i 2015.

Puerto de Mogán er blant de stedene på Gran Canaria som tiltrekker seg mange nordmenn.
  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

Nordmennene svikter ikke feriefavoritten Gran Canaria. Den spanske Atlanterhavsøya har i mange år vært i særklasse det mest besøkte enkeltreisemålet for skaren av norske Syden-turister.

Etter at det norske besøket falt kraftig og uventet i 2015, har situasjonen allerede snudd. Nå vokser den norske trafikken til igjen.

I fjor var veksten på 3 prosent, og gjør at Norge er den fjerde største nasjonen blant besøkende til den populære ferieøya.

Bare Tyskland, Storbritannia og Sverige ligger foran Norge, som sto for 328.000 besøkende i fjor. Dette er en vekst på nesten 10.000 personer, viser en oversikt som den norsk-svenske avisen på øya, «Dag og natt», har utarbeidet.

Vil nå nye målgrupper

Kanariøyene er på grunn av sitt varme og stabile klima året rundt et foretrukket reisemål, spesielt i vintersesongen. I fjor besøkte 15 millioner turister øyene, opp 15 prosent fra 2015, og knuste dermed alle tidligere rekorder.

Ved Spanias Turistkontor i Norge er man svært fornøyd med at de norske besøkstallene nå går oppover igjen.

Turistattaché Miguel Nombela sier til Aftenposten at det i fortsettelsen vil bli viktig å markedsføre Gran Canaria og de øvrige Kanariøyene som feriemål som har mer å by på enn bare sol og bad.

– Vi har en global strategi hvor vi ønsker å rette oss mot et mer kosmopolitisk segment. Vi vil i all hovedsak fortsatt fokusere på badeliv, men også urbane opplevelser og spesielt vinturisme, sier Nombela.

Uro har rammet konkurrenter

Politisk uro har rammet mange av Kanariøyenes konkurrerende reisemål, som Tyrkia, Egypt og Tunisia. Derfor har de spanske ferieøyene opplevd en ekstra stor tilstrømming de senere årene.

– Et viktig poeng med den norske veksten tror jeg er at mange ser på øyene som en trygg havn når det blåser og er urolig andre steder, sier Elisabeth Vonstett-Larsen i Ving som er ledende på feriereiser i Norge.

  • LES OGSÅ: Syden-reisende kan få seg en stor overraskelse i år
– Vi har en strategi hvor vi ønsker å rette oss mot et mer kosmopolitisk segment, sier turistattache Miguel Nombela ved Spanias Turistkontor i Norge.

Flere flyruter også i sommersesongen

Av de kanariske øyene er Gran Canaria desidert størst fra Norge. I vintermånedene utgjør nordmenn et dominerende innslag i mange av de små byene, spesielt på sørvest siden av øya.

Etter Gran Canaria følger Tenerife, Lanzarote og Fuerteventura i popularitet i det norske markedet.

Flyselskapet Norwegian har de senere årene opprettet baser og nye ruter til Kanariøyene fra flere land utenfor Skandinavia - blant annet fra Tyskland, England og fastlads-Spania.

Fra Norge flyr selskapet fra en rekke byer.

– Kanariøyene er definitivt et viktig reisemål for Norwegian spesielt i vintersesongen og etterspørselen er stabilt god, sier kommunikajonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i selskapet.

LES OGSÅ: Denne lille byen blir norsk hver vinter
LES OGSÅ: Mange nordmenn overvintrer på Gran Canaria

Les mer om

  1. Kanariøyene
  2. Reiseliv
  3. Økonomi
  4. Gran Canaria
  5. Tenerife