Økonomi

Han felte Islands statsminister i Panama Papers. Fortsatt møtes han med sinte tilrop i butikken og på telefon.

Ett år etter Panama Papers-avsløringene er journalist Jóhannes Kr. Kristjánsson helt klar på hva som var det viktigste med Panama Papers.

  • Andreas Bakke Foss
    Andreas Bakke Foss
    Journalist

I 10 måneder hadde journalist Jóhannes Kr. Kristjánsson holdt tett om Panama Papers-hemmeligheten. I perioder jobbet han døgnet rundt.

Søndag 3. april i fjor ble intervjuet med Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vist på islandsk TV, som en del av den verdensomspennende Panama Papers-avsløringen. Det som kom var kaos på sagaøya.

Statsministeren ble intervjuet av en journalist fra SVTs Uppdrag granskning. I bakgrunnen venter Jóhannes Kr. Kristjánsson.

Gunnlaugsson er angivelig invitert for å snakke om Islands økonomi, men halvveis i intervjuet blir spørsmålene nærgående. Om hans egne penger.

Såpass nærgående at Gunnlaugsson tydelig ubekvem forlater rommet (se TV-intervjuet øverst i saken).

– For alle som tok del i dette prosjektet, var oppgaven å presentere sannheten. Vi gjorde det, og folket reagerte, sier den islandske journalisten Jóhannes Kr. Kristjánsson ett år etter Panama papers-avsløringene som gjorde at statsministeren på Island måtte gå av. Foto: Ørn Borgen

Saken Kristjánsson og de andre i Panama Papers-samarbeidet, blant annet Aftenposten, publiserte, dokumenterte at statsministeren på Island hadde selskaper i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

Tre dager senere går statsministeren av.

  • Les avsløringen som førte til at statsministeren måtte gå av: Islands statsminister har selskap i skatteparadis

Får mange tilbud om samarbeid

Mandag 3. april er det ett år siden intervjuet ble publisert. Året Jóhannes Kr. Kristjánsson har lagt bak seg har vært travelt og annerledes. Og tilbudene om samarbeid har vært mange.

– Det har vært travelt på en god måte. Jeg har reist mye og deltatt på mange journalistkonferanser. Samtidig har jeg jobbet med saker som ikke nødvendigvis er koblet til Island. Mange utenlandske journalister har spurt om jeg vil ta del i deres prosjekter, sier Kristjánsson på telefonen.

– Sakene du publiserte fikk et enormt omfang på en liten øy du selv bor på. Hvordan har det vært for deg personlig å være på Island etter Panama Papers-avsløringene?

– Dette er selvfølgelig den største saken jeg noensinne har jobbet med. Men etter å ha vært journalist i nesten 15 år, og gjort flere store saker som er godt kjent på Island, er ikke endringene så store for meg personlig, sier han.

Får sinte tilrop i butikken

Men at avsløringene om statsministeren var en stor sak, merker han ofte. Og reaksjoner får han fortsatt.

– Jeg merker at det er mye sinne blant tilhengerne til den tidligere statsministeren. På samme tid er det mye støtte fra offentligheten og folk, sier den erfarne journalisten.

Han har opplevd situasjoner på matbutikken der folk roper til ham og han får telefoner fra folk som har kritisert ham på grunn av de kritiske sakene.

– Hvordan reagerer du på dem?

– Jeg reagerer ikke. Jeg legger høflig på telefonen om jeg ikke kan diskutere med dem, og jeg svarer ikke til noen som roper til meg, sier han.

Nå er det gått ett år siden avsløringene om den daværende statsministeren. Ifølge Kristjánsson er Gunnlaugsson nå ganske isolert i sitt eget parti.

Han tapte kampen om ledervervet i partiet, noe han skal ha blitt sint for. Partiet hans tapte svært mange seter i siste valg.

Eksstatsminister kaller Panama Papers «Fake News»

Men den avgåtte statsministeren har på ingen måte glemt avsløringene til Kristjánsson. Han kommer fortsatt med en rekke kommentarer i intervjuer på radio eller TV.

– Han har kritisert meg og mine kolleger for intervjuet vi gjorde med ham og sakene. Nå sier han det var «fake news», at de var skrevet på forhånd, at George Soros står bak alt, sier han.

Den nå avgåtte statsministeren Gunnlaugsson har flere ganger understreket at hans politiske gjerning slett ikke har bidratt til å øke verdiene på selskapet hans, Wintris, investeringer:

«(Min kone) har aldri tjent på min rolle i politikken, tvert imot har min deltagelse og de politiske standpunktene jeg har kjempet for ført til at hun har tapt penger. Men hun har aldri klaget, for hun vil at jeg kjemper for å trygge hele samfunnets interesser – og for å få til det, må de som har mye bidra mer enn andre" skrev Gunnlaugsson etter at den islandske tv-kanalen RUV hadde sendt en dokumentar om Panama-lekkasjen og Wintris.

Han har også påpekt at vanlige bankkunder og småsparere har fått tilbake pengene sine etter bankkollapsen under finanskrisen, mens ny lovgivning gjorde at utenlandske kreditorer – som Wintris – måtte stille bakerst i køen og må regne med å tape mye av investeringene sine.

Sigmundur Gunnlaugsson da han 6. april i fjor bekrefter at han trekker seg som statsminister på Island. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

Mener alle fakta står seg

Soros er finansiell støttespiller for stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) som delte dokumentene i Panama Papers-materialet med over 100 andre medieorganisasjoner over hele verden.

– På hvilken måte tror du sakene du publiserte har endret måten folk på Island ser på sin tidligere statsminister?

– For alle som tok del i dette prosjektet var oppgaven å presentere sannheten. Vi gjorde det og folket reagerte. Jeg tror majoriteten på Island tror på historiene vi skrev og den tidligere statsministeren har ikke klart å plukke historiene fra hverandre. Alle fakta i sakene står seg fortsatt, sier Kristjánsson.

Mener Panama Papers var et fantastisk prosjekt

Gjennomslagskraften til Panama Papers ble stor verden over. Kristjánsson er tydelig på hva han mener er de viktigste konsekvensene av sakene.

– Det Panama Papers tilbød offentligheten var sjeldent innblikk i den mørke verdenen av offshoreselskaper der alt handler om å slippe å betale skatt, sier han.

– Det viktigste for meg er at myndighetene flere steder nå endrer lovverket rundt skatteparadiser. Panama Papers styrket også ropet etter åpenhet i mange land. Det er et fantastisk prosjekt, og jeg tror historien vil vise at det også var et veldig viktig prosjekt, sier han.

Les mer om

  1. Panama Papers