Norwegian får grønt lys av USA

Etter flere års kamp, har Norwegians datterselskap fått klarsignal til å fly fra USA.

Norwegian jobbet i tre år for å sikre at selskapets irske selskap skal ha rett til å fly til destinasjoner i USA.

Det amerikanske transportdepartementet opplyste fredag at de hadde gitt flyrettigheter til det norske selskapet Norwegian Air Shuttle ASA sin irske enhet.

Det åpner for en ny kamp mellom flyselskaper om fritidsflyvninger over Atlanteren, skriver Reuters.

– Vi rekrutterer nå amerikanske piloter, og skal opprette to nye baser i USA, en i New York-området, og en i Boston-området, i løpet av 2017, sier Norwegians talsmann Lasse Sandaker-Nielsen til E24.

Flere har forsøkt å stanse tillatelsen

Norwegian har ventet i tre år på denne tillatelsen, som fagforeninger, politikere og flyselskaper har prøvd å få stoppet.

– Vi er veldig godt fornøyd med at amerikanske myndigheter omsider har gitt vårt EU-selskap tillatelse til å fly til og fra USA, sier konsernsjef Bjørn Kjos i en pressemelding.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Amerikanske selskaper og fagforeninger har protestert

Amerikanske flyselskaper og fagforeninger har ment at Norwegian Air International ville undergrave amerikanske lønninger og arbeidsrettigheter. Dette har Norwegian benektet.

Disse beskyldningene har kommet samtidig som det har foregått en priskrig. Store flyselskaper er blitt tvunget til å vurdere priskutt på flybillettene.

– Selv om vi forstår motargumentene, så har vi fått råd om at loven og våre bilaterale avtaler ikke gir oss noe annet valg enn å godta denne søknaden, skriver det amerikanske transportdepartementet.

Parat er bekymret

Saksbehandlingen har tatt lang tid blant annet på grunn av protestene fra arbeidstagerorganisasjoner og noen amerikanske flyselskap. Også norske Parat er bekymret.

– Vi vet at Norwegian har benyttet asiatisk arbeidskraft, og at de ønsker å åpne ruter og fly til andre deler av verden. Vi frykter at amerikanske og europeiske arbeidstagere ikke vil ha sjanse til å konkurrere med lønns- og arbeidsvilkår fra andre verdensdeler, sier nestleder Vegard Einan i arbeidstagerorganisasjonen til NRK

Ber Trump gripe inn

Flere fagforeninger reagerer og ber nå USAs myndigheter reversere avgjørelsen, skriver E24.

– Swapa håper at påtroppende president Trump vil gripe muligheten til å reversere enda et feilgrep av Obama, sier kaptein Jon Weaks, president i Swapa (flyselskapet Southwest Airlines) i en pressemelding.

Det amerikanske transportdepartementet opplyste fredag at de hadde gitt flyrettigheter til det norske selskapet Norwegian Air Shuttle ASA sin irske enhet.

Søkte for tre år siden

Beslutningen følger opp en foreløpig beslutning fra april i år. Den kommer like etter at EU-kommisjonen formelt ba om at saken skulle avgjøres av en voldgiftsdomstol. I en slik voldgiftsprosedyre med tre representanter ville én dommer bli utpekt av EU, én av USA og den siste av EU og USA i fellesskap.

Det er tre år siden Norwegian søkte om tillatelse for det irske underselskapet til å fly på USA.

Ordren skal være gitt allerede 22. november og tillatelsen skal være effektiv fra 2. desember, melder NTB.