Økonomi

Åtte trender som tyder på økt vegetarinteresse

Salget av kjøtt viser ingen nedgang, men en rekke trender tyder likevel på at det er økt interesse og etterspørsel etter vegetarmat.

Oslo kommune innfører en fast vegetardag i uken. Mandag ble ordningen introdusert i Oslo Rådhus, som er først ute veggisdagen.
  • Marita E. Valvik
  • Solveig Ruud
    Journalist

Salget av kjøtt viser ifølge Nortura ingen nedgang i befolkningen sett under ett. Det selges både mer kjøtt og mer frukt og grønt – men vi blir også stadig flere i dette landet.

En rekke ting tyder imidlertid på at noe er i ferd med å skje når det gjelder vegetarmat. Her er noen tall og trender:

1. Stor vekst i sosiale medier

Vegetarbloggen ble etablert av kokk Mari Hult i desember 2010. De siste 6–7 månedene har hun fått drøyt 4550 av de drøyt 13.550 følgerne hun har.

— Da jeg startet som veganer i 2010, var det ingen norske blogger om vegetarmat, og bøkene måtte jeg finne på Amazon. Nå har vi fått en vegetarpodcastog en rekke bøker, sier Hult.

Veggispreik og Opplysningskontoret for matglede ble startet som et spark til Matprat og opplysningskontoret for kjøtt for ca. 5 år siden. Stifteren Lars Giæver opplyser at aktiviteten på Facebook nærmest lå i dvale før han plutselig opplevde en sterk interesse. Han anslår at antall følgere har doblet seg hvert år de siste årene. Nå har han 9660 medlemmer og legger til mellom 5 og 20 hver dag.

Veganmisjonen har nå ca. 9230 følgere – nesten 6400 av dem har kommet de to siste årene og desidert flest det aller siste året. Ellers har f.eks. Vegetarmat org. 6800 følgere, Norsk vegansamfunn ca. 5300 og Veganmannen, som startet opp i 2012, drøyt 4200.

Ikke alle er fornøyd med tradisjonell mat ombord i fly:

Les også

Dette er den nye in-maten på fly

2. Vegetarforening i vekst .

Norsk vegetarforening, med 6570 følgere på Facebook er i utgangspunktet en forening med få medlemmer. Men foreningen melder om dobbelt så mange henvendelser via Facebook i januar i år sammenlignet med januar i fjor. Antall innmeldinger er også langt høyere i januar i år enn i januar i fjor.

3. Flere serverer vegetarmat

Det er blitt mye lettere for vegetarianere å spise ute. Til og med Stortingsrestauranten har nå faste vegetaralternativer.

Studentskipnaden og flere andre har innført Meatless Monday. Byrådet i Oslo innfører en fast vegetardag i alle kommunale kantiner med unntak av sykehjem og eldresentre. Veggisdagen introduseres først i Oslo rådhuset, som mandag lanserte vegetardagen.

Her kan du lese om åpningen av vegetardagen i Oslo kommune :

Les også

Bønner og brokkoli for byråkrater og broilere

Også hamburgerkjedene ser at vegetartrenden er her. Svenske Max introduserte 5 vegetarburgere rundt 20. januar i år og melder om svært god etterspørsel. I starten ble de utsolgt. To og en halv uke senere ligger andelen veggisburgere på 12 prosent av antall solgte burgere i Norge.

4. Vegetarbøker

Nettbokhandelen Adlibris opplyser at de «ser tydelig at det er en økende trend med både utgivelser og salg av vegetariske kokebøker» – en trend de ser både i Norge, Sverige og Finland. Nettbokhandelen opplyser at utgivelsene av kokebøker er preget av fler vegetariske/kjøttfrie oppskrifter enn tidligere.

Ikke alle forlag merker ikke noe tilsvarende. Tanum bokhandel sier de merker enn generell økt interesse for kosthold uten å kunne si noe om det isolert sett er en økende interesse for vegetarmat.

Ute etter en god oppskrifter på vegetarmat?

Les også

Slik spicer du opp blomkålen

5. Økt salg av vegetarmat hos kjedene:

Flere kjeder opplyser at det er økt salg av spesielle vegetar— og veganprodukter både i volum og antall varer.

Norgesgruppen opplyser om en økning i salg av vegetarretter på over 47 prosent fra 2014 til 2015. Det er imidlertid fortsatt små volum. Både Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen melder om økt etterspørsel etter veganske produkter: Coop økte i fjor salget i Obs av veganprodukter som erstatter kjøtt med 54 prosent sammenlignet med året før.

Norgesgruppen opplyser at flere og flere leverandører endrer innhold i vegetarproduktene sine slik at de også skal bli veganske – d.v.s. at de fjerner egg og meieriprodukter i dem.

6. Økt etterspørsel varer som ofte finnes i vegetarkosthold.

Coops salg av bønner økte med 20 prosent.

Ulike typer boller og kaker av kikerter - falafel - er en populær rett blant mange vegetarianere.

Rema 1000 opplyser at de har «en veldig stor vekst» i kategoriene bønner, linser, kikerter og rene vegetar/veganprodukter fra Anamma og Hälsans Kök. Hos dem har f.eks. linser økt med nesten 800 prosent siden 2011 og kikerter med over 300 prosent i samme periode.

Deler av det økte salget av bønner linser m.m. kan ha andre forklaringer enn vegetartrend: f.eks. nye matkulturer og ønske om variert kosthold.

7. Økt etterspørsel etter varer som erstatter meieriprodukter

Salget av plantebaserte alternativer til meieriprodukter har økt. Det selges båder flere typer og større volum enn før.

Flere etterspør melk som ikke kommer fra kua, enten den er laget av soya eller mandler.

Norgesgruppen har totalt en verdivekst på plantebaserte alternativer til melk på hele 66 prosent fra siste 52 uker og 2 år tilbake i tid (vekst siste periode var på 27,4 prosent i verdi).

De lanserer ti nye produkter av denne typen senere i måneden. Bare hos Kiwi er det en vekst i plantebasert yoghurt på ca. 80 prosent siste 52 uker versus 2 år tilbake i tid.

Økt etterspørselen etter slike produkter kommer også fra bl.a. melkeallergikere.

8. Økt etterspørsel etter noen grønnsaker

Langt fra alle som spiser grønnkål og rødbeter er vegetarianere, men disse grønnsakene inngår ofte i vegetarkost. Coop solgte økologiske rødbeter for 2,6 millioner i fjor, noe som er en økning på 140 prosent.

Grønnkål spises ikke bare av vegetarianere og veganere, men mange av dem setter stor pris på den næringsrike kålen.

Et annet trendprodukt er grønnkål, som de solgte 170 prosent mer av i 2015 enn året før.

Les også

  1. Netthandel vil gi enda mer impulskjøp

  2. Voldsom vekst i salget av frukt og grønnsaker

  3. Matkrigen på nett tar av og gir lavere priser

  4. - Ikke la barna spise det hver dag

  5. Ti ting det er smart å vite om salt

Les mer om

  1. Næringsmiddelindustrien