Økonomi

Nigerias «fremste playboy» skal ha tappet landet for nok penger til å kunne forsørge millioner av mennesker

Oljemogulen Kolawole Aluko har ifølge Nigerias regjering skyflet enorme summer ut av Nigeria. Flere av selskapene hans var hos advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Regjeringen i Nigeria hevder Kolawole Aluko (innfelt) kjøpte yachten Galactica Star med penger tjent på salg av råolje som ble lurt unna myndighetene.
  • Will Fitzgibbon
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

I september i fjor satt Beyoncé på en yacht og drakk musserende vin med bena krøllet opp under et stripete teppe i duse jordfarger.

Hennes ektemann, artisten Jay Z, skal ha betalt 900.000 dollar for å seile en uke i Middelhavet på Galactica Star, en 65 meter lang privat yacht med helikopterdekk, 10 spisesaler, jacuzzi og soldekk.

Det kjendisparet ikke visste, var at båtens eier snart skulle bli en ettersøkt mann.

Skal ha tappet Nigerias statskasse for 1,8 mrd. dollar

Galactica Star er nå involvert i en massiv etterforskning i Nigeria. Yachten eies gjennom et postboksselskap opprettet av Mossack Fonseca, advokatfirmaet som står sentralt i Panama Papers-avsløringene. Regjeringen hevder at yachten ble kjøpt med penger tjent på salg av råolje som ble lurt unna myndighetene.

Eieren av Galactica Star er olje- og flymogulen Kolawole Aluko, én av fire som beskyldes for å ha vært med på å snyte den nigerianske stat for 1,76 milliarder dollar den skulle hatt i fortjeneste på oljesalg.

Høyesterett i Lagos mener Nigeria har lidd «enorme tap» fordi Aluko og de tre andre har skyflet «store summe inn på kontoer i utlandet».

Beløpet «tilsvarer de samlede årsbudsjettene for fire delstater i Nigeria, og pengene kunne brukes til å forsørge rundt 13 millioner mennesker», opplyser regjeringen.

  • Afrika blir snytt for milliarder av dollar i året gjennom kapitalflukt:Taper like mye som de får i bistand

12 prosent av Nigerias BNP forsvinner hvert år

Aluko er del av en gruppe nigerianske oljedirektører, statlige guvernører, regjeringsmedlemmer, militære ledere og stammehøvdinger som figurerer i Panama Papers.

At nigerianere forekommer så hyppig i Panama Papers, er neppe noen tilfeldighet. Nigeria taper mer penger på ulovlig virksomhet, inkludert politisk maktmisbruk og industriell skattesvindel, enn noe annet land i Afrika, ifølge anti-korrupsjonsgrupper.

Så mye som 12 prosent av Nigerias brutto nasjonalprodukt går tapt hvert år som følge av ulovlige finanstransaksjoner, ifølge Oxfam.

Mossack Fonseca har ikke ønsket å svare på konkrete spørsmål til denne saken. De har tidligere uttalt til International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), stiftelsen som koordinerte arbeidet med Panama Papers, at de ikke tilrettelegger for skatteflukt eller andre
kriminelle handlinger. Advoktfirmaet hevder de utfører en grundig bakgrunnssjekk på alle potensielle kunder.

Opprettet selskap dagen før millionavtale ble signert

Myndighetene i Storbritannia etterforsker også om oljemogulen Aluko hjalp til med å smugle millioner av dollar ut av landet som betaling under bordet til Nigerias tidligere oljeminister Diezani Alison-Madueke. Hun har ikke vært tilgjengelig for kommentar til denne saken.

Ifølge rapporter i media er Aluko en av Alison-Maduekes viktigste allierte, men begge har tidligere benektet forbindelsen. Aluko slo seg opp rundt 2011, da Nigerias regjering, uten anbud, ga verdifulle oljeblokker til to selskaper han grunnla eller eide.

Et av selskapene, Atlantic Energy, ble opprettet dagen før det undertegnet avtalene om oljelisenser verd millioner av dollar.

Aluko er med i en krets av oljehandlere som er gjenstand for hyppig spekulasjon i nigerianske medier. Hans livsstil har gitt ham ry som Nigerias fremste playboy.

Nigerias tidligere oljeminister, Diezani Alison-Madueke, beskyldes for å ha fått millioner i dollar under bordet.
Tømmer fattig by for diamanter. Pengene havner i skatteparadiser.

To penthouse-leiligheter på Manhatten - 132 hus i Nigeria

Den nigerianske regjeringen fikk i mai rettslig godkjennelse til å fryse verdier knyttet til Aluko, blant annet nigerianerens yacht, eiendommer i London, fire boliger i California, to penthouse-leiligheter på Manhattan, en i Dubai, 132 hus og leiligheter i Nigeria og tomter i Canada og Sveits.

Retten har også frosset verdier for mer enn 67 millioner dollar på fire ulike bankkonti i London og Sveits, samt et utvalg armbåndsur, tre fly og en bilsamling med 58 kjøretøyer.

Gjennom sin representant uttaler Aluko til ICIJ at «jeg har aldri vært tiltalt og dømt i noe land. Jeg er klar over at en kriminaletterforskning ble åpnet i Storbritannia. Men til dags dato er jeg ikke blitt gjort kjent med at det skal settes i gang noen politiaksjon mot meg.»

Aluko sier til ICIJ at opplysningene knyttet til tildelingen av oljekontrakter til hans selskap var «villedende» spekulasjon. Han fremholder at selskapene hans drives i samsvar med relevante lovverk, samt at han betaler riktig skatt.

Anklagene om påstått råolje-svindel mot Aluko ble droppet i juli. Ifølge medier fordi myndighetene ikke klarte å lokalisere mannen, som bor i Sveits.

Betalte 11 millioner dollar for postboksselskap

Mossack Fonsecas interne dokumenter viser at Aluko eide fire selskaper på De britiske jomfruøyene (BVI), et av verdens travleste skatteparadiser. Han var direktør i et annet selskap på Seychellene.

I mai 2013 betalte Aluko 11,05 millioner dollar for Almaty United Investors Limited, et BVI-selskap som hadde eiendommer i Dubai.

Et av Alukos selskaper, Earnshaw Associates Limited, ble på papiret kontrollert av en serie på tre selskaper i den karibiske øya Nevis, Sveits og BVI. Selskapet ble opprettet tre uker etter at Alison-Madueke ble utnevnt til sjef for ministeriet for oljeressurser i april 2010.

I mars 2014 registrerte Earnshaw Associates et jetfly av typen Bombardier Global Express på Malta, ifølge dokumenter fra Mossack Fonseca. Det 18-seters flyet er av samme modell som Alison-Madueke ifølge nigerianske media brukte mens hun var minister.

Omtalt som en av «ministerens menn»

På høyden av sin makt var oljemagnaten og eieren av luksusyachten Aluko en globetrotter hvis runde ansikt ofte prydet kjendissider på Instagram og i underholdningsblader.

Da han ble sett i Paris i oktober 2013, frydet nigerianske medier seg over ryktene om at han var sammen med supermodellen Naomi Campbell. Samme år startet han et fond på 500 millioner dollar for utvikling av infrastruktur sammen med Hollywood-stjernen Jamie Foxx. Og så var han på fest i New York City for å feire Leonardo DiCaprios 39-årsdag.

Aluko (nr. 5 fra venstre) startet et fond på 500 millioner dollar i 2013 for utvikling av infrastruktur. En av forretningspartnerne var Hollywood-stjernen Jamie Foxx (nr. 4 fra høyre).

På samme tid begynte folk å snakke i hjemlandet. Aluko ble jevnlig omtalt i media som en av «ministerens menn», en klikk av nigerianske oljehandlere som med forbløffende letthet hadde sikret seg en serie oljelisenser fra ministeren Alison-Maduekes kontor.

I 2011 og 2012 hadde Aluko, som skrøt av «nære kontakter i regjeringen», skaffet seg åtte råoljelisenser i det vestlige Niger-deltaet. Men i september 2014 falt han i unåde hos oljeminister Alison-Madueke. Alukos selskap misligholdt sine lån og skyldte den nigerianske stat 1,3 milliarder dollar i kontanter og andre obligasjoner.

Visste du at Afrika tappes for omtrent like mye som de får i bistand - hvert år? ICIJ har laget dette interaktive spillet om Afrikas koblinger til skatteparadis. Test dine kunnskaper!

Ba om nytt lån da Mossack Fonseca stilte spørsmål

Mossack Fonseca har siden 2014 vært klar over anklagene mot Aluko. Det oppdaget de under en rutinesjekk av ham på internett. Året etter innså de at de ikke hadde noen kontakt med eller personlig dokumentasjon om nigerianeren - og ble bekymret.

En medarbeider hos Mossack Fonseca søkte hjelp hos Alukos sveitsiske eiendomsforvalter, Johnnie Ebo Quaicoe, og delte linker til fire lite flatterende nyhetsartikler på nettet.

«Jeg er målløs over at Mossack Fonseca vil dele utdrag fra tabloidaviser», skrev Quaicoe fra Geneve.

«Hvis Aluko virkelig er en ettersøkt person, ville han ikke være vanskelig å finne, fordi han er bosatt i Sveits», hånet Quaicoe Mossack Fonseca.

Han feide bekymringen til side og ba i stedet advokatfirmaet bistå med et «større» lån på 30 millioner dollar fra en bank i Luxembourg.

Quaicoe uttaler til ICIJ at han ikke vil diskutere sitt samarbeid med Aluko. «Jeg driver forretninger i samsvar med lovene i de relevante jurisdiksjoner i henhold til kontraktene med mine klienter», sier Quaicoe.

Tok sikkerheten i luksusyachten som Beyoncé leide

Som sikkerhet for lånet skulle man blant annet stille Galactica Star, båten som Beyoncé og Jay Z hadde leid for sitt middelhavscruise.

Mossack Fonseca tok på seg å ordne papirarbeidet som skulle til for å få lånet i havn. Deretter brøt advokatfirmaet kontakten med tre av Alukos fire selskaper, men ikke før lånetransaksjonen var fullført.

Da Aluko sikret seg lånet, økte temperaturen omkring Alison-Madueke og hennes venner. I oktober 2015 sto noen medlemmer av Alison-Maduekes familie for retten i London, anklaget for korrupsjon og bestikkelser. Politiet beslagla noen av ministerens verdier, inkludert 39.000 dollar i kontanter.

Nigerianske myndigheter har fortsatt å arrestere og tiltale andre angivelige støttespillere av Alison-Madueke, senest i juli i år. I siste øyeblikk ble Alukos navn droppet fra tiltalebeslutningen etter at politimyndighetene innrømmet at de ikke hadde greid å få levert dokumentene til ham.

I motsetning til hva eiendomsforvalteren hans sier, ser det ut til at det er og blir vanskelig å finne Aluko.

Denne artikkelen basert på en lengre tekst avInternational Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Aftenposten er en av ICIJs samarbeidspartnere i Panama Papers.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Nigeria