Økonomi

IKEA-gründer innrømmer tabbe med skatteparadis

I fjor ble det avslørt at IKEA har plassert 100 milliarder svenske kroner i skatteparadiset Liechtenstein. Nå angrer IKEA-gründer Ingvar Kamprad.

IKEA har vært en kjempesuksess, også i Norge. Det har gjort at familien Kamprad i mange å har vært høyt på listen over verdens rikeste.
 • Gunhild Haugnes
 1. Les også

  Møbelgiganten slår alle salgsrekorder

 2. Les også

  Ikea er best på mangfold

— Jeg får skylde meg selv, for at jeg gjorde en stor tabbe, sier Ingvar Kamprad i et intervju med lokalavisen Smålandsposten.

Den 85-år gamle bedriftslederen gir sjelden intervjuer, men gjorde et unntak for denne lokalavisen.

Hemmelig stiftelse

Det var svenske SVT som for et års tid siden avslørte Kamprad-familiens fortsatte kontroll over IKEA i skatteparadiset Liechtenstein.

Dette foregår gjennom en hemmelig stiftelse Interogo som kontrolleres av to advokater i Liechtenstein. De 100 milliarder svenske kronene som er gjemt unna i stiftelsen hevdes å være et resultat av skatteplanlegging.

Kamrad hadde tidligere hevdet at han hadde gitt bort kontrollen over møbelgiganten. Da avsløringen kom, nektet Kamprad å svare på spørsmål rundt denne stiftelsen.

— Hvordan kan du stille sånne idiotspørsmål? Er du helt tullete i hodet?, var møbelkjedeeierens reaksjon til SVT.

Kamprad har fått mye pepper i Sverige som følge av avsløringen og generelt for utstrakt bruk av skatteparadiser.

Forklarer beslutningen

Nå forklarer Kamprad bakgrunnen for beslutningen om å plassere stiftelsen i Liechtenstein. Ifølge Kamprad var det selskapets daværende jurist som konstruerte planen for det kompliserte nettverket av selskaper og stiftelser som i dag utgjør IKEA.

Han påpeker at da selskapet begynte å spre seg med flere franchisetagere ble det vanskelig å holde styr på dem. Derfor ble Interogo startet. Det var ifølge Kamprad også den aktuelle juristen som foreslo at stiftelsen skulle etableres i Liechtenstein, noe Kamprad gikk med på.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  Dette er sjelden kost i norsk politikk

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5