Økonomi

Vet ikke når Altinn kan åpne igjen

Samtlige som logget seg inn på Altinn tirsdag kveld, kom inn på profilen til en bruker med fornavn Kenneth.

Til tross for arbeid gjennom hele natten, har teknikere ennå ikke funnet feilen i Skatteetatens nettportal Altinn som gjorde at flere brukere opplevde å bli logget inn som en annen person tirsdag.

  • Jørgen Svarstad
  • Ntb Og

Les også

  1. – Skremmende at dette kan skje

  2. Selvangivelsen til Kenneth (36) lå åpent på nettet

  3. Har oppdaget feil hos 270.000 skatteytere

Brønnøysundregistrene opplyser i en pressemelding onsdag morgen at nettportalen ikke vil bli åpnet igjen før årsaken til feilen er funnet og løsningen fungerer som normalt.

En rekke feilkilder er blitt utelukket, og Brønnøysundregistrene jobber nå sammen med leverandørene for å finne ut mer om hva årsaken kan være og rette feilen. Det

— Dette er en svært alvorlig situasjon. Løsningen vil ikke åpnes før vi har full kontroll på situasjonen, sier fungerende direktør Håkon Olderbakk til NTB onsdag morgen.

Skatteetatens portal Altinn.no var fortsatt stengt onsdag etter en sikkerhetsglipp tirsdag. Mange opplevde å bli logget inn som en annen person, som heter Kenneth til fornavn, da de skulle sjekke ligningen for 2011. Her kunne man blant annet se personens fødelsnummer.

Hvor mange som fikk opp profilen hans er uvisst. Men i løpet av tirsdagen frem til klokken 15 hadde 400.000 nordmenn vært inne på siden for å sjekke selvangivelsen sin.

Har du tips om denne saken? Send oss en e-post!

- Sikkerhet er førsteprioritet

— Løsningen er fortsatt nede og leverandørene jobber på spreng med å finne ut hva som er skjedd. Løsningen blir ikke tatt opp før vi er 100 prosent sikre på at det ikke vil skje flere sikkerhetshendelser. Vi venter på en redegjørelse fra leverandørene om hva som har skjedd, hvordan det har skjedd og hvordan feilen kan rettes. Jeg kan kan ikke si noe om når løsningen kan åpnes igjen. Sikkerhet har absolutt førsteprioritet hos oss, og vi ser veldig alvorlig på at tilliten til elektroniske løsninger svekkes etter slike hendelser, sier informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn.no til Aftenposten.no.

Leverandørene han snakker om er Accenture, som er ansvarlig for utvikling og forvaltning av Altinn-applikasjonene, og Basefarm, som er leverandør på drift.

-I hvilken grad tror du folks tillit til elektroniske løsninger er svekket?

— Det som har skjedd er at folk har sett fødselsnummeret, men man har ikke fått se selvangivelsen. Vi mener fortsatt at elektroniske løsninger er sikrere enn for eksempel åpne postforsendelser. Siden Altinn startet i 2003 har vi vært forskånet for alvorlige sikkerhetshendelser, så vi håper at folk ikke mister tilliten til elektronisk forvaltning, sier Ferkingstad.

Folk med uhederlige hensikter

Han sier at det ikke er noe personsensitivt som har lekket ut.

— Fødselsnummer regnes ikke som personsensitiv informasjon, men en personopplysning. Men det er uheldig at fødselsnummer er blitt spredt. I kombinasjon med andre opplysninger kan det være uheldig hvis det kommer i hendene til folk med uhederlige hensikter, sier han.

- Har dere noen indikasjoner på at siden er hacket?

— Det er ingenting som tyder på det så langt, men leverandørene kommer til å sjekke alle muligheter. Det er veldig kraftige sikkerhetsløsnigner rundt Atinn, og alle muligheter vil bli sjekket ut. Vi holder alle muligheter åpne til vi får redegjørelsen, sier Ferkingstad.

Giske: - Uholdbart

Nestlederen i Stortingets finanskomité, Ulf Leirstein (Frp), krever en forklaring fra regjeringen etter det han betegner som en kjempeskandale.

— Stortinget vil selvsagt be om en full redegjørelse fra regjeringen om denne saken. Dette er helt uakseptabelt, sier Leirstein til VG.

Næringsminister Trond Giske (Ap) ble tirsdag kveld holdt løpende orientert om situasjonen.

— Det er helt uholdbart at Altinn må stenge ned systemene sine på den dagen alle vil sjekke selvangivelsen sin, sier Giske til avisen.

Giskes partifelle og leder i finanskomiteen, Torgeir Micaelsen, reagerer også kraftig på glippen.

— Dette er selvfølgelig en komplett skandale. Dette er helt uakseptabelt. Jeg forutsetter at Skatteetaten nå gjør hva de kan og at alle som kan bidra, gjør nettopp det, sier Micaelsen, som beklager at folkets tillit til systemet nå svekkes.