Økonomi

9000 norske Ving-kunder på reise kan bli rammet av mulig Thomas Cook-konkurs

Thomas Cook, som eier reiseselskapet Ving, sitter søndag i krisemøte for å unngå konkurs. Finner de ikke en løsning, kan 9000 nordmenn på ferie bli rammet.

Thomas Cook Airlines Scandinavia på Oslo lufthavn, Gardermoen mandag ettermiddag. Flyet er av typen Airbus A330. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB
 • Wasim Riaz

Thomas Cook bekreftet i helgen at de trenger 200 millioner pund, nærmere 2,4 milliarder kroner, i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av over 10 milliarder kroner fra forrige måned om de skal unngå å bli satt under administrasjon. Foto: Tim Goode / PA via AP / NTB scanpix

– Vi jobber for å få dette i havn og ingenting annet. For folk som har booket eller vurderer å booke, gjelder det samme som alltid. Det vil si at man er beskyttet av reisegarantien, sier kommunikasjonssjef Fredrik Henriksson i Thomas Cook Nord-Europa til nyhetsbyrået TT.

Ving vil ikke svare på hva som vil skje dersom selskapet går konkurs, men sier at i mellomtiden går flyvninger og reiser som normalt, og at alle pakkereiser er beskyttet av Reisegarantifondet.

Fondet sørger for at arrangører av pakkereiser og sammensatte reiser stiller lovpålagt garanti og at de reisende får refundert sine forskuddsbetalinger, eller en alternativ hjemreise når en arrangør går konkurs.

Les også

Reisegarantifondet jobber med å skaffe fly til strandede nordmenn

– Har låst turister inne

Mens det jobbes for å redde selskapet fra konkurs, merker flere turister i Tunisia det hele på kroppen. Turister som har kjøpt tur fra Thomas Cook og befinner seg i Tunisia, melder om at de ble innelåst av sikkerhetsvakter da hotellet krevde ekstra penger i frykt for at det ikke ville bli betalt av Thomas Cook, melder The Guardian.

Det er turister på strandstedet Les Orangers i Hammamet, nær hovedstaden Tunis, som melder at hotellet nekter å la gjestene forlate hotellet.

Briten Ryan Farmer sa til BBC Radio lørdag ettermiddag at hotellet ba alle gjester som skulle forlate hotellet om å gå til resepsjonen for å betale ekstra penger, tydeligvis på grunn av situasjonen med Thomas Cook.

Mange nektet å betale fordi de allerede hadde betalt Thomas Cook. Da stengte sikkerhetsvakter hotellportene og nektet gjester å være ute eller la nye besøkende komme inn.

Samtidig har tusenvis av nye reisende gått om bord på selskapets flyvninger fra engelske flyplasser søndag, vel vitende om konkurstrusselen.

9156 nordmenn kan bli rammet

Når det gjelder garanti fra Reisegarantifondet, gjelder ikke garantien for kunder som har kjøpt en ruteflybillett eller bare en hotellovernatting, ifølge fondets nettsider.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving sier til E24 at 9156 nordmenn er på reise med flyselskapet på ulike destinasjoner i hele verden.

– 8685 av kundene er på tradisjonelle charterreiser. De fleste er i Middelhavsområdet i land som Hellas, Tyrkia, Bulgaria, Albania og Spania, sier hun til NTB.

Resten av selskapets kunder er på ferie basert på rutefly til og fra norske flyplasser.

Ved en konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge frem reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

Flere hundre tusen kan bli strandet

Søndag sitter ledelsen i moderselskapet Thomas Cook i krisemøte for å få en rekapitaliseringsplan på plass.

Om ikke selskapet får planen i havn, må rundt 600.000 turister verden over transporteres hjem på en annen måte enn planlagt.

Organiseringen av hjemtransporten kan bli den største siden andre verdenskrig, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den britiske utenriksministeren Dominic Raab sier søndag ettermiddag at ingen briter skal sitte fast i utlandet hvis selskapet går konkurs. Det betyr at Storbritannia kan bli nødt til å organisere hjemtransport for nærmere 150.000 briter som kan bli rammet hvis selskapet går konkurs.

Det britiske luftfartstilsynet har kalt beredskapsplanen «Operasjon Matterhorn», etter en amerikansk bombeaksjon mot japanske styrker under andre verdenskrig.

22.000 ansatte kan miste jobben

Thomas Cook bekreftet i helgen at de trenger 200 millioner pund, nærmere 2,4 milliarder kroner, i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av over 10 milliarder kroner fra forrige måned om de skal unngå å bli satt under administrasjon.

Bak selskapets vansker ligger blant annet bekymring for brexit, høyere drivstoffpriser og konkurranse fra salg av reiser på internett.

Dersom Thomas Cook går konkurs, kan også tusener av ansatte miste jobben. I dag har selskapet 22.000 ansatte, hvorav 9000 i Storbritannia.

Lønnsomt i Norden

Det 178 år gamle selskapet er blant verdens største og mest tradisjonsrike reisearrangører, med 600 salgssteder/ bare i Storbritannia, samt et flyselskap og en hotellkjede.

Kommunikasjonssjef Fredrik Henriksson i Thomas Cook Nord-Europa sier at avdelingen i Norden har vært en lønnsom del av konsernet i flere år. På direkte spørsmål om hva som skjer dersom Thomas Cook-gruppen går konkurs, svarer han:

– Vi er jo en del av konsernet. Men det er ikke noe jeg vil spekulere på nå, og vi retter oppmerksomhet mot at vi skal få dette i havn, sier han.

 1. Les også

  Thomas Cook på randen av konkurs

 2. Les også

  For første gang på 21 år får SAS ny drakt

 3. Les også

  Strandede Rhodos-turister fløyet hjem

Les mer om

 1. Thomas Cook
 2. Ving
 3. Flyselskaper
 4. Reise