Økonomi

Streiken er svært vanskelig for pasientene på Haukeland, melder direktør

Streiken ved pasienthotellet i Bergen gjør at pasientene får en svært vanskelig situasjon, men så langt har det ikke vært nok til å utløse lønnsnemnd.

Ansatte i hoteller og på serveringssteder har vært i streik siden søndag. Blant annet er ansatte ved enkelte sykehushoteller tatt ut.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist

-Vi har rapportert til fylkeslegen at det er en vanskelig situasjon, sier divisjonsdirektør Askjell Utaaker i Helse Bergen.

— I dag skulle det sjekket inn 63 pasienter, men vi kan ikke ta imot noen nå, sier han tirsdag formiddag.

Etter hvert som streiken varer blir det vanskeligere å holde rent og ta vare på pasientene.

— Det er særlig strålepasientene vi er opptatt av, sier Utaaker.

Mandag advarte Kreftforeningens Anne-Lise Ryel om at streiken kan få alvorlige følger dersom behandlingen må utsettes eller avbrytes.

Les også:

Les også

NHO nekter streike- dispensasjon til pasienthotellene

Lang rapporteringsvei

Fylkeslege Helga Arianson i Hordaland henviser til Helsetilsynets direktør Jan Fredrik Andresen. Han bekrefter at han får rapporter fra Arianson, og at tilsynet følger godt med.

— Dette er en lovlig arbeidskonflikt. Men vi følger situasjonen døgnkontinuerlig, sier han.

Andresen vil ikke si noe om innholdet i rapportene fra fylkeslegen. Like taus er han når det gjelder hvilke opplysninger han sender videre til Helse- og sosialdepartementet.

Dersom disse har et innhold som innebærer at streiken setter liv og helse i fare, må helseminister Bent Høie (H) ta kontakt med sin kollega i Arbeids- og sosialdepartementet. Der kan statsråd Anniken Hauglie (H) gripe inn og stanse streiken med tvungen lønnsnemnd.

Da må hun gå til Stortinget med en særlov som forbyr streiken. Det er vanlig at de streikende tar opp igjen arbeidet med en gang hun sier at det blir lønnsnemnd.

Trappes opp

Lørdag går 2447 nye medlemmer ut i streik. De jobber i 209 bedrifter, i fylkene Akershus, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Troms og Finnmark.

Du finner de berørte bedriftene her. Her finner du listen over bedrifter som allerede er i streik.

Les også

  1. Hotellstreiken kan tvinge frem ny praksis for lønnsnemnd

  2. «I vår bransje føler man at det er akseptert at folk skal ha dårlig lønn»