Økonomi

Verdens beste flyplass for femte år på rad

Ingen over – ingen ved siden. Singapores berømte flyplass, Changi, er nok en gang kåret til verdens beste. Man må langt ned på listen for å finne Oslo Lufthavn.

Svømmebasseng på en stor terrasse med utsikt til flystripen er bare ett av de mange tilbudene passasjerene kan nyte på Changi-flyplassen i Singapore.
  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen
Fra terminal 3 på Changi-flyplassen i Singapore.

Det er det anerkjente analyse- og ratingbyrået Skytrax som står bak den årlige kåringen.

Selskapet utroper vinnere i en rekke klasser, og nå foreligger 2017-resultatet for verdens flyplasser.

Det er ingen smal kåring: Hele 14 millioner passasjerer fra 105 ulike land har stemt i denne kåringen.

Få vil heve øyenbrynene over at det nok en gang er Changi i Singapore som troner på toppen av listen. Det gjør denne flyplassen for femte år på rad.

  • LES OGSÅ: Handler mat på kort, får gratis flyreiser
Henrik Hanevold, Singapore Airlines-sjef i Norge.

Svømmebasseng med utsikt

Flyplassen, som de fly- og luftfartsinteresserte vll si er et reisemål i seg selv, satser knallhardt på et godt tilbud av restauranter, butikker og underholdningstilbud til sine reisende.

Flyplassen er en av Sydøst-Asias største, og basen til verdens mest prisbelønte flyselskap Singapore Airlines. Den har selvsagt tilbud om gratis WiFi til de reisende, men kjeder du deg her, kan du f.eks. oppsøke flyplassens kino med gratis entré.

Reisende fra de fleste land – inkludert Norge – får utdelt gavesjekker verdt noen hundre kroner hver som kan brukes på restauranter og butikker.

Sjefen for Singapore Airlines i Norge, Henrik Hanevold, forteller at ikke få nordmenn legger turen om Changi bare for å oppleve flyplassens enorme tilbud.

– Flyplassen fungerer som et imponerende effektivt, komfortabelt, rent og pent knutepunkt. Det er også en uvanlig stille og rolig flyplass, til tross for mange passasjerer. Changi er en av verdens viktigste transittflyplasser, og tusenvis av nordmenn er hvert år innom på vei til destinasjoner i Sørøst-Asia, Australia eller New Zealand. Mange passasjerer som reiser via Changi er på lange reiser, og da betyr det mye at transittopplevelsen er så smertefri som mulig. Som et eksempel er det nesten aldri køer, sier Hanevold.

Gratis sightseeing, hvis du blir lei

Og blir du lei av å være på flyplassen, finnes det råd også for det:

– For dem som har lang ventetid tilbyr Changi gratis sightseeing i Singapore. Jeg har selv prøvd å vente ni timer på flyplassen, og ble overrasket over hvor fort tiden gikk, forteller Hanevold.

På taket finnes et stort svømmebasseng og boblebad der du kan bivåne flytrafikken mens du kjøler deg ned med en drink. Ikke nok med det, flyplassen rommer også det som hevdes å være verdens første sommerfuglhage.

Oslo Lufthavn faller på listen

For Nordens del har København-flyplassen Kastrup befestet sin stilling som den ledende, og havner på en 15. plass. Den har rykket opp tre plasser i forhold til i fjor. Helsinki Vanta-flyplassen har havnet på en 17. plass, ned to plasser.

Man må et godt stykke lenger ned, helt ned til 59. plass for å finne Oslo Lufthavn, som i motsetning til Kastrup har falt tre plasser siden 2016-kåringen.

Så ligger Stockholm Arlanda et par hakk under Oslo igjen, på 62. plass. Det er til gjengjeld opp fem plasser.

Les mer om

  1. Singapore
  2. Oslo Lufthavn
  3. Flyplass
  4. Luftfart