Økonomi

Coca-Cola søtet med stevia lanseres i Europa

Mindre sukker og færre kalorier, lover selskapet. Men fortsatt inneholder en liten boks mer enn fire teskjeer sukker.

1106cola-ZSAS9gnG6K.jpg

  • Cs@aftenposten.no

Til høsten lanserer Coca-cola en ny type cola i Storbritannia. Coca-cola life er søtet med en kombinasjon av stevia og sukker.

Hva er så spesielt? Den svært søte Stevia-urten, som har sitt opphav i Sør-Amerika, har tidligere ikke vært tillatt brukt i matproduksjon i EU. Dette ble endret i 2011-2012, og gjelder også i EØS-området.

Stevia-urten er inntil 300 ganger søtere enn sukker, og har en litt annerledes søtsmak. Kombinasjonen med sukker bidrar til å kamuflere dette.

KOMMENTAR: «Den utrolige urten»

I flere latinamerikanske land er den brukt i antagelig flere hundre år til å søte den te-liknende drikken mate, og i blant annet Japan har den vært brukt industrielt i flere tiår allerede.

I motsetning til sukker inneholder Stevia knapt kalorier.

Testet i Sør-Amerika

Coca-cola life har vært testet ut på «hjemmebane», i Argentina og i Chile, siden i fjor. Storbritannia er det første nye landet hvor brusen introduseres. Det skjer i september.

En vanlig boks (330 ml) av den nye brusen vil inneholde 89 kalorier, i motsetning til vanlig cola som inneholder 139 kalorier.

1106-nycola-1cF0BK09dg.jpg

Sukkerinnholdet i en boks er imidlertid fortsatt høyt nok til å tilsvare fire teskjeer sukker, ifølge The Guardian.

Ikke til Norge — ennå

Life er den største nylanseringen fra Coca-cola siden Zero ble introdusert på verdensmarkedet i 2005.

Om og eventuelt når den nye colaen lanseres i Skandinavia, eller i andre europeiske land, er ikke kjent.

— Vi kommenterer dessverre aldri potensielle nylanseringer, sier Stein Rømmerud, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Enterprises Norge, til Side2.

Også hos Pepsi

Storkonkurrenten Pepsi har tatt i brukt stevia til søtning av brus. I 2011-2012 lanserte de Pepsi next, som inneholder færre kalorier enn deres vanlige cola.

Den søtes på forskjellig måte i forskjellige land, men flere steder er kombinasjoner med stevia tatt i bruk. I skrivende stund gjelder det Nederland, Australia, Frankrike, Finland og Canada.

Den er imidlertid ikke markedsført som et stevia-produkt i noen av landene.

I Norge er stevia tatt i bruk i blant annet saft og syltetøy.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

  1. SPREK

    Ernæringsekspert: Honning er ikke sunnere enn sukker

  2. SPREK

    Forskning viser at tyggis kan være slankende. Nå advarer ekspert mot bivirkningene.

  3. ØKONOMI

    Her er de nye varene matbransjen tror du vil ha i år

  4. SPREK

    Fedmeeksperter reagerer på at sukkerfri brus koster like mye som vanlig brus: – Sukkeravgiften kommuniserer helt feil

  5. SPREK

    Slår alarm etter ny studie: Syrlig drikke etser vekk tannemaljen på få uker. Slik kan det unngås.

  6. SPREK

    Er dette godteri eller et sunt mellommåltid?