Økonomi

Ansatt på heltid for å passe på familiearven

Leiv Askvig er mannen som skipsreder Petter C.G. Sundt håndplukket og ansatte på heltid for å sikre at barna ikke begynte å krangle om arven.

Skipsreder Petter C.G Sundt døde av kreft i 2007. Leiv Askvig fikk i oppdrag å passe på familiearven, og sørge for at Sundts to barn skulle slippe å oppleve de samme familiekranglene som faren. Foto: Ørn E. Borgen

 • Eirin Hurum
  Eirin Hurum
  Aftenpostens Europa-korrespondent

Ved båthavnen på Dronningen på Bygdøy er det rolig idyll denne fredags ettermiddagen.

I lokalene til Sundt AS, investeringsselskapet som forvalter milliardarven etter avdøde skipsreder Petter Sundt, er daglig leder Leiv Askvig i ferd med å ta helg.

Petters to barn, Helene (29) og Christian (30), jobber også begge i selskapet, men er bortreist denne dagen. De ønsker heller ikke å la seg intervjue, og holder en lav profil.

Men det er alt annen enn idyll som har preget historien om rederiet Bergesen, hvor Petter Sundt var en av arvingene.

Les også:

Les også

To ganger i året møtes Norges rikeste unge arvinger

Endeløse familiefeider

A-magasinet skrev fredag om arvestrid og de vanskelige generasjonsskiftene i store norske familiedynastier.

Siden tidlig på 90-tallet er over 60 av Norges mest velstående arvinger blitt sendt til en eksklusiv skole i Sveits, for å lære å håndtere familiekrangler og arvestrid.

Historien om rederiet Bergesen er blant de mest brutale og dramatiske av alle norske arvestrider.

— Petter kunne alle kapitlene i familiedramaet. Han hadde sett alt som hadde gått galt. Før han døde var han ekstremt opptatt av at det som hadde skjedd i hans familie ikke måtte skje med hans barn, sier Leiv Askvig til Aftenposten.

Petter Sundt døde i november 2007, bare 62 år gammel. De siste årene han levde var sterkt preget av en konstant kamp mot kreftsykdommen.

Arvesølvet ut av landet

Fetterne Petter Sundt og Morten Bergesen arvet det tradisjonsrike rederiet da familiens overhode Sigval Bergesen d.y. gjorde sin egen sønn arveløs. På dødsleiet endret faren testamentet og gjeninnsatte sønnen. Dette ble bestridt av fetterne, og de vant også frem i retten.

På 80-tallet var familien gjennom nye maktkamper, og i 2003 ble bestefarens livsverk solgt til den kinesiske Sohmen-familien.

Rederiet Bergesen forsvant ut av Norge, men Sundt satt igjen med vel to milliarder på bok. Det er denne formuen Leiv Askvig nå forvalter.

LES OGSÅ: TO GANGER I ÅRET MØTES NORGES RIKESTE UNGE ARVINGER

Lære av feil

— Generasjonsskifter er krevende, og det verste som kan skje er arvinger som sloss og krangler om penger. Det er temmelig trist. Det var det siste Petter Sundt ønsket, sier Askvig.

5 år før han døde, ble investeringsselskapet Sundt AS opprettet. Det er et såkalt «family office» - familieeide investeringsselskaper - helt etter oppskriften av hva arvinger blir anbefalt på den eksklusive arvingskolen i Sveits, som A-magasinet skrev om fredag.

Norge har et økende antall private familieformuer, og i 2010 ble det også opprettet et eget forum, The Norwegian Family Office forum, som utveksler informasjon og kunnskap om slike selskaper.

— Jeg har sett nok av eksempler på generasjonsskifter som er gått feil. Historisk sett har de vært kompliserte enten fordi de ikke er planlagt godt nok, eller fordi man favoriserer ett av barna. Det er forferdelig sårt. Det kan også voksne barn føle på, det å bli mindre elsket av sine foreldre. Gang på gang har vi sett hvordan et familieoverhode lar bedriften trumfe følelser. Det er å leke med ilden. Det er da det er viktig å søke profesjonell hjelp og la eksterne ta over styringen, sier Askvig.

— De modne familiene søker hjelp for eksempel ved å delta på arvingskolen i Sveits eller be om ekstern hjelp. De går det stort sett bra med. Det er de andre som mislykkes, sier Askvig.

A-magasinet besøkte denne eksklusive skolen i Sveits, hvor over 60 av Norges rikeste arvinger er blitt sendt. For å lære hvordan de skal unngå at familiedynastrier forvitrer, eller i verste fall går til grunne . LES SAKEN HER: Dynmastienes krisesenter.

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Han kunne solgt alt og tjent flere hundre mill. For ham var det ikke et alternativ.

 2. ØKONOMI

  Friele solgte arven - og ble søkkrik

 3. ØKONOMI

  Han (60) har jobbet 40 år på samme sted. Hun (36) har hatt seks arbeidsgivere

 4. ØKONOMI

  Manhattan made in China

 5. ØKONOMI

  Dette er historien om Norges mest utskjelte etat

 6. ØKONOMI

  12 feil du gjør under kjøkkenbenken