Økonomi

Inntil 40 må gå i Hurtigruten

Selskapet gjør store kutt i antall ansatte på land.

I en børsmelding mandag morgen offentliggjør Hurtigruten at så mange som 25-30 prosent av de ansatte mister jobbene sine. Dag W. Grundseth

 • Ingvild Bruaset

I en børsmelding mandag morgen offentliggjør Hurtigruten at selskapet omorganiserer og effektiviserer driften. Det innebærer at mellom 25 og 30 prosent av de ansatte i landvirksomheten mister jobbene sine. Det er 135 ansatte i den landbaserte driften, og de har ulike administrative funksjoner.

Dermed mister mellom 35 og 40 ansatte jobben i Hurtigruten.

— Vi regner dessverre med at det blir oppsigelser, sieradministrerende direktør Daniel Skjeldam i Hurtigruten til Aftenposten.

Hanforteller at det har vært en tung beslutning åformidle til de ansatte. Det skjedde på et møte med de ansatte mandag morgen.

- Hvorfor gjør dere dette?

— Dette er resultat av et prosjekt vi startet i desember ifjor. Hensikten var å se nærmere på hvordan vi kunne effektivisere de landbasertefunksjonene. Nå foreligger konklusjonen, sier Skjeldam.

Hurtigruten-aksjen stiger på nyheten og er i 12-tiden mandag opp 4,8 prosent.

- Utfordrende markeder

Ansattetil sjøs rammes ikke direkte av nedbemanningen. Til sammen harHurtigruten-konsernet rundt 2500 ansatte. Nøyaktig hvor mange som mister jobben er uvisst.

— Dette regner vi med å ha klart innen utgangen av februar.Vi vil nå starte en dialog med våre fagforeninger om hvordan vi skal håndteredette i praksis, sier Skjeldam.

«Omorganiseringen gjennomføres for å skape varig lønnsomhet i selskapet og sikre at ressursene benyttes rett i en tid der de internasjonale markedene er utfordrende», skriver selskapet i børsmeldingen.

Beslutningen innebærer flere endringer:

 • Generell nedbemanning i administrative funksjoner
 • Sentralisering til nytt konsernsenter i Tromsø, utfasing av dagens operasjon i Narvik, overføring av oppgaver og personell til konsernsenteret
 • Organisering med økt fokus på selskapets kommersielle drift
 • Tydeligere satsing på hotell- og restaurantdriften på skipene gjennom kompetanseutvikling og økt service
 • Etablering av et eget crew selskap

Skal selge eiendom

«Hurtigrutens nye organisasjon vil etter planen tre i kraft 31. mars 2013, og innebærer en generell nedbemanning på 25-30 prosent. Selskapet vil under implementeringen av ny organisasjon sikre kontinuitet med hensyn til drift og beredskap, samt forretningskritiske funksjoner», skriver selskapet videre.

Selskapet vil videreføre effektiviseringsarbeidet for sin virksomhet utenfor Norden, samt på Svalbard. I tillegg er selskapet i prosess med å selge ikke strategiske eiendeler. Effekter fra disse prosessene vil komme i tillegg. Skjeldam forteller at det primært er snakk om eiendom i Narvik og Tromsø.

 1. Les også

  Slik er Norge delt i to

 2. Les også

  Sliter med 60.000 i inkassogjeld

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  NRK: Rundt 100 mister jobben i Kleven verft

 2. ØKONOMI

  Hurtigruten sikrer kriselån på 1,1 milliarder: – En dyr, men helt nødvendig løsning

 3. A-MAGASINET

  Daniel Skjeldam har snudd Hurtigruten fra tapssluk til milliardoverskudd

 4. ØKONOMI

  Hurtigruten seiler igjen: – Tenker på kollegene som fortsatt er permittert

 5. ØKONOMI

  SAS vil kvitte seg med 5000 ansatte permanent

 6. ØKONOMI

  Hurtigruten-krisen kom på verst tenkelige tidspunkt. Nå står neste års bookinger i fare.