Økonomi

Mulig oljeavtale sender oljeprisen i været

På to uker har oljeprisen steget over 15 prosent. Og Norge selger mer olje enn for ett år siden.

Russland konkurrerer med Saudi-Arabia og USA om å være verdens største oljeprodusent. Bildet er fra det russiske oljeselskapet Rosnefts oljefelt Priazlomnoye utenfor den vestsibirske byen Nefteyugansk.
  • Roar Østgårdsgjelten

Det er meldinger om at Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) er innstilt på å gjenoppta samtalene om å fryse oljeproduksjonen med oljeland utenfor OPEC - i første rekke Russland - som sender oljeprisen opp.

Ett fat nordsjøolje ble tirsdag handlet for over 48,60 dollar fatet.

Iran sier nei

Men OPEC er splittet. Saudi-Arabia har signalisert interesse for å stabilisere oljeproduksjonen for å sikre en høyere oljepris.

Saudi-Arabias hovedmotstander i OPEC, Iran, nekter imidlertid å binde seg til noen begrensninger før landets oljeproduksjon er tilbake på nivået før de vestlige landene innførte handelsblokade av landet. Disse handelsrestriksjonene ble delvis opphevet tidligere i år.

Russlands energiminister Aleksandr Novak sa til en saudiarabisk avis mandag at russerne konsulterer Saudi-Arabia og andre produsentland for å sikre stabilitet i oljemarkedet.

Selger mer olje til lavere pris

Norge står i likhet med store oljeprodusenter som Russland og Mexico utenfor oljekartellet OPEC.

Eksporten av råolje fra norsk sokkel økte 6,7 millioner fat fra juli i fjor til samme måned i år - en økning på 17,6 prosent. Men lavere oljepris førte til at verdien av oljeeksporten var 1,8 prosent lavere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Totalt utgjorde oljeeksporten 16,5 milliarder kroner. Råoljeprisen på verdensmarkedet lå på i underkant av 57 dollar fatet i juli i fjor mens gjennomsnittsprisen i juli i år lå på 46,50 dollar fatet.

På grunn av svakere kronekurs var oljeprisen omregnet i norske kroner i år på 369 kroner fatet - 73 kroner lavere enn for ett år siden, ifølge SSB-tallene.

Eksporten av naturgass var på 12 milliarder kroner i juli - en nedgang på 6,2 milliarder kroner, eller 33,9 prosent, på ett år. Også det skyldes lavere priser.

Eksporterte mengde av naturgass var 8,4 milliarder standardkubikkmeter, en nedgang på 5,7 prosent.

OPEC-kilde: Positive uttalelser

Før helgen sa Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih at landet ønsker å samarbeide med OPEC og ikke-OPEC-land for å stabilisere oljemarkedet. Det er avtalt et OPEC-møte i september hvor dette er tema.

Les også

Hvem er mest avhengig av oljepenger her i landet?

Oljemeglere sier prisfallet på olje tidligere i sommer var midlertidig. Oljehandlerne sikret seg gevinster etter et kortvarig oppsving i juni da prisen lå over 50 dollar fatet.

Kronen er lite påvirket

– Med stadig bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet skal oljeprisen videre opp, til 55 dollar fatet i gjennomsnitt for fjerde kvartal i år, og 70 dollar fatet ett år senere, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en markedsrapport.

Høyere oljepris fører vanligvis til en sterkere krone.

– Men gjennomslaget har vært mye mindre i det siste, skriver han.

Tirsdag formiddag ble kronen notert til 9,20 mot euro, en oppgang på et par øre siden mandag. En dollar kostet 8,16 kr - en nedgang med 6 øre.

Analytikere sår tvil om OPEC

Flere analytikere stiller spørsmål om OPEC er i stand til å bli enige om noe som helst tatt i betraktning splittelsen i synet på produksjonsbegrensninger blant medlemslandene.

De peker også på at lavere oljeproduksjon i OPEC-landet Venezuela, som har verdens største oljereserver, har bidratt til å drive opp oljeprisen.

Landet opplever en økonomisk og politisk krise, og fallet i oljeproduksjonen er den størst på 14 år. På ett år, frem til juni i år, falt produksjonen med 9 prosent.

Russlands energiminister Aleksandr Novak (t.v.) og president Vladimir Putin ønsker en tilnærming til OPECs mektigste oljeprodusent Saudi-Arabia.
Les også

Statoil gjør milliardkjøp på brasiliansk sokkel

Også oljeeksporten til det statskontrollerte oljeselskapet PDVSA, som står for 94 prosent av landets valutainntekter, er på vei ned, viser tall som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

Mer olje enn kjøpere

Saudi-Arabia konkurrerer med Russland og USA om å være verdens største oljeprodusent. Landet økte oljeproduksjonen fra 10,2 millioner fat (159 liter) i januar til 10,67 millioner fat i juli, til tross for samtalene ved årsskiftet om å fryse oljeproduksjonen på januarnivået for å få opp oljeprisen.

Prisen var da på et tidspunkt under 30 dollar fatet. Før oljeprisen kollapset i november 2014, var den noen måneder tidligere oppe i 115 dollar fatet.

Les dette, og unngå depresjon tross børsfall og lav oljepris

Hvorfor den blodige oljepriskrigen kan vare lenge

Prissjokk på bensin for sjeikene: Må betale over to kroner literen

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Russland
  3. Oljeproduksjon
  4. Olje og gass