Økonomi

Ansatte fortalte om rot med lønn og kontrakter. Nå har selskapet fått pålegg fra Arbeidstilsynet.

Ledelsen ble anklaget for lønnstyveri. Nå har de fått beskjed om å rydde opp i et annet selskap.

Oljeserviceselskapene IMO Offshore og Nortech Energy er tilknyttet samme ledelse. Mens det første er slått konkurs, har sistnevnte fått pålegg fra Arbeidstilsynet.
  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten

I slutten av august ble det gjennomført tilsyn hos oljeserviceselskapet Nortech Energy AS. Det siste halvåret har selskapet vært styrt av personer som tidligere drev bemanningsbyrået IMO Offshore.

IMO Offshore, som endret navn flere ganger, trakk ansatte i lønn uten skriftlig avtale. Det kunne Aftenposten avsløre i høst. Fagforeninger mener ansatte ble utsatt for «grovt lønnstyveri».

Mens over 80 ansatte ventet på flere millioner, gikk ledelsen inn i flere nye selskaper. Et av dem var Stavanger-selskapet Nortech Energy. Der har flere av de 49 ansatte siden sendt inn nye lønnskrav.

John Henrik Grinde Larsen er tidligere styreleder i begge selskapene. Han sier ledelsen i IMO Offshore trodde en skriftlig avtale var på plass da lønnstrekkene ble gjort. Videre sier han selskapet slet med likviditeten vinteren 2020. Ledelsen gjorde alt de kunne for å unngå konkurs, sier han.

Les også

Les Aftenpostens avsløring: – Grovt lønnstyveri, mener fagforbund

Dette er bindingene

Nortech Energy het, fra mars til april i år, IMO Service. Siden mai har Larsen stått oppført som styreleder og hatt signaturrett i selskapet.

Han har også vært styreleder i to datterselskaper som ble opprettet i samme periode: Scantest AS og Miles Ahead Recruitment.

Etter at Aftenpostens tok kontakt i begynnelsen av september, har han imidlertid fratrådt alle verv.

I tillegg til Larsen har Nortech Energy hatt samme regnskapsfører som IMO Offshore. Hun har også sittet i styret i Nortech Energy.

I mai ble kvinnen dømt til to års fengsel for medvirkning til grovt NAV-bedrageri. Dommen er anket og derfor ikke rettskraftig. Hun nekter all straffskyld.

Pålegg fra Arbeidstilsynet

Ansatte i Nortech Energy har fortalt Aftenposten om rot med timelister, kontrakter og lønnsutbetalinger.

Nå har Arbeidstilsynet sendt selskapet tre pålegg.

Arbeidstilsynet bekrefter overfor Aftenposten at det har vært på tilsyn hos Nortech Energy.

«Vi har gitt pålegg om mangler i arbeidsavtaler, mangelfull timeføring og manglende avtale med bedriftshelsetjeneste. Vi venter nå på ytterlige opplysninger fra virksomheten og vil følge opp saken på normal måte,» skriverkommunikasjonsrådgiver Kristian Ski i en e-post.

Fordi saken fortsatt er åpen vil han foreløpig ikke si noe mer.

Men rapporter som Aftenposten har fått innsyn i, viser at tilsynet har funnet flere forhold som ikke er i tråd med arbeidsmiljøloven.

I et brev sendt 27. oktober ber tilsynet om full oversikt over arbeidstider og overtidsarbeid for alle ansatte. Det kommer også frem av brevet at selskapet bruker kontrakter som ikke speiler arbeidet som ledelsen sier de ansatte gjør.

Nortech Energy har fått frist til 16. november med å rydde opp. Om ikke, kan tilsynet stanse virksomheten.

Les også

Rødt vil forby bemanningsselskaper. – Trist, svarer NHO.

Ny ledelse: – Følger opp

Nortech Energy er et oljeserviceselskap, ifølge hjemmesiden deres. De tilbyr tjenester innen klatring og tauarbeid, rekruttering og utleie av personell. Selskapet oppgir å ha kontor i Spania. De har også agenter i land som Litauen, Latvia og Bulgaria, oppgir de.

Fra og med 31. oktober er Bjørghild Skogerbø daglig leder og styreleder i Nortech Energy.

Den nye ledelsen jobber med å følge opp påleggene fra tilsynet, skriver Skogerbø i en SMS til Aftenposten.

Hun sier de forholder seg til fristene som er gitt.

Ny konkursbegjæring

Samtidig har kemneren i Bergen åpnet konkurs mot et annet tilknyttet selskap. Det kommer frem av sakslistene til Bergen tingrett.

Selskapet heter Nordvest Invest Bergen AS og eies av John Henrik Grinde Larsen. Han står også oppført som styreleder.

Larsen har ikke svart på våre spørsmål om tilsynet hos Nortech Energy eller om konkursbegjæringen.

Skatteetaten ønsker ikke å kommentere saken. De viser til taushetsplikten. Saken behandles den 11. november.

Les mer om

  1. Arbeidsliv
  2. Arbeidstilsynet
  3. Konkurs