Økonomi

Medier: Personopplysninger fra 2,4 millioner mennesker i flere land i kinesisk database

Personopplysninger fra 2,4 millioner mennesker i en rekke land er blitt lagret i en kinesisk database med kobling til landets etterretning, ifølge flere medier.

Kinas kommunistparti er blant Zhenhua Datas største klienter. Her fra partikongressen i 2018. Foto: THOMAS PETER / X90176

  • NTB-DPA

Databasen er satt sammen av det Shenzhen-baserte selskapet Zhenhua Data, som blant annet har Kinas kommunistparti blant sine største klienter, melder den australske kringkasteren ABC og Australian Financial Review (AFR) mandag.

Zhenhua Data har koblinger til både etterretning og militære nettverk i Beijing, ifølge ABC og AFR, som er del av et internasjonalt mediekonsortium i USA, Canada, Storbritannia, Italia og Tyskland som har fått tilgang til databasen.

Australiere, briter, amerikanere, canadiere, indere og japanere nevnes i databasen, med opplysninger som fødselsdato, politisk tilknytning og sivilstatus. Bankdetaljer, jobbsøknader og psykologiske profiler skal også ha blitt innhentet av selskapet.

Blant dem som har fått sine opplysninger i basen er Australias statsminister Scott Morrison. Fremstående forretningsfolk, entreprenører og journalister er også oppført i basen.

Britiske The Telegraph skriver at statsminister Boris Johnson, kongefamilien, religiøse ledere og militærtopper er registrert i databasen.

Databasen skal først ha blitt lekket til den amerikanske akademikeren Chris Balding, som var ansatt ved et eliteuniversitet i Beijing inntil han i 2018 forlot Kina av frykt for sin sikkerhet.

Zhenhua Data har ikke svart på henvendelser om å kommentere saken, og selskapet har tatt ned nettstedet sitt.

Les også

  1. Her feirer de russiske diplomatene sammen i Oslo. Sporene etter den spionsiktede går til selskaper i ti land.

  2. Fersk rapport: Feilinformasjon om korona spres fire ganger raskere enn informasjon fra WHO

  3. Microsoft: Hackere til angrep før presidentvalget i USA

  4. Spionasje, risikable forsøk og nødløsninger. Fristelsene er store når koronavaksinen skal lages på rekordtid.

Les mer om

  1. Data
  2. Kina
  3. Etterretning
  4. Database