Ap og Høyre skylder på hverandre. Mens antallet unge som faller utenfor arbeidslivet fortsetter å øke.
Høyre og Arbeiderpartiet skylder på hverandre for ikke å gjøre nok for dem som havner utenfor arbeidslivet. Både under Arbeiderpartiets regjering og dagens regjering har antallet som står utenfor økt.
- Frøydis BraathenJournalist
Aftenposten skrev mandag en sak om at gapet mellom unge menn fra fattige kontra rike familier har økt betydelig mellom 2002 og 2012.
Før Høyre kom i regjering i 2013, kritiserte Erna Solberg Arbeiderpartiet for å gjøre for lite for unge mennesker som faller utenfor arbeidslivet. I et blogginnlegg fra 2013 skriver hun for eksempel:
«I 2009 var Arbeiderpartiets slagord «Alle skal med». I 2013 er resultatet at færre er med.»
Tallene viser imidlertid at utviklingen ikke har vært bedre for denne gruppen de siste fire årene med Høyre-regjering. Mens 82 prosent av menn mellom 25 og 29 år var sysselsatt i 2012, var andelen falt til 79 prosent i 2016.
– Tiltak tar tid
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er enig i at tallet på dem som står utenfor arbeidslivet fortsatt er altfor høyt.
– Høyre var opptatt av utenforskap da vi var i opposisjon, og selv om vi i regjering har satt inn en rekke tiltak, er tallet fortsatt altfor høyt. Å hindre at unge faller utenfor, har vært en av mine tre hovedsatsninger, men det tar tid før tiltakene virker slik vi ønsker.
– Forslaget om livslang rett til videregående opplæring ble lagt frem i fjor, men en lovendring kommer først på plass i år, sier Hauglie.
Fire hovedtiltak
Hun sier at skole, arbeid, tidlig innsats og fornying av trygdeordningene er Regjeringens fire hovedtiltak.
– Mange unge som ikke har tilknytning til arbeidslivet går for eksempel på Arbeidsavklaringpenger (AAP). Mange av dem burde ikke vært i den ordningen i det hele tatt, men i en form for aktivitet, eller i andre, kortere stønadsløp, sier Hauglie.
Statsråden varsler at hun til våren vil legge frem forslag til ny AAP-ordning. Høyre ønsker også å stille krav om arbeid og aktivitet for å få trygd, slik den nylig innførte aktivitetsplikten for unge sosialhjelpsmottagere er et eksempel på.
Antallet ufaglærte ned
Arbeiderpartiet satt i regjering i perioden da gapet i sysselsetting mellom unge menn fra rike familier kontra fattige familier økte mye, som rapporten som Aftenposten skrev om mandag viser. I rapporten er bare tall frem til utgangen av 2012 tatt med.
Dag Terje Andersen (Ap), andre nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen, mener Aps politikk ikke har skyld i det, men viser til store samfunnsendringer de siste årene.
– Det har skjedd store samfunnsendringer, som blant annet har ført til at antallet ufaglærte i jobb har gått kraftig ned. Det er bekymringsfullt, og det viktigste nå er å få ledigheten ned og sysselsettingen opp, slik de nå klarer i Sverige, sier Andersen.
Vil satse på kompetanse
Han sier at Arbeiderpartiet blant annet vil styrke lærlingeordningen og understreker viktigheten av at det settes krav om lærlinger ved offentlige anbud.
– Vi ønsker å satse mer på kompetanse både for dem som står utenfor og dem som er i arbeidslivet, sier Andersen.
Arbeiderpartiet vil også innføre tidsubegrenset lønnstilskudd, slik at dem som ikke klarer å jobbe hundre prosent likevel får bidra i arbeidslivet.