Økonomi

I dag, 29. mai, stenger Starbucks 8000 kafeer en hel ettermiddag

Årsak: De ansatte skal kurses i rasistiske fordommer.

I midten av april ble to svarte menn arrestert og ført ut av en kafé i Philadelphia på USAs østkyst. Kafékjeden beklager, og skal nå kurse 175.000 ansatte i rasisme.
 • Carl Alfred Dahl
  Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder

I midten av april ble to svarte menn arrestert av politiet inne på en Starbucks-kafé i Philadelphia i den amerikanske delstaten Pennsylvania.

De to hadde ikke bestilt noe ennå, fordi de ventet på en venn. Ifølge politiet hadde mennene bedt om å få bruke toalettet. Det ble de nektet, ettersom de ikke hadde kjøpt noen ting. Ansatte ved kafeen ringte deretter politiet og meldte fra om uønskede personer.

De to mennene ble påsatt håndjern og ført ut av kafeen i dét vennen dukket opp, ifølge vitner.

Andre kafégjester protesterte mot arrestasjonen, og spurte politiet hva i all verden de to mennene hadde gjort galt.

Politiet: Vi gjorde alt riktig

En video av hendelsen ble raskt spredt på Twitter, og ble etter hvert en mye omtalt sak i USA. Folk demonstrerte utenfor Starbucks-kafeen og boikottet kjeden.

@Starbucks The police were called because these men hadn’t ordered anything. They were waiting for a friend to show … https://t.co/gQ6HFw3fYZ

Politiet mente at betjentene ikke hadde gjort noen feil.

– De utførte den tjenesten de ble tilkalt for å gjøre. Og hvis du tenker logisk på dette, at om en forretning ringer og sier at noen er her som man ikke lenger ønsker å ha i forretningen, er betjentene lovbundet til å utføre sin plikt. Og det var akkurat det de gjorde, sa politisjef Richard Ross i en video, som blant andre CNN har publisert.

Ross, som selv er svart, la til at han er fullt klar over at rasebaserte fordommer eksisterer.

Ikke alle tar det like ille opp å bli kalt rasist: Steve Bannon til Sverige for å støtte Sverigedemokraterna

175.000 ansatte på kurs

Men i kafégigantens hovedkontor i Seattle i delstaten Washington var stemningen en ganske annen.

Konsernsjef Kevin Johnson gikk raskt ut og beklaget hendelsen.

Johnson har nå bestemt at alle de drøyt 8000 kafeene som Starbucks-kjeden selv eier skal stenge på ettermiddagen, 29. mai. Da skal kjedens 175.000 ansatte kurses i rasistiske fordommer. Målet er å unngå diskriminering av kundene.

– Da vil våre ansatte gjennomgå et kursprogram laget for å ta opp uuttalte fordommer, fremme bevisst inkludering, unngå diskriminering og sikre at alle i en Starbucks-butikk føler seg trygg og velkommen, skriver selskapet i en redegjørelse.

Økonominyhetstjenesten Bloomberg har beregnet at stengingen kan koste kaffekjeden 16,7 millioner dollar, tilsvarende 130 millioner kroner.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Ut med Starbucks. Inn med Stars Coffee. Slik erstatter Russland de amerikanske kjedene.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5