Økonomi

Ekornes blir kinesisk. Salget kan være døråpner til milliardmarked.

SYKKYLVEN (Aftenposten). Likhetene var større enn forskjellene. Derfor blir Ekornes etter all sannsynlighet kjøpt opp av et kinesisk møbelkonsern. Blant de ansatte er skepsis snudd til optimisme.

Konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Ekornes (til venstre) og direktør og grunnlegger Ruihai Zhao i det kinesiske møbelkonsernet Qumei Home Furnishings Group. Sistnevnte blir trolig ny eier av Ekornes.
  • Arnfinn Mauren

Gjennom årene har Skandinavias største møbelkonsern avvist mange beilere. Men med møbelgründeren Ruihai Zhao fant det tonen for halvannet år siden.

– Det har vært et kjærlighetsforhold som har utviklet seg, men Ekornes har ikke vært lett å få på kroken, sier Ruihai.

Avgjørende for avtalen har vært at de to selskapene har funnet hverandre både kulturelt og industrielt. Ruihais selskap, Qumei Home Furnishings Group, og Ekornes har mye til felles.

– Dette er ikke noe ensidig oppkjøp. Etter å ha studert og analysert hverandres selskaper i halvannet år, er vi kommet til at begge parter har gjensidig nytte av vårt kjøp, sier Qumei-toppsjefen.

Les mer: En av Norges største eksportsuksesser selges til Kina

Noen hundre millioner til aksjonærer i Sykkylven

Qumei legger nå frem et tilbud til alle aksjonærene på 139 kroner pr. aksje. Det betyr at det verdsetter selskapet til rundt 5,1 milliarder kroner.

Dette betyr ikke at milliarder nå vil dryppe på lokalmiljøet. Det er lenge siden børsnoterte Ekornes – med en historie tilbake til 1934 – var lokaleid.

Rundt 10 prosent av salgssummen vil bli fordelt på aksjonærer i Sykkylven. De største eierne er norske, svenske, spanske og amerikanske fond.

Ekornes-direktør Olav Holst-Dyrnes mener et salg til Kina vil gi Ekornes nye muligheter.

Forutsetningen for salget er at kineserne får kjøpe minst 55,57 prosent av aksjene. Det er ingenting som tyder på at det ikke skal skje. Både styret og de største aksjonærene har anbefalt salg. Også Ekornes-sjef Olav Holst-Dyrnes er positiv.

– Dette vil være en god match for Ekornes. Vi har diskutert dette i over ett år, og jeg opplever at det er et gjensidig ønske om å utvikle Ekornes som et selvstendig selskap, sier Holst-Dyrnes.

– Hvordan vil de ansatte merke salget?

– De vil forhåpentligvis merke det ved at det blir mer å gjøre.

Sykkylven-ordfører Odd Jostein Drotninghaug (Sp).

Stemningen snudde etter det første sjokket

Nyheten om kinesernes bud kom overraskende på møbelbygda Sykkylven. Men ordfører Odd Jostein Drotninghaug (Sp) beskriver avtalen som en spennende mulighet. Han håper og tror at produksjonen i Norge vil fortsette som før.

– Noen er skeptiske til det som skjer, men det er naturlig, sier han.

Skeptisk var også hovedtillitsvalgt for Industri Energi-organiserte i Ekornes, Edvard Lie, da han ble informert om salgssamtalene for en måned siden.

– Da jeg fikk informasjonen, reagerte jeg med skepsis. Men etter hvert som jeg er blitt kjent med det kinesiske selskapet, har jeg endret syn. Nå er jeg positiv, i første rekke fordi vi kjøpes opp av en industrigründer og ingen finansmann, sier Lie.

Stressless-produksjonen skal ikke flyttes

Ruihai Zhao har i løpet av 30 år bygd opp Qumei Home Furnishings Group. Selskapet både produserer og selger møbler – gjennom 850 butikker i Kina.

Men det er ikke noe gigantisk selskap. Det er på størrelse med Ekornes, og denne likevekten har også hatt betydning for avtalen som er inngått.

Nå håper Ekornes at salget skal gi økt vekst globalt – ikke minst i Kina. Årlig handles det møbler for tusen milliarder kroner i Kina. Ekornes skal inn på dette markedet med møbler produsert i Norge.

– Qumei tror ikke på en modell der produksjon av internasjonale merkevarer flyttes til Kina, sier Ekornes-sjef Holst-Dyrnes.

Hovedtillitsvalgt for Industri Energi-organiserte i Ekornes, Edvard Lie, var først skeptisk. Nå er han positiv til nye kinesiske eiere.

«Business as usual»

Kineserne forsikrer at avtalen ikke innebærer noen endringer ved Ekornes’ fem fabrikker i Norge – eller ved selskapets fabrikker i USA og Asia.

– Vi ønsker at både dagens ledelse og deler av styret fortsetter. Hovedkontoret skal ligge i Sykkylven, og vi har ingen intensjoner om å flytte produksjonen, understreker Ruihai Zhao.

Kineseren sier også at de ansatte i Norge ikke trenger å være redd for at den nye eieren skal innføre noen ny bedriftskultur. Ifølge Ruihai er ikke kulturen i de to selskapene så ulik.

– Vi vet at de ansattes delaktighet står sterkt i Norge. Men det samsvarer også med vår filosofi, sier Ruihai.

Les mer om

  1. Sykkylven
  2. Ekornes
  3. Møbler
  4. Oppkjøp