Selskapet hans er uønsket i Norge. Nå vil han ha tak i norske storspillere.

Norske myndigheter har stemplet de «non grata», men utenlandske spillselskaper intensiverer likevel satsingen mot Norge. Nå vil en av Norsk Tippings største konkurrenter ha tak i norske storspillerne.

Toppsjefen i Kindred Group, Henrik Tjärnström, leder et av verdens største spillselskaper, med 15,8 millioner kunder i 100 land. Norge er ett av selskapets viktigste markeder - til tross for at det er ulovlig å markedsføre tilbudet i Norge.

– Det er en stor andel av kundene som etterspør slike tjenester. De stiller høyere krav enn gjennomsnittskunden, forklarer administrerende direktør Henrik Tjärnström i Kindred Group, tidligere Unibet, om det nye fremstøtet på det norske og svenske spillmarkedet.

Den nye pengespillportalen tar sikte på å kapre nettgamblere som spiller for mer enn 2500 kroner i måneden. Det er fire ganger så mye som gjennomsnittsnordmannen bruker på regulerte pengespill.

– Det som skiller denne spilltjenesten fra ordinære pengespill på nettet, er mindre fokus på gratisspinn. Vi frister i stedet med høyere cashback og bonusutbetalinger, forklarer selskapet.

I 2015 satset nordmenn totalt 38,5 milliarder kroner på de regulerte pengespillene i Norge. I tillegg anslås det at det spilles for 5-7 milliarder kroner hos utenlandske aktører, men disse tallene er usikre. De utenlandske spillselskapene opererer med betydelig høyere kundetall enn det norske myndigheter mener de har.

Tror kundene vil hoppe over Norges murer

Den nye satsingen fra Kindred Group kommer bare en måned etter at Kulturdepartementet, i en stortingsmelding, slo fast at Regjeringen ønsker å videreføre dagens modell. Den går ut på at Norsk Tipping og Norsk Rikstoto har enerett på spilltilbud av denne typen.

– Det var ingen stor overraskelse. Vi vet fra før at det er stort politisk flertall for enhetsmodellen, sier Henrik Tjärnström.

Spillselskapet vil fortsette å målrette markedsføringen mot Norge. Tjärnström er ikke skremt av at regjeringen har varslet at de vil stramme inn på betalingsformidling til spillselskapene og på TV-reklame som rettes inn mot det norske markedet.

--Å bygge høyere murer betyr ikke at folk ikke vil hoppe over dem, mener han.

Les også

Regjeringen sier nei til utenlandske spillselskap

Tilsynet: – Et markedsføringsfremstøt

Hos Lotteritilsynet tror de Kindred Groups satsing er rettet mot nordmenn som i stor grad spiller på oddsspill.

Direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

– Min reaksjon på dette, er at det er nok et markedsføringsfremstøt fra utenlandske spillselskaper, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Han er mer opptatt av at slike spill har en tapsgrense enn at de tiltrekker seg personer som spiller for store beløp. En slik tapsgrense er det ikke på den nye tjenesten fra Kindred Group.

– Hvor mye enkelte spillere taper, er ikke tegn på spillegalskap. Vi analyser adferden til alle kundene individuelt for å avdekke eventuell spilleavhengighet, opplyser Kindred Group.

Les også

Utenlandske pengespill annonserer nå for 742 millioner på norske tv-kanaler

Vil jobbe for et lisenssystem i Norge

Selv om det ikke ser ut til å bli noe lisenssystem i Norge på kort og mellomlang sikt – slik for eksempel Danmark har innført – tror likevel Kindred Group at det vil gå den veien.

Selskapet har 10 lokale lisenser til disse landene. I 2015 betalte selskapet ca. 400 millioner kroner i skatt til disse landene. Ifølge selskapet ble denne summen doblet i fjor.

Årsaken til at de vil ha et lisenssystem – og ikke bare benytte smutthullene som finnes – handler om både troverdighet og økonomi.

– Et lisenssystem vil gi oss full tilgjengelighet i et marked. Erfaringene viser også at vi vokser i de markedene hvor vi har lisenser, forklarer Tjärnström.

Les også

Fotballforbundet tjener penger indirekte på utenlandske spillselskaper

Uenighet om hvor stort markedet er

Det er imidlertid stor uenighet om hvor mange nordmenn som faktisk satser penger på de utenlandske spillselskapene. Lotteritilsynet har anslått tallet til maks 270.000.

-Dette stemmer ikke med virkeligheten. Norske myndigheter underestimerer markedet, hevder Henrik Tjärnström.

Ifølge Kindred Group-sjefen har selskapet alene nærmere 500.000 nordmenn blant sine registrerte spillere. Men dette tallet tviler Lotteritilsynet på.

– Det er i deres interesse å gire opp tallene, men det er ikke mulig for oss å verifisere dem. Derfor kan vi ikke stole på disse tallene, mener Atle Hamar i Lotteritilsynet

Norge innførte betalingsforbud i 2010 - fortsatt renner milliarder ut av landet

Hele striden kan ende i retten

Men selv om Stortinget vil vedta regjeringens innstilling – noe som er høyst sannsynlig – er det ikke sikkert debatten om norsk spillpolitikk er over. Henrik Tjärnström sier at rettslige skritt ikke kan utelukkes.

– Til slutt vil ikke kundene la seg dirigere inn i et system de ikke ønsker, sier han.

Analytikere som følger bransjen mener at regjeringens forslag er diskriminerende. DNB Markets-analytiker Martin Arnell tror det bare er én utgang på saken:

– Det er et press mot norske politikere for å deregulere dette markedet, og dersom Stortinget vedtar forslaget er det sannsynlig at det vil resultere i en rettsprosess i EU-domstolen, skriver han i en analyse etter at stortingsmeldingen ble lagt frem.