Økonomi

Analytiker: Oljepengebruken må ikke økes

Analytiker i Nordea, Erik Bruce, mener andelen som tas ut av Oljefondet, bør slutte å øke neste år. Flere økonomer tror 3 prosent avkastning er altfor optimistisk.

Oljebransjen sliter med lave priser og kutter investeringene. Roger Hardy,

 • Caroline Enge

Statoils resultat for andre kvartal ble lagt frem onsdag morgen og var enda dårligere enn forventet. Nettoresultatet er nå negativt, det vil si at utgiftene var større enn inntektene.

De årlige inntektene skyldes først og fremst lave priser på olje og gass.

Statoil reagerer med å kutte i investeringene i nye prosjekter neste år. Konsernsjef Eldar Sætre sier at nedbemanningsplanen så langt ikke endres, men at det er svært usikre tider fremover.

– Dette resultatet understreker at påfyllet fra oljen til pensjonsfondet avtar, og at vi nærmer oss den dagen det stopper opp, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea.

Erik Bruce, Nordea Vidar Ruud, NTB scanpix

Les også

Milliardsmell for Statoil - aksjen faller

Les også

Hvem er mest avhengig av oljepenger her i landet?

 • Gründer Anita Schjøll Brede mener Norge må slutte å snakke olje og begynne å snakke energirevolusjon

- Bør slutte å øke neste år

Han tror andelen som tas ut igjen av Oljefondet, nærmer seg 3 prosent 2017 og mener den bør bli liggende der.

– Oljepengebruken må vokse mye saktere enn den har gjort. Når fondet ikke lenger vokser, må vi holde det stabilt ved kun å bruke realavkastningen. Det betyr stabil oljepengebruk, sier Bruce.

Handlingsregelen sier at staten ikke skal bruke av pengene i selve fondet, men kun realavkastningen av investeringene. Den var tidligere beregnet til å være 4 prosent på lang sikt, men flere økonomer mener at 3 prosent er mer enn nok.

Tror regjeringen vil bruke mer

– Slik verden er nå, med utsikter til nær nullrente lenge og dårlige økonomiske utsikter, er det optimistisk at fondet skal legge på seg 3 prosent årlig, mener Bruce.

Allerede i årets statsbudsjett brukte Regjeringen 2,8 prosent av oljefondets avkastning. Dermed ble Siv Jensen den første fiansministeren som tok mer penger ut av fondet enn det kom nye oljepenger inn.

Bruce tror det kan bli enda mer til neste år.

– Med den svake økonomien vi har nå, tror jeg man vil fortsette å øke oljepengebruken. Vi kan ha nådd 3 prosent allerede i 2017, sier han.

Les også

Oljefondet med milliardgevinst på Pokémon Go

- Oljeinntektene har lite å si

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, mener handlingsregelen godt kunne vært enda litt lavere.

– Jeg er fornøyd med et nivå på 3 prosent for nå, men i lengden er det mye som tilsier at avkastningen kan bli lavere, sier Andreassen.

Han mener imidlertid at dagens lave oljeinntekter ikke har så mye å si, fordi det ikke er oljen vi tar opp nå, som gjør at fondet fortsetter å vokse.

– Fondet er på over 7000 milliarder, men det øker ikke mye fra den kanten. Om vi får nye oljeinntekter på 100 milliarder eller 200 milliarder i år gjør ikke den store forskjellen på hva vi kan bruke, sier Andreassen.

I alle fall ikke på kort sikt. For det er investeringene som bestemmer hvor mye oljefondet vokser. I første kvartal i år gikk også det i minus.

Harald Magnus Andreassen, Swedbank Swedbank

Den norske staten tjener penger på oljen på flere måter. Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) er inntektene som kommer fra eierandeler i utvinningsfelter og anlegg for olje og gass, via forvaltningsselskapet Petoro. Denne inntekten var alene 92,7 milliarder i 2015.

Som direkte eier i en av verdens største oljeselskaper får staten også aksjeutbytte fra Statoil. I 2015 var denne inntekten på 15,4 milliarder kroner.

Statoil betaler utbytte til aksjonærene sine på 0,22 dollar per aksje selv om resultatet var negativt i andre kvartal i år.

Den største inntekten på olje for Norge er imidlertid den høye skatten oljeselskapene betaler av sine inntekter. I fjor utgjorde det nesten 104 milliarder kroner.

- "Fornem nød"

Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener den norske staten bør venne seg til å bruke mye mindre av oljefondet i fremtiden. Men ikke akkurat nå.

– Å stramme inn samtidig som en av våre viktigste næringer har stor problemer, blir helt feil. Vi kan nok måtte begynne å «spise» av fondet allerede neste år, sier Andreassen.

Han minner om at mens andre land går med underskudd og må ta opp lån for å finansiere statsbudsjettet, har Norge mange ganger sitt BNP på sparekonto.

– Det er ikke akkurat krise, det er det vi kan kalle «fornem nød». Ingen andre land kan hente ut gratis penger slik Norge fortsatt kan gjør. Men vi må venne oss til at de gode tidene er over, sier Andreassen.

Statoil gjør det dårligere enn forventet på grunn av lave oljepriser. STAFF / X01095

- Ingen overraskelse

Shakeb Syed, Sparebank 1 Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX NORGE

Det er sjeføkonom i Sparebank 1 markets, Shakeb Syed enig i.

– Jeg mener det er helt riktig å øke oljepengebruken i nedgangskonjunkturer. De neste årene kan vi fint bruke både 3 og 4 prosent av fondet, sier han.

Men deretter er det stopp. Når inntektene faller, må også pengebruken ned.

– I lengden er svaret et rungende nei, vi kan ikke fortsette som i dag. Det er ingen overraskelse at det kuttes i oljeinvesteringene, og selv om lønnsomheten er bedre i norsk oljeindustri, må vi nå omstille og dempe oljeavhengigheten, sier Syed.

 1. Les også

  Kommentar: Klimasamvittighet er business | Anette Mellbye

 2. Les også

  Etterutdanning er den nye oljen | Silvija Seres, Espen Andersen

 3. Les også

  Oljekuttene svir - snart mangler halvparten av de norske riggene oppdrag

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Oljeindustrien
 2. Olje og gass
 3. Statens pensjonsfond utland

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Regjeringen advarer: Fremtidige generasjoner må betale for økt oljepengebruk

 2. ØKONOMI

  Oljefondet ferdig med tenåringstiden

 3. ØKONOMI

  Professor vil kutte mer enn 70 milliarder i Siv Jensens ramme

 4. ØKONOMI

  Aksjer på Wall Street er Norges fremtidsnæring

 5. ØKONOMI

  Svein Gjedrem: - Oljefondet er Norges viktigste næring

 6. ØKONOMI

  Venter at regjeringen vil bruke mer enn «taket» av Oljefondets verdi