Han blir sjef for halvparten av maten du spiser

Fredag starter Runar Hollevik som konsernsjef i Norgesgruppen.

Gratulasjoner fra ansatte sto i kø da Runar Hollevik var innom hovedkontoret i Norgesgruppen dagen før han starter i jobben. Her er han akkurat gratulert av Trond Skjeggerød og Martin Gran i Meny-systemet.

– Det er litt «første skoledag»-følelse, sier Runar Hollevik (48) i det han går inn inngangsdørene til konsernet Norgesgruppen etter fotografering utenfor.

– Jeg er spent og stolt over å få en slik mulighet. Jeg har vært i bransjen i 16 år og kjenner mange av menneskene, sier han mens han tar imot lykkønskninger fra folk han treffer på vei opp til toppetasjen på hovedkontoret på Skøyen.

Les også

Full fest i Norgesgruppen - solid resultat og høyt utbytte

I dag har han sin første dag på jobb som konsernsjef for Norges største matkonsern, Norgesgruppen. Selskapet du og jeg trolig er innom hver eneste dag. Enten i butikkjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker, i kioskene Mix og Deli de Luca eller gjennom maten du kjøper på restauranter, kantiner, på kafeer og barer.

- Kona sier at det ikke alltid er så lurt å slippe meg inn i butikken. Jeg bruker mer tid på lete etter varer som ikke er der enn å handle, sier den nye konsernsjefen i Norgesgruppen Runar Hollevik.

– Vi har makt

– Du blir sjef for omtrent halvparten av maten vi putter i munnen vår. Hvordan skal du bruke den makten du får nå?

– Du overdriver litt nå. Butikkjedene har 40 prosent markedsandel ... Men det er klart, vi har makt og må bruke den med klokskap.

Han trekker pusten og kikker forsiktig ned på notatene han har lagt på bordet foran seg. Der står det tydeligvis stikkordet «digitalisering». For bare noen dager siden startet Meny testing av netthandel.

Les også

Kongene av norske matbutikker starter netthandel

– Vi er midt i overgangen til et digitalt samfunn. Hvordan dette vil påvirke oss, blir et av de store spørsmålene fremover. Selv om jeg bare er 48 år, blir jeg gammel i denne sammenhengen når jeg eksempelvis sammenligner min digitale bruk med hvordan mine døtre på 11 og 15 bruker mobilen, sier han.

Netthandel fungerer ikke for alle

Han tror ikke netthandel er svaret på alt. Digitaliseringen vil gripe inn i folks hverdag når det gjelder hvordan de lager mat, hva den inneholder og hvordan de handler. Men foreløpig tror han at de aller fleste av oss fremdeles vil handle mat i butikkene.

– Men det er kanskje fordi dere ikke har gitt oss noe valg frem til nå?

– Nå er vi i gang, så får vi se på lønnsomheten i det. Det er få som er så strukturerte at netthandel fungerer for dem. Vi har en høy butikktetthet i Norge og folk handler mange ganger i uken. Nå er det en knalltøff kamp om å få folk til å velge våre butikker og kiosker, sier han.

Ikke tøffe nok ambisjoner

– Dere har stor innflytelse på hva vi putter i oss hver dag. Nå har nettopp helseminister Bent Høie foreslått å flytte godteriet bort fra kassene. Vil dere flytte godteriet?

Hollevik velger å ikke svare direkte, men sier at de er i dialog med flere for å se hvordan de kan hjelpe folk med å ta sunnere valg, og at de allerede har gjort en del, blant annet fått fjernet salt i kjøttdeigen.

Remas eventyrlige vekst siden 1990-tallet flattet i fjor ut. Rivalene Coop og Norgesgruppen vokste langt mer, til dels på grunn av at de kjøpte Ica-/Rimi-butikker.

– Ett av spørsmålene jeg stiller meg som ny i denne rollen, er om vi har tøffe nok ambisjoner i bransjen. Vi må ta noen grep og løfte sammen. Det gjelder helse, og det gjelder også miljøsaker, blant annet matkasting, sier Hollevik.

Vil ha flere kvinner inn i toppen

– Dette er en mannsdominert bransje. I din konsernledelse sitter det 11 menn og to kvinner. Hva skal du gjøre med det?

– De fleste kjøpsbeslutninger tas av kvinner og derfor bør flere sjefer være kvinner. Jeg må legge til rette for at vi får flere kvinnelige søkere til ledende stillinger.

Meny er en av kjedene Runar Hollevik blir sjef for.

– Betyr det også at du kommer til å se på sammensetningen av konsernledelsen?

– To kvinner er ikke bra nok, og det må vi gjøre noe med. Men først må jeg bruke litt tid ute i organisasjonen, bli kjent med folk og se litt hva vi trenger. Men det er naturlig å bygge et lag fremover hvor vi får inn flere kvinner, det gjelder hele organisasjonen.

I dag er 40 prosent av butikksjefene i de 800 butikkene Norgesgruppen eier kvinner.

Endringer innen et halvt år

– Det betyr at vi vil se noen endringer?

– Nå er det første dagen på jobb i dag, så jeg kommer til å bruke litt tid. Jeg har også sittet i konsernledelsen i åtte år og vi har staket ut en retning. Men det vi gjør i dag er ikke nødvendigvis riktig i morgen. Da er det naturlig at vi i løpet av neste halvår ser om vi er riktig bemannet i hele organisasjonen for den jobben som skal gjøres.