Økonomi

Menn dominerer fortsatt verden. Nå vil elitekvinnene ha fortgang i likestillingen.

DAVOS (Aftenposten): Tallet på demokratisk valgte kvinnelige statsledere vokser svært sakte. Fortsatt er det under 20 i verden.

Statsminister Erna Solberg, Facebook-direktør Sheryl Sandberg og skuespiller Emma Watson deltok på en likestillingsmiddag under forumet i Davos. Kvinnene er en minoritet på konferansen.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Øystein Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Davos

Tross flere tiltak for å tiltrekke seg kvinner, er forumet i Davos fortsatt dominert av menn. Andelen kvinner ligger i år på 18 prosent, en vekst på ett prosentpoeng fra fjorårets 17 prosent.— Jeg var på et møte om olje og gass. I rommet var det 50 mennesker, men kun tre kvinner. En av dem var meg, sier Solberg til Aftenposten.

Antall kvinnelige stats- og regjeringssjefer er litt mer enn doblet på ti år, men fortsatt finnes det kun 18 av dem, ifølge Pew Research Centre.

— Norge er i en særstilling som har hatt to, sier Solberg.

Utviklingen i antall kvinnelige statsråder går enda saktere. Siden 2005 har økningen vært på 3,5 prosent, viser tall World Economic Forums undersøkelser.

Kvinner vil ofte føle seg sikre på at de kan løse en jobb 110 prosent. Det er det ingen menn som kan uansett, så hvorfor skal vi trenge det?

- Går ikke så bra med menn

Likestilling var tema for en rekke foredrag under forumet i Davos. Facebook-direktør Sheryl Sandberg er blant dem som har sett seg lei av hvor sakte veien mot likestilling går.

— Menn leder fortsatt verden, og jeg er ikke sikker på om jeg synes det går så bra. Kvinner er ikke ved de bordene der beslutninger tas. Vi bruker ikke det fulle talentet i befolkningen.

Sandberg gjennomførte en spørreundersøkelse blant dem som satt i salen ved håndsopprekning. Antall kvinner som hadde opplevd å få spørsmålet "Burde du egentlig jobbe nå?" var langt høyere enn for menn.

 • Ny rapport: Dette er skrekkscenarioet som kan ødelegge Europa
  Statsminister Erna Solberg tror det stemmer at menn og kvinner behandles forskjellig når det kommer til ledelse. Hun mener det ofte mangler en systematisk tenkning rundt rekruttering av kvinner.

— Og så har kvinner andre forventninger til seg selv. Kvinner vil ofte føle seg sikre på at de kan løse en jobb 110 prosent. Det er det ingen menn som kan uansett, så hvorfor skal vi trenge det?

Menn leder fortsatt verden, og jeg er ikke sikker på om jeg synes det går så bra.

Emma Watson satt til bords med statsminister Erna Solberg i Davos. Foto: BRENDAN MCDERMID

Statsminister, men ikke prinsesseSolberg leder en pådrivergruppe for FNs tusenårsmål. I Davos arrangerte gruppen en middag der fokuset var likestilling. Blant ambassadørene er det to dronninger og en kronprinsesse. Til forsamlingene i Davos sa Solberg at det er få muligheter for å bli prinsesse, men at alle kan bli statsminister.

— Det er viktig å tenke igjennom at muligheten er der. Fortsatt er det mange land hvor det er uvant å tenke seg at kvinner kan ha makt og hvor partier og prosesser gjør det vanskelig å få til, sier Solberg.

Kjendisparty

Sandberg, Bono og Bill og Melinda Gates var blant kjendisene som kastet glans over middagen torsdag kveld. Erna Solbergs bordvenninne var skuespiller Emma Watson.

– Hun ga et utrolig flott inntrykk når det kommer til likestilling og forståelsen av hvor viktig det er med kultur. Det er den du må angripe.

Rundt bordet ble det fortalt mange personlige historier om likestilling – eller mangel på sådan. Og utpå kvelden dukket også president Frank Underwood opp, Kevin Spaceys kyniske og egoistiske rollefigur fra serien House of Cards.

– Det som er bra med kjendiseriet er at de kan nå helt andre grupper, for eksempel unge i u-land, og få avisoppslag som ikke jeg kan få, sier Solberg.

Diskuterte Norges kvotesystem

De norske kravene til 40 prosent kvinner i selskapenes styrer ble diskutert i Davos. Zhang Xin, sjef i Kinas største eiendomsutviklingsselskap SOHO, tror kvoter kan være en løsning for å få frem flere rollemodeller. Facebooks Sandberg er mer skeptisk.

— Kvoter har ikke gitt et løft til dem som ikke er en del av kvotesystemet. Norge har fått 40 prosent kvinner i styrene, men andelen kvinner i lederstillinger andre steder står stille. Det har ikke smittet, sier Sandberg.

Hun mener man derfor må lene seg på andre tiltak i tillegg til kvoter, for hun er ikke i tvil om at gamle kjønnsstereotyper fortsatt henger igjen.

– Selv på jobben er det fortsatt slik at vi forventer at kvinner skal ta seg av de typiske fellesoppgavene, "kontorhusarbeidet", sier hun.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I podkasten Aftenposten Verden snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet i land etter land. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Gikk du glipp av denne? Masseovergrepene i Köln snur innvandringsdebatten i Tyskland

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Bill Gates' skrekkscenario er millioner av døde. Nå åpner han lommeboken for å utvikle vaksiner i Norge.

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Statoil-sjefen ga tips til Trump

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Eksperter spådde ragnarok etter Brexit og Trump. Men nye tall viser noe helt annet.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Indias økonomi skyter forbi Frankrike og Storbritannia. Nå jakter de investeringer fra Norge – og resten av verden.

 5. NORGE
  Publisert:

  Facebook sendte Erna Solberg brev etter debatten om bildesensuren

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trump tas imot som en stjerne i Davos