Økonomi

Selger tollbeslag på nettet

Om du trenger en kompaktlaster, et nytt verktøysett, nye tepper eller en båt har Tollvesenet beslaglagt det du er på jakt etter. Om du er villig til å bidra med penger i statskassen, vel å merke.

En 2006-modell Bobcat S130 kompaktlaster er blant det som selges. Bud i skrivende stund: 46.500 kroner.
  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
Et parti med 135 tepper kan bli ditt. Bud: 8000 kroner.
En Bayline-båt med 140 hestekrefters Tohatsu-påhengsmotor. Bud: 46.500 kroner.
Tollvesenet selger flere sett med beslaglagt verktøy. Budet for dette settet er 600 kroner.

Hvert år ruller det inn enorme mengder varer over Norges grenser. En stor del av det er varer som ikke fortollet, unndratt avgifter eller på annen måte ulovlig innført.

Når Tollvesenet beslaglegger narkotika, alkohol, tobakk, matvarer og ulovlige produkter går det mest direkte til destruksjon. Men «vanlige» varer blir lagret og forsøkt solgt.

Selger kompaktlaster og båt

— Det er alt fra bildekk til badestamper - alt mulig som kommer over grensen og er beslaglagt av oss eller inndratt av politiet, sier kontorsjef Wenche Fredriksen ved grensekontrollen på Svinesund til Aftenposten.no.

Tidligere hadde vi auksjoner hvor folk møtte opp for å se på varere. Ved å auksjonere på nettet når vi flere og får høyere bud, noe som gir mer penger til statskassen

Siden 2008 har Tollvesenet flere ganger i året lagt ut etstørre antall beslag på nettauksjonen QXL. Nå er de i gang med vårrengjøringen, og har lagt ut 108 gjengstander for salg.

Blant disse finner vi en 2006-modell Bobcat kompaktlaster, som i skrivende stund har et bud på 46.500 kroner.

En tilsvarende modell ligger ute til salg på Finn.no for 130.000 kroner. Det finnes også et parti tepper, verktøysett, hvitevarer, møbler og en Bayliner med påhengmotor på 140 hestekrefter.

— Tidligere hadde vi auksjoner hvor folk møtte opp for å se på varere. Ved å auksjonere på nettet når vi flere og får høyere bud, noe som gir mer penger til statskassen, sier Fredriksen.

Tjente 900.000 på beslagsalg

I løpet av fjoråret hadde Tollregion Øst-Norge tre auksjonrunder hvor 121 gjenstander ble solgt. Dette ga 900.000 ferske kroner inn i statskassen.

— Vi hadde rundt 500.000 besøkende innom auksjonene i fjor, så det er et gansek bredt nedslagsfelt, forteller seniorrådgiver Jan Erik Hærum i Tollregion Øst-Norge.

- Er det mange som gjør gode kjøp?

— Det er litt både óg. Vi kan nok være ærlige nok til å innrømme at vi ser at noen blir revet med i auksjonene, og at varene blir solgt dyrere enn listepris. Men det er ikke noe vi legger oss opp i. Vi må forutsette at de som er med på budrundene har litt kunnskap om det de driver med, sier Hærum.

En stol del av beslagene som Tollvesenet gjennomfører er ulovlige piratkopierte varer. Disse skal destrueres, men noen ganger glipper det.

— Vi gjør grundige undersøkelser i forkant av auksjonene, men det hender dessverre at det skjer feil. Vi har opplevd at vi har vært nødt til å stanse auksjoner fordi publikum har informert oss om at det kan dreie seg om kopivarer, innrømmer Hærum.

Les også

  1. Norske kroner regner over Sverige

  2. Smuglerhunden Ben har snust opp millioner

  3. Svensker tatt for smørsmugling

  4. Tollvesenet vil kroppsskanne flypassasjerer

  5. Narkohund fikk snusen i 123 kilo hasj