Piloter frykter bussjåfør-lønn
Spørsmålet om pilotlønn fra Norwegians baser i andre land har låst forhandlingene mellom pilotene og NHO Luftfart.
Norwegian kan få sin første pilotstreik. Konflikt rundt innleie av piloter med lønnsvilkår fra andre land blir kinkig når partene går til megling.
— Disse innleide pilotene kan ende opp med samme lønn som en bussjåfør her hjemme, sier leder i pilotforeningen.
Forhandlingene har dreid seg om et eneste tema. Norwegian ønsker å utvide bruken av innleide piloter fra sine baser i andre land. Halvor Vatnar, som leder pilotforeningen, sier stopp.
NHO fastholder prinsippet at den største norske arbeidsgiverforeningen bare kan forhandle avtaler for bedrifter med base i Norge.
— Det handler om arbeidskraft som ikke er knyttet til Norge, sier forhandlingsleder Ragne Eikrem i NHO Luftfart.
Situasjonen er fastlåst. I morgen kan det komme varsel om plassfratredelse. Om drøyt fjorten dager kan det være streik.
- Må tåle dagslys
Pilotene har åpnet for innleie av piloter fra andre land i en periode.
- Men vi må sørge for at de har et anstendig ansettelsesforhold som tåler dagens lys - også i det landet hvor de er ansatt. Det er snakk om penger til pilotenes egne firmaer utbetalt på Isle of Man, og hvor kvinnelige piloter som skal ha barn, ikke har rett til svangerskapspermisjon. Piloter i Norge må ha lønn tilpasset norsk kostnadsnivå, sier Vatnar.
Juridisk rådgiver Christen Horn Johannessen i arbeidstagerorganisasjonen Parat, som forhandler for pilotene, mener Norwegian vil bytte ut dagens arbeidskraft med folk som er billigere.
— Piloter som jobber i Norge, tilbys spansk lønn. Flyselskapet har brukt innleid arbeidskraft i større grad enn avtalen tillater. Dette koker ned til spørsmålet om hvor pilotene har hovedtilknytning, sier Horn Johannessen.
Støtte fra kolleger
— Dette er ingen lønnskamp, men en kamp om ordnede arbeidsforhold og sosial sikkerhet. Det som pågår nå, ersosial dumping, sier nestleder i Norsk Flygerforbund, Christian Langvatn.
Et tilsvarende system har de senere årene vært rendyrket hos Ryan Air.
— Nå sier til og med Ryan-flyvere at de ikke ville gå med på slike betingelser som tilbys de innleide Norwegian-flygerne. Det er nå eller aldri. De må ta denne kampen. Norwegian står foran en kraftig ekspansjon, og det snakkes om 6000 nye arbeidsplasser, men det ser ikke ut til at disse arbeidsplassene skal skapes i Norge, men ved hjelp av innleide nordmenn på kontrakter i lavkostland og skatteparadiser, sier Langvatn.
100 innleide
Informasjonssjef Åsa Larsson i Norwegian sier at selskapet for tiden har rundt hundre innleide piloter.
— De fleste er danske og svenske, og det er ikke mange norske. Årsaken er at det er dyrt å etablere seg i nye land, og konkurransen er hard. Selskaper går konkurs. Derfor velger vi å leie piloter fra profesjonelle byråer i blant annet Irland og Estland. Mange velger treårige kontrakter. Dette er noe vi velger fordi vi arbeider i en konkurranseutsatt bransje. Vi vil forsøke å unngå streik, sier Larsson. – Vil dere leie inn fly og mannskap hvis det blir streik?
— For oss er det viktig at våre kunder blir tatt vare på, og vi har en intern plan hvis det blir en streik. Det er for tidlig å si noe om det, svarer Larsson.