10.000 surfere demonstrerte mot Equinors oljeutvinningsplaner i Australia

Tusenvis av australske surfere mobiliserte i helgen for å stoppe et potensielt svært lønnsomt Equinor-prosjekt i et sårbart område. Samtidig har australske petroleumsmyndigheter nok en gang underkjent selskapets beredskapsplaner.

Surfere i Torquay padlet ut og laget en stor sirkel i vannet lørdag 23. november.

50 aksjoner med opptil 10.000 personer ble koordinert for å unngå norsk oljeboring i Australbukta lørdag. Dette er ifølge protestgruppen Fight For The Bight den største demonstrasjonen så langt.

I lengre tid har lokalbefolkningen protestert mot Equinors planer. Det siste året har protestene økt i omfang og styrke.

Under «Handlingens dag» som surferne kalte markeringen, var det demonstrasjoner i små og store australske kystbyer som Sydney, Torquay og Byron Bay. Også i Norge var det mindre markeringer i Lofoten og utenfor Stortinget lørdag.

Australbukta er kjent for yrende og sårbart dyreliv. Over 85 prosent av artene som finnes i Australbukta, er unike for området og finnes ingen andre steder i verden.

Men det er også kjent for å være et vilt og værutsatt område med mye urolig sjø. Derfor er deler av lokalbefolkningen bekymret for konsekvensene av oljeboring og spesielt en potensiell oljelekkasje.

– Det vi ser her er helt vanlige mennesker langs Australias kyst som har fått nok og sier nei til oljeboring. Dette er folk som ser at lokalsamfunnet deres er truet av et internasjonalt oljeselskap. Vi ser unge og gamle, folk som surfer og de som ikke surfer sammen i vannet. Dette er like mye en feiring av vår livsstil, som det er en protest mot Equinor, sier Damien Cole, en av initiativtagerne bak «Handlingens dag».

Les også

Rapport: Norge vil tjene mer enn Australia på oljeboring i Australbukta

Tidligere verdensmester i surfing, Mick Fanning, som ble verdenskjent da han ble angrepet av en hai under en surfekonkurranse i Sør-Afrika i 2015, ledet den såkalte «paddle outen» i Gold Coast. Det er en markeringsform hvor surfere padler ut på vannet i samlet flokk.

Tidligere verdensmester i surfing, Mick Fanning, ledet markeringen fra vannet i Currumbin på Gold Coast i Australia søndag 23. november. Han er en av mange surfeprofiler som har markert sin tydelige motstand mot oljeboring i Australbukta.

I Australia er det en velkjent demonstrasjonsform for surfere. I mai padlet norske surfere ut foran Operaen i Oslo i en oppsiktsvekkende markering i norsk sammenheng.

Miljøplan returnert for andre gang

Tidligere denne måneden krevde det australske oljetilsynsorganet NOPSEMA at Equinor gjorde endringer i miljøplanen sine før de fikk begynne å bore. NOPSEMA etterspurte mer informasjon om risikoen for oljelekkasje og mer detaljer om miljøvernplaner. Dette er andre gang Equinors miljøplan er blitt refusert.

– Det medfører ikke riktighet at vi er blitt refusert. Prosessen har vært slik at vi første sendte inn vår søknad, så fikk vi noen oppfølgingsspørsmål. Så svarte vi på disse. Så har NOPSEMA bedt oss om en oppdatert versjon av søknaden. Det jobber vi med nå, sier pressetalsmann Erik Haaland i Equinor.

– Hvordan ser dere på disse demonstrasjonene?

– Det er et stort engasjement og sterke meninger om dette. Vi har forståelse for at folk er opptatt av å ivareta dette området. Det er også vi, og det er derfor vi jobber så hardt med denne søknaden for sikre at vi har en plan som ivaretar sikkerheten og miljøet, sier han.

– Finnes det noen begrensninger over hodet for hvor dere vil igangsette boring?

– I vår letestrategi så har vi vært tydelige på at vi ikke vil lete etter tungolje. Vi vil heller ikke drive leteboring i islagte strøk og vi har også selvsagt begrensninger for hva som forsvarlig for vår del. Samtidig er det slik at alle områder hvor det drives leteboring, er som følge av en invitasjon fra myndighetene. I dette tilfellet har australske myndigheter utlyst lisenser for petroleumsvirksomhet. Og da søkte vi og fikk tildelt to lisenser hvor vi nå planlegger å bore en letebrønn, sier Haaland.

Etter planen skal boringen starte sent i 2020 eller tidlig i 2021.

Equinor anser Australbukta for å være en ressurs med stort potensial. Dypvannsboring er forbundet med risiko, men Equinor har tidligere sagt at risikoen for oljeutslipp er ekstremt lav.

– Det er blitt brukt som et argument at forholdene i Australbukta er spesielt krevende. Men vi har gjort målinger på blant annet vind- og bølgeforhold og forholdene er veldig like de vi allerede er vant til fra Canada, Norskehavet og Nordsjøen, sa Jone Stangeland i Equinor Australia til Aftenposten i mai.

Kystlinjen langs Australbukta er kjent for vakker natur og et yrende dyreliv.

Herjes av skogbrann

Motstanden mot oljevirksomheten øker samtidig som Australia opplever noen av sine verste skogbranner noensinne.

Ifølge The Guardian er skogbrannene som rammer alle delstatene i landet, nesten uten sidestykke i nyere tid i Australia.

De blir beskrevet som uvanlig mange og store så tidlig i skogbrannsesongen.

Brannmenn i delstaten New South Wales forsøket å kontrollere en brann ved Gospers Mountain sørvest for Sydney 19. november.

Forskere mener det blir varmere, tørrere og mer vind på grunn av økte temperaturer globalt. Statsminister Scott Morrisons regjering blir avkrevd kutt i utslipp av klimagasser og en hurtigere overgang til fornybar energi.

Det er en følsom debatt i et land med en stor gruveindustri, ifølge NTB.

Heath Joske, surfer og en fremtredende talsperson for kampanjen for å stoppe Equinors planer i Australbukta, setter det hele i sammenheng med klimaendringene.

«Big Oil Don’t Surf» er et av mange slagord som brukes i kampen for vern av Australbukta og mot Equinor. Her fra Torquay sør i Australia lørdag 23. november.

– Varmerekorder settes jevnlig nå, og i staten jeg vokste opp i på østkysten, står store deler av skogen i flammer. Vi har ikke sett denne typen branner så tidlig i sesongen før. Klimaendringene er her allerede, og vi må gjøre noen store endringer, og å gjøre om Australbukta til et oljefelt er ikke den endringen vi trenger nå, sier Joske.

– Jeg ønsker at barna mine skal overta en planet man kan leve på, men med den kursen vi har nå vet vi ikke hvordan fremtiden kommer til å se ut.

Les også

Over 150 hjem tatt av flammene i Australia – se dramatisk video

Presset utenlandsvirksomhet

Equinors utenlandssatsinger siden de ble børsnotert i 2001 har gått 245 milliarder kroner i minus, skriver Dagens Næringsliv.

Mesteparten av dette skyldes så langt lite lønnsomme investeringer i skiferolje- og gass på land i USA.

– Dette er så dårlige tall internasjonalt, og særlig i USA, at vi ikke vil at selskapet skal fortsette med disse investeringene, i alle fall på områder de ikke behersker. De må investere innenfor offshore som de kan, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier, som har gått gjennom investeringene, til DN.

Internasjonal sjef i Equinor, Torgrim Reita, innrømmer overfor DN at investeringer i olje og gass på land i USA ikke har vært gode, men mener bildet er lysere enn analytikerne vil ha det til.

Han mener at satsingen internasjonalt vil vise seg verdifull i årene som kommer.

– Vi har sagt at 10 milliarder dollar skal betales tilbake fra den internasjonale virksomheten de neste tre årene.