Økonomi

SAS regner med virustap på 200 millioner

SAS regner med å tape rundt 200 millioner svenske kroner i vinter på flygninger som er kansellert på grunn av virusutbruddet.

Et SAS-fly går inn for landing på Oslo lufthavn. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB-Alexander Vestrum

Det kommer fram i rapporten for årets første kvartal, som ble lagt fram onsdag.

SAS flyr rundt 250.000 passasjerer til og fra Shanghai og Beijing hvert år, og bortfallet av inntekter ved kansellerte flygninger i februar og mars ventes å bli på rundt 200 millioner svenske kroner.

Økt underskudd

I kvartalsrapporten trekker flyselskapet fram at inntektene øker, men at dette motvirkes av blant annet negative valutaeffekter og omlegging til ny regnskapsstandard.

Underskuddet før skatt øker fra 576 millioner svenske kroner i første kvartal i fjor til 1.087 millioner svenske kroner i samme periode i år.

– Den svenske og norske kronen er fortsatt svak mot den amerikanske dollaren og euroen. Dermed øker våre kostnader og også prisnivåene for kunder som reiser utenlands. På den annen side gir den siste tidens synkende drivstoffpriser en positiv utvikling, sier konsernsjef Rickard Gustafson.

Økt markedsandel

Konsernsjefen understreker at markedet er utfordrende, men at passasjertallet har økt med 1,5 prosent. Markedsandelen i Skandinavia har økt med 1,6 prosentpoeng til 29 prosent.

SAS-aksjen falt kraftig onsdag. På børsene i Stockholm og København, der det meste av handelen med flyselskapets aksjer skjer, falt kursen med henholdsvis 10,9 og 10 prosent.

På Oslo Børs endte aksjen med en nedgang på 10,4 prosent.

Les også

  1. Aftonbladet: Slik kuppet høyrepopulister SAS’ nye reklamefilm

  2. Hva er ekte skandinavisk, SAS? | Joacim Lund

  3. Over 1000 nordmenn «sandfaste» på flyplassen på Gran Canaria

Les mer om

  1. sas
  2. Flyselskaper