Økonomi

Søviknes slakter Aps «knefall» i Lofoten

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

SANDEFJORD (Aftenposten): Oljeministeren vil hurtigåpne store deler av havområdene utenfor Lofoten og Røst.

  • Stine Barstad
    Journalist

Olje- og energiminister Terje Søviknes benyttet sjansen til å gå til frontalangrep på Aps oljekompromiss i Lofoten da han kom som førstereisgutt til oljebransjens årlige konferanse i Sandefjord tirsdag.

– Aps kompromiss er et svik og et knefall – et svik mot Nord-Norge, næringen og alle som jobber i denne bransjen, og et knefall for alle som ikke vil basere sine beslutninger på fakta og kunnskap, sa han.

Arbeiderpartiet besluttet sist uke at partiet vil åpne for å konsekvensutrede havområdet Nordland 6, som ligger sørvest for Lofoten. De mer landnære områdene Nordland 7 og Troms 2 ved Vesterålen og Senja, skal ikke utredes i den kommende stortingsperioden.

Partiet besluttet også å opprette en «petroleumsfri sone» i en radius på fem mil ut i havet fra den planlagte Lofotodden nasjonalpark.

  • Se kartet: Ingen av de mest lovende oljeområdene rammes av Aps «petroleumsfrie sone».

– Bør komme raskere i gang

– I den situasjonen vi står i nå, ikke minst i leverandørindustrien, er det et fryktelig negativt signal å sende bransjen, sier Søviknes.

Han reagerer på at Ap vil opprette en petroleumsfri sone uten først å konsekvensutrede dette. Han peker også på at store deler av Nordland 6, som Ap nå vil konsekvensutrede, ble utredet allerede i 1994. Det er allerede er delt ut to lisenser i dette området, som ble frosset i 2001.

– I området som allerede formelt er utredet og åpnet, burde man komme raskere i gang med aktiviteten, sier han til Aftenposten.

Han understreker at kunnskapsgrunnlaget fra 1994 må oppdateres, og at man må se på ny kunnskap som har kommet til blant annet om sesongbegrensninger på når selskapene kan lete etter olje.

– Så FrP vil sette i gang oljeaktivitet i dette området uten å konsekvensutrede?

– Nå forholder vi oss til avtalen med Venstre og KrF. Men deretter mener vi at man fra høsten av burde kunne gå i gang med de åpnede områdene av Nordland 6, og så sette i gang en samlet konsekvensutredning av de resterende områdene, sier han.

(Se hvilke deler av området som allerede er åpnet og hvor de tildelte oljelisensene ligger på kartet under)

– Bør gjøres skikkelig

Også Statoil-sjef Eldar Sætre understreket at det haster for bransjen å få tildelt nye leteområder.

– Lofoten, Vesterålen og Senja er attraktive områder på norsk sokkel. Det er ingen overraskelse at jeg sier dette, sa Sætre, til humring fra salen.

Han er imidlertid ikke enig med oljeministeren i at det er unødvendig med en full ny konsekvensutredning av Nordland 6.

– Så dere ser ikke for dere en raskere prosess i dette området?

– Vi mener dette bør gjøres på en skikkelig måte. Det gir det beste beslutningsgrunnlaget på hva som skal skje fremover i dette området, sier Sætre.

Delte ut nye lisenser

Han understreket under konferansen at det haster med å åpne for oljeleting i nye områder dersom norsk oljeindustri skal holde aktiviteten og produksjonen oppe. Han viser til at «bankene» av ikke-utbygde oljefunn begynner å tømmes.

Den ferske oljeministeren fulgte tradisjonen og hadde med seg 56 nye oljelisenser til selskapene på oljekonferansen.

29 oljeselskaper fikk utdelt nye oljelisenser i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Statoil fikk flest med 16 operatørskap, Aker BP fikk 13, Shell 4 og Lundin 2.

Mesteparten av lisensene ble delt ut i Nordsjøen, mens bare tre nye lisenser ble delt ut i det mer omstridte Barentshavet.

Ett år siden bunnen

«Varige kostnadskutt?» var temaet for årets oljekonferanse. Og oljetoppene i Sandefjord roste seg selv for å ha gjort en formidabel jobb med å få ned det skyhøye kostnadsnivået i bransjen de siste årene.

Onsdag er det nøyaktig ett år siden oljeprisen nådde bunnen på 28 dollar fatet. Tirsdag ettermiddag var oljeprisen over 56 dollar, og bransjen ser lys i enden av tunnelen, selv om 2017 også ventes å bli et tøft år.

– I fjor traff vi nesten bunn. Nå er prisen på vei oppover over, sa Sætre.

– Trur eg ...

Oljebransjen hadde ikke spart på fruktutskjæringen da den møttes til seminar for å diskutere kostnadskutt.

Kutter - men ikke hummeren

Men Statoil-sjefen advarte kollegene mot å slippe kostnadene løs når pilene igjen peker oppover.

– Vi må ikke gå i tidligere feller å tro at dette nå er over, og glemme at dette kan skje igjen, sa han.

På konferansehotellet i Sandefjord fikk oljefolket litt å tygge på mens de diskuterte hvordan de skulle sørge for varige kostnadskutt: En raus lunsjbuffet med hummer på fatene, og sushi, asiatisk streetfood og lekkert utskårne fruktfat i pausene.

– Ikke noe nedgangspreg over serveringen i alle fall, bemerket en av konferansedeltagerne mens han forsynte seg av sushibuffeten.

– Men det der var ikke for sitat, la han til.

Les mer om

  1. Lofoten
  2. Eldar Sætre
  3. Terje Søviknes
  4. Norsk sokkel
  5. Oljebransjen