Økonomi

Mæland ber om flere svar fra DNB - Stortinget ber om svar fra Mæland

Næringsminister Monica Mæland sier det fortsatt er ubesvarte spørsmål om DNBs virksomhet i Luxembourg og ber om enda flere svar fra banken. Nå kommer også Stortingets kontrollkomité på banen.

- Det er fortsatt ubesvarte spørsmål i denne saken. Vi har derfor flere oppfølgingsspørsmål som vi vil sende DNBs styreleder i dag, sier næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Olav Olsen

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

— Det er fortsatt ubesvarte spørsmål i denne saken. Vi har derfor flere oppfølgingsspørsmål som vi vil sende DNBs styreleder i dag, sier næringsminister Monica Mæland (H).

På en pressekonferanse mandag presenterte DNB en redegjørelse om bankens befatning med skatteparadiser som Aftenposten avslørte gjennom dokumentlekkasjen Panama Papers.

Les også:

Les også

DNB-redegjørelsen: Konsernrevisjonen ble varslet om skatteparadiser, men undersøkte ikke

Vil vite mer om oppfølging av retningslinjer

Men det konsernsjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum la frem mandag var altså ikke nok for næringsministeren.

— Spørsmålene handler blant annet om hvordan styret har jobbet med samfunnsansvar og fulgt opp egne retningslinjer, sier Mæland i en pressemelding.

Det konsernsjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum la frem mandag var ikke nok for næringsministeren. Foto: Bjørge, Stein

Behov for ekstern gjennomgang?

Næringsministeren ønsker også svar på hvilken oppmerksomhet styret har hatt på aktiviteten i DNB Luxembourg og konsernets internrevisjon. Hun ber i tillegg styret redegjøre for hvorvidt de ser behov for en ekstern gjennomgang av saken.

Flere stortingspolitikere kom med skarp kritikk etter DNBs redegjørelse mandag:

Les også

Abid Raja ber styret vurdere om DNB-Bjerke må gå av

— DNB konstaterer brudd på selskapets retningslinjer og sier at det ikke burde skjedd. Det er jeg enig i, sier Mæland.

Kommunikasjonsavdelingen i nærings- og fiskeridepartementet opplyser til Aftenposten klokken 11.15 at brevet til DNBs styreleder ikke er ferdig utformet, men at det vil bli offentliggjort i løpet av dagen tirsdag.

Få også med deg dette intervjuet Aftenposten gjorde med DNBs styreleder etter pressekonferansen mandag:

Les også

Hoder kan fortsatt rulle i DNB

Har hyret inn advokatfirma

-Spørsmålene fra departementet bekrefter det vi sa i går og skriver i redegjørelsen, nemlig at dette er en sak som krever grundige undersøkelser og at disse vil fortsette for at vi skal få et best mulig bilde av saken og lære av den, sier styreleder Anne Carine Tanum i et svar til Mælands etterlysning.

Hun viser også til at advokatfirmaet Hjort blir engasjert av styret for å gjennomgå saken. Advokatfirmaet Hjort vil rapportere til DNB-styret.

— Ikke ulovlig forhold

Søndag 3. april skrev Aftenposten at DNB i Luxembourg har lagt til rette for at kundene kunne skjule pengene sine gjennom postboksselskapet på Seychellene.

På pressekonferansen mandag beklaget konsernsjef Rune Bjerke det som hadde skjedd, men understreket at det ikke var snakk om ulovlige forhold.

 • Hør Trine Eilertsen om denne saken, i ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Kontrollkomiteen vurderer sak

Kontroll— og konstitusjonskomiteen på Stortinget ber Monica Mæland gi sitt syn på DNBs rapport om skatteparadis før de bestemmer seg for om de vil åpne sak, ifølge NTB.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal sende et brev til næringsminister Monica Mæland (H) tirsdag med spørsmål om hvordan statsråden vurderer DNBs redegjørelse, og om hun mener DNB har opptrådt i tråd med signalene i stortingsmeldingen om eierskap, melderNRK.

– Vi er blitt enige om å sende et brev til næringsministeren hvor vi ber henne om å kommentere den rapporten hun har fått fra DNB, og om den er i tråd med det Stortinget har vedtatt i eierskapsmeldingen om forholdet til pengestrømmer og skatt, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til NRK

Her kan du lese deg opp på DNB-saken:

Les også

 1. DNB sendte rike nordmenn til skatteparadis

 2. Jusseksperter: - DNB kan ha et medvirkeransvar

 3. Aftenposten avslører: Her er underskriften som knytter DNB-topp til skatteparadis

 4. Derfor kan det bli kinkig å sparke Bjerke

 5. Jakten på den forsvunne skatt | Espen Egil Hansen om Panama Papers

 6. DNB fant flere brudd på interne retningslinjer

 7. - Ikke uproblematisk å sparke DNB-sjef Rune Bjerke

 8. Bjerkes oppgjør med etterpåklokskapen | Trine Eilertsen

 9. DNBs styreleder freder ikke DNB-sjefene

 10. Rune Bjerke: - Det er noe vi ikke skulle gjort, men det er ikke ulovlig

Les mer om

 1. Panama Papers
 2. Panama papers