Økonomi

Statoil-sjef Eldar Sætre trives godt i nedgangstider

Eldar Sætre fikk nedgangstider i fanget som Statoil-sjef. Det trives han godt med.

Eldar Sætre hadde jobbet under samtlige av Statoils toppledere før han selv havnet i sjefstolen etter 35 år. Han ser på nedgangstidene som en fantastisk mulighet til å gjøre endringer.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

— Det er mange som sier de synes synd på meg som har vært så uheldig å havne i sjefsstolen på et sånt tidspunkt. Jeg føler meg heller privilegert.

Tåken ligger som et belte i vannkanten utenfor Statoil-kolossen på Fornebu. På et møterom med plass til 50, minst, sitter Eldar Sætre (nylig fylt 60) på andre siden av et svært romslig bord. Vi har akkurat bedt ham om å oppsummere et turbulent halvannet år i oljemarkedet og for Nordens største selskap.

Fra han overtok som konstituert konsernsjef etter Helge Lunds avgang i oktober 2014, og noen måneder senere ble ansatt i stillingen, er oljeverdenen snudd på hodet. Oljeprisene er mer enn halvert, fra å ligge over 100 dollar fatet tidligere i 2014, til å havne ned på 30-tallet. Opp mot 1500 ansatte skal bort innen utgangen av 2016, og for første gang i Statoils historie ble alle ansatte gitt mulighet til å søke sluttpakke før jul. Og det er levert historisk dårlige resultat for selskapet, en nær halvering av driftsresultatet på ett år.

Sånn sjefsmessig: En strålende periode

Men sånn sjefsmessig sett har perioden vært helt strålende, skal vi tro Sætre.

— Jeg ser på denne perioden som en fantastisk mulighet til å få til ting og å gjøre endringer. Jeg har vært i denne bransjen i så lang tid, og vet hvor lang tid det kan ta å snu ting. Det er ingenting som gir mer energi enn å se resultater av det man holder på med, og jeg føler meg privilegert over å få muligheten til å gripe tak i en situasjon og gjøre ting som både tjener selskapet, aksjonærene og samfunnet.

  • Statoil kutter antall ansatte - men betaler samtidig bonus.Sånt blir det bråk av
«Jeg ser på denne perioden som en fantastisk mulighet til å få til ting og å gjøre endringer.»

2016: Et veldig krevende år

Han har måttet ta tak i et kostnadsnivå som han sier «tilhører en annen tid». Under årets resultatpresentasjon i London var det en energisk og positiv Sætre som la frem et resultat med et underskudd på 37 milliarder kroner. Da forsikret han om at han ikke ville tillate en ny kostnadsgalopp hvis oljeprisen går opp igjen. Selskapet kutter kostnader med 2,5 milliarder dollar årlig.

— Det er klart nedbemanningene oppleves tungt. Det er mange mennesker som blir berørt, og det preger en. Men samtidig føler jeg at jeg gjør en jobb som er en del av et større bilde som vil tjene selskapet på lang sikt. Vi begynte med kostnadskutt tidlig, før oljeprisen begynte å falle, og etter at vi så at kostnadene hadde steget i 10-12 år. Vi har hatt nedbemanninger siden 2013 og er inne i siste fase nå. Vi har levert 1,9 milliarder dollar av den planlagte kostnadseffektiviseringen på 2,5 milliarder dollar pr. år. Så det minste er igjen, men det kan være det tyngste.

— Det er ingen tvil om at 2016 kommer til å bli et veldig krevende år, sier Sætre.

Les Ola Storengs kommentar om Eldar Sætres utfordringer:

Les også

«Statoils konsernsjef, Eldar Sætre, balanserer på en stram line»

«Det jeg har tatt med meg hjemmefra, er at man må jobbe for alt. Jeg vet at det ikke er noen lett vei til noe som helst.»

Er på «en fantastisk reise»

Likevel hevder han altså at han trives som sjefen for det hele.

— Jeg føler at det er så mye energi i organisasjonen nå, helt ærlig. Det er kraft, vilje, kompetanse og forståelse for at vi må gå fra skippertak til vedvarende forbedring. Jeg føler at jeg får tillit og støtte, uten det hadde jeg ikke fått den energien. Vi er på en fantastisk reise nå!

At oljeprisene skal opp igjen, er Sætre sikker på, uten at han vil spekulere på når. Det han prøver å bli sikker på, er at Statoils kostnader ikke igjen skal stige i takt med oljeprisene, slik at de er like langt om noen år.

— Vi må unngå at vi ikke skal gjennom samme kur én gang til når oljeprisen stiger og faller igjen. Vi må klare å bite oss fast på et nivå der vi kan være mer effektive og mer bærekraftige, og ikke gå i samme fellen som tidligere.

Les også

«Kannibalisering» i oljeselskapene kan føre til nye runder med oppsigelser

«Det er ingen tvil om at 2016 kommer til å bli et veldig krevende år.»

Introvert humorist

Han snakker lavmælt, men på inn-og-ut-pust med gestikulerende hender om den positive energien i selskapet, om samspill, tillit, omstilling, bærekraftige løsninger, kostnadseffektivisering og muligheter.

Men når samtalen vris over på ham som person, trekker han pusten. Ser i taket. Tenker seg om. Vrir hendene mot hverandre. Prater litt saktere. Og mindre. For han er ikke den som liker å fremheve den personlige delen av topplederen.

En kollega beskriver ham som en med «begge beina plantet på jorden» og «sjarmerende beskjeden». Sætre sier at han «kan se hvor man har tatt det fra».

— Jeg er ikke en person som søker eksponering. Jeg er nok mer av den introverte typen, og kan fint dra på fjellet alene. Samtidig er jeg lett til sinns, og ganske humoristisk. Det er mye smil og latter.

Må ta en timeout

Han strekker seg så langt som å si at han liker fotball, Liverpool, for å være presis. Og Brann fra studiedagene ved Norges Handelshøyskole. Og han dykker litt. Under vann er eneste element der han ikke er tilgjengelig på mobil. Men han klarer å ta seg fri likevel.

— Jeg må ta en timeout en gang i blant, reise vekk og ta helt jobbfri. Da må jeg skifte miljø, dra på fotballtur med venner, dra på fjellet. Komme meg langt vekk og skifte modus. Jeg kan ikke sitte i sofakroken å ha fri, det går ikke, jeg må reise bort.

En kollega mener han oppnår respekt fordi han er ukomplisert og folkelig i sin kommunikasjon. Han er ikke akademisk snobbete, eller en som briefer med namedropping. «Han er streit og lik folk flest».

«Jeg er nok mer av den introverte typen, og kan fint dra på fjellet alene.»

Tidlig vant til hardt arbeid

Det som går igjen i beskrivelser av ham, er «sindig sunnmøring». Han kan uten problemer stille seg bak den merkelappen. Oppvokst i Vartdal på Sunnmøre, som yngst av seks søsken. Tidlig vant til hardt arbeid. Loddet murstein, trillet betong og drev med bygningsarbeid for å hjelpe faren, som var tømrer.

— Jeg kommer fra et samfunn der det var hardt arbeid fra første stund. Jeg måtte tidlig tjene mine egne penger. Hvor tidlig? Nei, det hadde nok ikke vært lovlig i dag, hehe.

Han kom fra en fiskeribygd der svingningene i folks liv gikk i takt med tilgangen på fisk. Og der han tidlig måtte bryte opp og flytte hjemmefra for å gå på gymnas.

— Det jeg har tatt med meg hjemmefra, er at man må jobbe for alt. Det er klart det er godt å ha med seg nå som leder for en bedrift i nedgangstider. Jeg vet at det ikke er noen lett vei til noe som helst. Forutsetningene endrer seg hele tiden, ingenting kommer av seg selv.

Ola Storeng:

Les også

Hvem har skylden for at Statoil gikk av sporet?

Statoil-veteranen

Hele sitt yrkesliv har han viet Statoil, fra han gikk nyutdannet ut fra NHH i 1980. Sin første lederjobb fikk han allerede før det var gått to år, og siden har han vært leder i ulike deler av konsernet. I konsernledelsen i 11 år. Han har jobbet under alle Statoils konsernsjefer, før han selv klatret til topps etter 35 år.

Han sier at det har vært nære på flere ganger at han har funnet på noe annet, men at han har blitt «rykket inn igjen i tide». Han beskriver det selv om en reise fra selve byggeperioden under den første konsernsjefen Arve Johnsen, via kommersialisering og introduksjon på børs (2001), til den fundamentale omstillingen de er midt oppe i nå.

Da Sætre begynte i Statoil var det rundt 1000 ansatte. Nå er det rundt 22.000, men flere tusen har måttet gå og tallet skal videre ned. På spørsmål om man kan regne med nye nedbemanningsrunder, snur han på det:

— Jeg ser ikke for meg et selskap som skal oppbemanne fremover. Det blir heller en kontinuerlig utvikling med mer effektiv drift i årene som kommer. Ny teknologi og automatisering vil bidra til det. Så blir det viktige å sørge for at vi har den riktige kompetansen til å klare omstillingene.

Les også

Nå er det Eldar Sætres ansvar å få landets største selskap til å bruke mindre penger.

Grønt skifte?

Etter at Sætre overtok, har det fra flere hold blitt snakket om en grønnere tone fra oljegiganten.

I fjor ble fornybar energi løftet ut som eget forretningsområde i Statoil, der satsningen på en flytende havvindpark i Skottland er første store prosjekt. Tiltak for å begrense utslipp av klimagasser er skjerpet. Og nylig etablerte de et fond som skal investere 1,7 milliarder kroner i grønne vekstselskaper.

— Klimatoppmøtet i Paris før jul opplevde jeg som et sterkt øyeblikk og et vendepunkt som ga en marsjordre for verden. Så sitter vi og produserer hydrokarboner. Vi må ta et betydelig ansvar, og det kommer i enda større grad til å prege vårt arbeid og våre prioriteringer fremover, sier han, og banker pekefingeren i bordet som en rekke utropstegn.

Men om han skal bli husket som en «grønnere sjef» enn sine forgjengere? Nei, så langt vil han ikke dra det.

— Jeg gjør ikke dette for at jeg vil ha det på vitnemålet, det er fordi jeg mener en mer bærekraftig drift og satsing på fornybar energi er forretningsmessig viktig for selskapet. Dette er forretning, der jeg forvalter andres penger. Vi er i bunn og grunn et olje- og gasselskap, det er et stort system og en langsiktighet som ligger i dette.

Les også

Statoilsjefen: 14 millioner Statsministeren: 1.55 millioner

Fra olje til vind?

— Hvordan ser Statoil ut om fem-ti år?

— Da er vi et fortsatt ledende selskap innen olje og gass som driver kostnadseffektivt, og med lavere CO2-utslipp enn våre konkurrenter. Og vi er blitt et selskap som viser vei i forhold til effektivitet. Jeg er også helt trygg på at vi er kommet lenger på fornybar energi, som for eksempel offshore vindkraft. Og at det utgjør en større del av vår portefølje, også innen andre områder enn vind. Noe mer konkret enn det kan jeg ikke si.

- Hva vil du bli husket for som Statoil-leder?

— At jeg var en som loset selskapet trygt gjennom den situasjonen selskapet nå er i. At jeg har gjort endringer på en sånn måte at man ikke må gjøre hele jobben én gang til.