Økonomi

- Oljefondet får skitne penger fra Nigerdeltaet

Naturvernforbundet reagerer skarpt på at Shell slipper smekk fra norske norske myndigheter for omfattende oljesøl i Nigerdeltaet.

Finansdepartementet trosser Etikkrådets anbefaling om å «straffe» Shell for selskapets ansvar for alvorlig oljeforurensning i Nigerdeltaet. Foto: AP/Sunday Alamba

 • Hilde Harbo

Shell er ansvarlig for oljesølet som rammer livsgrunnlaget for millioner i et område i Afrika med mange viktige og sårbare økosystemer. Oljefondet er medeier i Shell, og Naturvernforbundet vil ha en reaksjon fra norske myndigheter mot det forbundet kaller alvorlig miljøkriminalitet.

— Shell er skyldig i å ha ødelagt livsgrunnlaget for flere lokalsamfunn gjennom omfattende oljeforurensning i Nigerdeltaet i Nigeria. En FN-rapport viser at fisken har forsvunnet, matjorden er forurenset, og at det finnes områder som ikke lenger har rent drikkevann. Rapporten sier at dette er blitt et katastrofeområde. Derfor er det hårreisende at Finansdepartementet ikke vil følge Etikkrådets anbefaling om å sette Shell under observasjon.

Det sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Les også

Disse fem selskapene stenges ute fra Oljefondet

Etikkrådet gir anbefalinger til Finansdepartementet om hvilke selskaper Oljefondet bør selge seg ut av eller som rådet skal følge ekstra nøye med på. Etter å ha undersøkt Shells virksomhet i Nigerdeltaet siden 2010, ga Etikkrådet i mars i år en anbefaling om at Shell burde settes på observasjonslisten på grunn av alvorlig miljøskade forårsaket av oljeutvinning i Nigerdeltaet. Oljesølet skyldes selskapets dårlige sikring og vedlikehold av rørledninger og annen infrastruktur.

Trosset Etikkrådet

Nå har Finansdepartementet trosset Etikkrådets anbefaling, og vedtatt en mildere form for reaksjon mot Shell og oljeselskapet Eni, som også er aktive i Nigerdeltaet. Den innebærer at Norges Bank skal inkludere oljesøl og de miljømessige forholdene i Nigerdeltaet i sitt eierskapsarbeid. Det vil blant annet si stemmegivning på generalforsamlinger og dialog med selskapet.

De mektige oljeselskapene Shell og Eni er også aktive på norsk sokkel, og Haltbrekken frykter at det har hatt betydning for Finansdepartementets avgjørelse.

— Det er i så fall svært betenkelig. Etter vår mening burde Shell og Eni blitt satt på observasjonslisten. Dermed hadde de hatt en konstant trussel hengende over seg om at Oljefondet kunne trekke seg ut av selskapene, sier han.

Rafto-prisvinner er kritisk

Den nigerianske Rafto-prisvinneren Nnimmo Bassey har i en e-post til Naturvernforbundet oppfordret Oljefondet til å slutte å investere i forurensende selskaper som Shell og Eni. Han mener slike investeringer er det samme som å delta i ødeleggelsene og samtidig motta skitne penger fra virksomheten.

Aftenposten har bedt Finansdepartementet begrunne hvorfor man ikke fulgte Etikkrådets anbefaling, men har fått til svar at de ikke kan kommentere saken ytterligere på grunn av regjeringsskiftet.

 1. Les også

  Ut av olje og inn i fattige land?

 2. Les også

  Elleville tilstander i Nigerias oljebransje

 3. Les også

  Oljefondet på listen over atomverstinger

 4. Les også

  Felles opprop om investering i fornybar energi

 5. Les også

  - Oljefondet bør ut av olje og inn i fattige land

Relevante artikler

 1. NORGE

  Etikkrådet vurderer om Oljefondet må trekke seg ut av omstridt rørledning

 2. ØKONOMI

  Siouxindianerne møtte Oljefondets etikkutvalg i Oslo: -De skal vite at de er involvert i et selskap som er «dirty».

 3. POLITIKK

  Oljefondet har solgt milliardinvestering i selskap som knyttes til menneskerettighetsbrudd

 4. ØKONOMI

  Flere investorer dumpet Glencore for brudd på «grunnleggende etiske normer». Men Oljefondet doblet i stedet investeringen.

 5. ØKONOMI

  Oljefondet har investert 6,7 milliarder kroner i selskaper som eier omstridt oljerørledning i USA

 6. POLITIKK

  SV: Ønsker regler som luker ut «verstingene» før oljefondet investerer