Økonomi

Svakeste euro på ni år

Euroen falt mandag til det laveste nivå på ni år på nye spekulasjoner om at Hellas kan komme til å forlate eurosamarbeidet.

Denne mannen skremmer verdens børser. Alexis Tsipras leder det venstreradikale partiet Syriza som kan vinne valget om tre uker. Partiet vil reforhandle hele kriseprogrammet som landet har vært pålagt av EU og Det internasjonale pengefondet siden 2010. ALKIS KONSTANTINIDIS, REUTERS/NTB SCANPIX

 • Roar Østgårdsgjelten

Beslutningen til den greske regjeringen i nyttårshelgen om å skrive ut nyvalg 25. januar, utløste mandag ny uro i verdens finansmarkeder om Hellas fremtid i EUs valutaunion.

 • LES OGSÅ: — Hellas blir vårens thriller
  Eurokursen falt til 1,18 dollar som er den laveste notering siden mars 2006.

Athen-børsen stupte

Den nye usikkerheten om en mulig «grexit» - at Hellas kan bli kastet ut av eller frivillig forlater eurosamarbeidet - senket også aksjekursene på europeiske og asiatiske børser.

Børsene i London, Paris og Frankfurt falt mellom 0,5 og 0,7 prosent, mens Athen-børsen sank 4 prosent.

Verdien av greske aksjer har falt med over 40 prosent siden mars i fjor, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Asiatiske aksjer falt 0,8 prosent og Tokyo-børsen med 0,25 prosent.

Wall Street forsterker fallet

Børsfallet ble forsterket da amerikanske børser åpnet mandag ettermiddag (norsk tid).

Den toneangivende Dow Jones-indeksen falt 0,8 prosent rett etter åpning, mens den bredere sammensatte S&P 500-indeksen var ned 0,6 prosent og teknologiaksjene på Nasdaq-børsen ned 0,5 prosent.

Pengeplassererne spekulerer nå i at Den europeiske sentralbanken (ESB) kommer til å vedta å kjøpe opp statsgjeld i de kriserammede eurolandene, som ESB-sjefen Mario Draghi signaliserte allerede etter det forrige rentemøtet i banken.

Men et massivt oppkjøp av slike gjeldspapirer kommer ikke til å blåse nytt liv i eurolandenes økonomi, ifølge en rundspørring som den britiske avisen Finanscial Times har foretatt blant en gruppe økonomiske analytikere.

Stagnasjon i eurosonen

Eurolandene samlet opplever økonomisk stagnasjon, flere av landene er inne i den tredje økonomiske nedgangsperioden siden den globale finanskrisen i 2008.

Veksten var på marginale 0,2 prosent for hele eurosonen samlet i tredje kvartal i fjor.

Det som har satt ny fart i spekulasjonen om oppkjøp av statsgjeld, var et intervju med Draghi i den tyske avisen Handelsblatt før helgen. Der sa han at faren for at ESB ikke oppfyller mandatet sitt om å opprettholde prisstabilitet, er større nå enn for et halvt år siden.

Nesten negativ prisvekst

ESB styrer etter et prismål når den fastsetter renten. Målet er å holde den årlige prisveksten like under 2 prosent, men nå er prisveksten så lav (0,3 prosent i november) at eurosonen risikerer å havne i enda et økonomisk uføre med negativ prisvekst (deflasjon).

Derfor har ESB nærmest brent av alt kruttet i rentevåpenet for å få opp den økonomiske veksten. Sentralbankens styringsrente ble i september senket til 0,05 prosent.

Nye inflasjonstall for Tyskland mandag som viste at prisstigningen falt til 0,2 prosent i desember, bidro til å forsterke uroen i finansmarkedene. På årsbasis var den tyske prisveksten på 0,9 prosent.

Merkel vil ha med grekerne

Tyskland ønsker ikke at Hellas forlater eurosamarbeidet, sa en talsperson for forbundskansler Angela Merkel mandag.

Behovet for en slik uttalelse kom etter at flere medier i helgen meldte at Tyskland kan leve med at Hellas går ut av eurosonen.

Den nye uroen i finansmarkedene om Hellas' fremtid som euromedlem, sendte også opp renten på gresk statsgjeld. Renten på tiårige statsobligasjoner steg 0,21 prosentpoeng til 9,46 prosent og renten på treårige gjeldspapirer steg over 12 prosent.

Til sammenligning var renten på tyske tiårige gjeldspapirer 0,5 prosent og renten på treårige tyske statslån er negativ.

 1. Les også

  Nyvalg i Hellas 25. januar

 2. Les også

  Gresk drama skremmer Europa

 3. Les også

  Europas nye sinte stemmer

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Uendret rente i eurolandene

 2. ØKONOMI

  Eurosonen får kraftig drahjelp av sentralbanken

 3. ØKONOMI

  Brexit: De store børsene har nesten tatt igjen det tapte

 4. ØKONOMI

  Børsene fikk juling av Brexit

 5. ØKONOMI

  Oslo Børs falt kraftig fra start tirsdag

 6. ØKONOMI

  Bank of England: Historisk rentekutt