Økonomi

- Vi skal være vaktbikkje i Lofoten

Krf vil ikke tillate at den nye regjeringen går ut over avtalen de har om konsekvensutredning i Lofoten.

Kjell Ingolf Ropstad i Krf lover å passe godt på at den nye regjeringen holder seg til avtalen om et oljefritt Lofoten de neste fire årene. Alley, Ned

 • Marita E. Valvik

— Vi kan ikke nekte de partiene som ønsker en konsekvensutredning og oljeboring i Lofoten å tale sin sak, men vi vil være en vaktbikkje og passe på at de undersøkelsene og henvendelsene de gjør ikke nærmer seg en konsekvensutredning, sier Kjell Ingolf Ropstad i Krf.

I dagens Aftenposten sier Frps nestleder Ketil solvik-Olsen at de langt fra har gitt opp målet om å få satt borekronene i havbunnen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

— Nå har vi fire år på oss til å finne løsninger på konfliktene som lammer saken politisk, sier Solvik-Olsen til Aftenposten.

- Tiden jobber for oss

Krf sier at dette ikke er i strid med avtalen mellom Krf, Venstre, Høyre og Frp.

Les også

De blå vil ha oljeboring i Lofoten etter neste valg

— Seieren vi fikk var utrolig viktig og det vil bidra til at vi om fire år ikke trenger en så tøff kamp for å vinne igjen. Jeg tror tiden jobber for oss som ønsker et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Ropstad. - Er dere redde for at den nye regjeringen vil lykkes i sine henvendelser til fiskere, turistinæring og forskere og finner gode løsninger som vil medføre seismikkskyting og oljeboring?

— Nei. Ola Borten Moe drev veldig aktivi lobbying og satte igang en kunnskapsinnhenting som nærmet seg en konsevensutredning. Men han mislyktes, sier Ropstad og fortsetter:

— Uansett skal vi være en vaktbikkje og passe på at de holder avtalen vår, selv om vi har stor tro på at den nye regjerignen respekterer avtalen.

Ber ny regjering følge miljøfaglige råd

Han legger til at de også vil passe på regjeringen følger miljøfaglige råd i alle sakene som dreier seg om utvinning av nye felt.

— Dagens regjering brøt de miljøfaglige rådene i fire av fem tilfeller. Vi tror den nye regjeringen vil følge disse rådene og ikke trosse dem, sier Ropstad.

- Underlig

Venstres Ola Elvestuen reagerer på at Solvik-Olsen forbereder omkamp om Lofoten-boring.

— Jeg synes det er underlig at han vil bruke sitt statlige apparat for å jobbe for noe vi mener han ikke bør få til, sier Elvestuen, som synes å ta det for gitt at Solvik-Olsen blir olje- og energiminister.

— Han burde helller jobbe for så effektiv drift som mulig av den oljesektoren vi allerede har, sier han, og minner om at Venstre er for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Klar for ny kamp

Også Naturvernforbundet lover en fortsatt kamp om Lofoten, men er ikke overrasket over at den nye regjeringen vil jobbe hardt for å få gjennomslag i neste stortingsperiode.

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, er ikke overrasket over utspillet til Ketil Solvik-Olsen (frp). Øhman Rolf

— Vi lover fortsatt kamp for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Når de snakker med fiskere og forskere, håper jeg Ketil Solvik-Olsen forstår at disse områdene er for sårbare til å sette oljekronene i havbunnen, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.Han sier videre at de har vunnet frem med sitt syn fem ganger og ikke går av veien for en ny kamp.

- Vi vet vi sloss mot sterke krefter i oljebransjen, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  – Om ikke Støre er så glad, så er i hvert fall jeg det

 2. POLITIKK

  MDG kaller Aps oljekompromiss-forslag «hjelpeløst» - Høyre anklager partiet for å snu ryggen til bransjen

 3. SID

  LoVeSe-Debatten har holdt på siden før jeg ble født. På tide å lande, Arbeiderpartiet?

 4. NORGE

  Jubel i AUF og skuffelse i LO etter Aps oljebeslutning

 5. POLITIKK

  Søndag: Venstre sikret fiskefeltene. Tirsdag: Søviknes (Frp) åpner for oljeutvinning rett ved siden av

 6. NORGE

  Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten