Økonomi

Pundet faller - tusenlapper å spare

Pundkursen målt mot norske kroner har falt over 9 prosent siden folkeavstemningen 23. juni om britisk medlemskap i EU.

Pundet faller og kronekursen stiger. Det gir bonus i feriebudsjettet til alle som har bestilt sommertur til De britiske øyer.

  • Roar Østgårdsgjelten

Pundkursen falt mandag kveld til under 11 kroner (10,9987), men svingt opp igjen like etter.

I handelen i valutamarkedet tirsdag formiddag lå pundet på rundt 11,01 kroner.

Så billig har ikke den britiske valutaen vært siden begynnelsen av desember 2014. Bunnkursen i nyere tid ble satt 13. februar 2013 da pundet sto i 8,50 norske kroner.

Pundet falt 1,3 prosent mot dollar til det laveste nivå siden 1985. 1 pund kostet 1,3115 dollar.

Billigere for studenter

Svekkelsen av pundet er også gode nyheter for norske studenter i Storbritannia som nå kan spare tusenlapper, skriver nettavisen E24.

Å studere i Storbritannia er dyrt for norske studenter. Ifølge ANSA, organisasjonen for norske utenlandsstudenter, kan det koste mellom 100.000 til 300.000 kroner pr. år, bare i skolepenger.

En svekkelse av pundet på over én krone vil dermed kunne utgjøre flere tusen kroner.

Det var tirsdag små bevegelser i kronekursen mot dollar og euro.

Det er usikkerheten om britenes fremtidig tilknytning til EU og det politiske kaoset i London etter Brexit-avstemningen 24. juni, som driver pundkursen videre nedover.

Venter britisk rentekutt

Uttalelser i forrige uke fra sjefen for Bank of England om at sentralbanken kan komme til å senke styringsrenten, bidrar også til å senke pundet.

Styringsrenten har vært holdt uendret på 0,5 prosent siden mars 2009.

Under den globale finanskrisen i 2008-09 kutt Bank of England renten flere ganger, fra 5,5 prosent til 0,5 prosent, for å demme opp for de ødeleggende virkningene av den verste økonomiske krisen i de vestlige landene siden 2. verdenskrig.

Noen økonomer, blant andre den tidligere britiske sentralbanksjefen Mervyn King, mener svekket pund bidrar til å styrke eksportindustriens konkurranseevne, skriver det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

Pund og euro like mye verd?

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i sparebanksammenslutningen Eika har tidligere i sommer spådd en pundkurs mellom 7 og 8 kroner.

I valutamarkedet ble 1 euro tirsdag notert til 9,25 kroner, mens svenske kroner var mindre verdt enn norske kroner (0,9856 kroner for 1 svensk krone).

Les også

Er globaliseringen ved veis ende?

Den amerikanske storbanken Goldman Sachs har også laget analyser som viser at pundkursen kan nærme seg eurokursen mot dollar det neste halvåret. Storbanken mener pundfallet kommer til å nå bunnen i løpet av de neste seks månedene.

Også den britiske storbanken HSBC og sveitsiske UBS har tidligere anslått en ytterligere svekkelse av pundet og styrkelse av EU-valutaen euro slik at de blir like mye verdt mot amerikanske dollar.

City of London risikerer kapitalflukt

Flertallet av internasjonale analytikere mener pundkursen kommer til å stabilisere seg på et nivå hvor ett pund koster 1,10-1,20 dollar de neste månedene.

Deres analyser bygger i stor grad på antagelser om at kapitalstrømmen til det europeiske finanssentret City of London tørker inn og presser pundkursen videre ned.

Les også

Dublin, Paris og Frankfurt vil stjele Londons finansindustri

Analytikerne er ikke fremmed for at svakere pund kan føre til fullstendig utenlandske investeringstørke på øyriket, skriver nettstedet poundsterlinglive.com.

Dyrtid for finansfolket

Pundfallet mot dollar har gjort det mye dyrere å bo i Storbritannia for de rundt en halv million amerikanere som bor i landet.

Mange av dem kommer til å kreve forhandlinger om lønnsøkninger, skriver avisen Financial Times.

Dette gjelder særlig de mange amerikanerne som jobber i finansnæringen og som har avtalefestet kompensasjon hvis det blir for store avvik mellom lønnsnivået på Wall Street i New York og City of London og bokostnadene i de to storbyene.

Håver inn valutagevinster

Pundfallet er også gode nyheter for britisk eksportindustri, mens alle varer og tjenester som kjøpes i utlandet og importeres til De britiske øyer, blir dyrere.

Utenlandske selskaper med virksomheter i Storbritannia har tjent ekstra på den sterke pundkursen før folkeavstemningen.

Les også

Brexit: De store børsene har nesten tatt igjen det tapte

Det gjelder blant andre den tyske transportgiganten Deutsche Bahn som driver busselskaper og nesten en tredjedel av togselskapene i landet.

Det tyske selskapet bokførte i fjor en ekstraordinær valutagevinst på 373 millioner euro (3,5 mrd. kr) på grunn av den sterke pundkursen.

I år kan det bli et valutatap i regnskapet hvis pundkursen fortsetter videre ned, skriver den amerikanske finansavisen The Wall Street Journal.